Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o radę w sprawie modernizacji instalacji gazowej

pedotka

Recommended Posts

Witam

Ostatnio wymieniono mi w kuchni instalację wodno-kanalizacyjną. W związku z rychłą zabudową kuchni meblami, mam pytanie odnośnie ewentualnego przeniesienia rury gazowej w okolice instalacji wodno-kanalizacyjnej. W tej chwili jak widać na zdjęciach rura od gazu zabudowana jest pod skosem karton-gipsem i płytkami ( po prawej stronie) obecnej szafki kuchennej. Martwie sie, że ten skos skomplikuje zabudowę meblową, no i niezbyt to wygląda.....Czy warto przenosić tę rurę gazową? Szła by ona wtedy z góry koło rury kanalizacyjnej, a potem nad/pod wodomierzami i zaworami w szafce zlewozmywakowej.P1290397.jpgP1290400.jpg

Witam

Ostatnio wymieniono mi w kuchni instalację wodno-kanalizacyjną. W związku z rychłą zabudową kuchni meblami, mam pytanie odnośnie ewentualnego przeniesienia rury gazowej w okolice instalacji wodno-kanalizacyjnej. W tej chwili jak widać na zdjęciach rura od gazu zabudowana jest pod skosem karton-gipsem i płytkami ( po prawej stronie) obecnej szafki kuchennej. Martwie sie, że ten skos skomplikuje zabudowę meblową, no i niezbyt to wygląda.....Czy warto przenosić tę rurę gazową? Szła by ona wtedy z góry koło rury kanalizacyjnej, a potem nad/pod wodomierzami i zaworami w szafce zlewozmywakowej.[ATTACH=CONFIG]222038[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]222039[/ATTACH]

witam

jeżeli przeniesienie instalacji gazowej ułatwi ci "umeblowanie" kuchni - zrób to

pozdrawiam

witam

jeżeli przeniesienie instalacji gazowej ułatwi ci "umeblowanie" kuchni - zrób to

pozdrawiam

Nie chodziło mi tak o względy estetyczne, co praktyczne, w sensie, czy:

1. Taką rurę gazową można puścić pod zabudową karton-gips pomiędzy odpływem kanalizacyjnym a instalacją wodną (zdjęcia)

2. Czy jeśli za przyszłą szafką zlewozmywakową będą znajdować się rury i zawory od wody, wodomierze oraz rurka od gazu, to się sprawdzi? Nie za dużo tego szczescia naraz?:)

3. Za szaflą zlewozmywakową jest również instalacja elekryczna - jak kolejno ( zgodnie z przepisami) powinny być rozmieszczone: instalacja wodna, gazowa, elektryczna (która wyżej, która niżej)?