Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koza i doprowadzenie powietrza

flisiu

Recommended Posts

Witaj,

W instrukcji obsługi/ karcie technicznej pieca powinna byc informacja o możliwości podpięcia powietrza zewnetrznego bądz o jego braku, a najlepiej zapytac sprzedawce, chyba że to Kasto , Leroy itd...

Dodatkow :

W pomieszczeniu z paleniskiem na paliwo stałe stosowanie wentylacji mechanicznej jest zabronione.

Przepisu nie stosuje sie w przypadku wentylacji nadciśnieniowej lub zrównowazonej.

W praktyce oznaczo to iz Twoja wentylacja nie powinna pracowac na podcisnieniu gdyz grozi to zaciaganiem dymu z piecyka. A to jest grozne dla zdrowi i zycia mieszkańców - czad !

W trybie rozmrazania WM może tworzyc chwilowo podciśnienie .....

Z tego co mi wiadomo, a też planujemy kozę w salonie i też mamy mieć WM to musi być zamknieta komora spalania i doprowadzenie powietrza z zewnątrz, więcej szczegółów niestety wie mój Żon, ale wiem, że mam szukać kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i zamknętą komorą spalania :) właśnie o te pod/nad ciśnienia chodzi.

dzieki wielkie za info. jak prowadziliscie doprowadzenie powietrza? w styropianie w podlodze? czy jeszcze przed wylaniem chudziaka? ja juz mam chudziak i kombinuje teraz jak zrobic to doprowadzenie. pozdrawiam.

Rozkuj ten chudziak, schowaj rurę i zabetonuj...

• 2 weeks później...
jeszcze mam taki pomysl zeby puscic doprowadzenie powietrza z zewnatrz do kozy przez kanaly plaskie w styropianie od podlogi. mam zalozone 20cm styro na podlodze a znalazlem kanaly plasie 204x60. wiec bym stracicl 6 cm z wartswy styro. moglbym ewentualnie w tym miejscu dac styro o lepszel lambdzie zeby zniwelowac mniejsza izolacyjnosc. mogloby byc takie rozwiazanie? prosze o opinie:)