Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uszczelnienie wanny

kinder

Recommended Posts

Witam.

Zwracam sie do Was z taką prosbą: chcę uszczelnić wannę przy ścianie z glazurą, myślę, że najlepiej taśmą, słyszałem, że są takie "łamane" taśmy samoprzylepne tzn.część taśmy nakleja sie na wierzch wanny, a drugą część na glazure, a może zaproponujecie jakiś inny sposób....będe wdzięczny.

Obecnie uszczelnienie stanowi listwa, którą wykorzystuje sie na wykończeniu glazury-narożnikach etc.etc. Uszczelnie to zaszło kamieniem i nadaje się tylko do wymiany. Jak się znam na tym tak napisałem, sory.Pozdrawiam

Od tych "łamanych" listew trzymaj się jak najdalej, to straszliwy, odklejający się i żółknący z czasem badziew.

Jeśli punkt styku jest wąski, można wypełnić szczelinę silikonem, należy to robić tak, żeby nie było wklęsłego zagłębienia, w którym będzie stała woda, bo silikon sczernieje (nawet "dobry", sanitarny). Szeroką szparę (a tak naprawdę każdą) warto zasłonić wklęsłą listwą glazurniczą z obciętym rantem (tym normalnie wklejanym pod glazurę, tu jak rozumiem nie wchodzi to w grę, więc rant trzeba obciąć) klejoną na silikon do ściany i do wanny, nadmiar silikonu zebrać na równo z brzegiem listwy.

J.

dzięki, tylko jest problem z kamieniem na glazurze, będzie go widać po zamontowaniu tej wklęsłej listwy - jak go usunąć żeby nie zniszczyć glazury?- może jakaś inna plastikowa listwa,która by zakryła te pozostałosci/ jeżeli w ogóle da się usunąć/ po kamieniu, co?również z powodu tego kamienia nie wchodzi więc w rachubę wypełnienie szczeliny tylko silikonem, aczkolwiek to dobry sposób, pozostaje więc listwa, jaka?

Wgl nie stosuje się żadnego plastikowego uszczelnienia w tym miejscu powinno być zrobione tak, że jest sama fuga z silikonu. Ale jeśli już to pewnie znajdziesz taką listę, ale zamiast taśmy przylepnej która pod wpływem wody i tak się pewnie odklei przyklej całość na dobry silikon.

Dokładnie, z doświadczenia mogę podpisać się obiema rękami pod tym