Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siłownia na stropie teriva I ???

Lee

Recommended Posts

Witam

dawno mnie tu nie było, mam mały dylemat , ponieważ w piwnicy nie mieszczę sie już ze sprzętem na siłowni , a mam pokój nad garażem dosyć duży ,pomyślałem

by tam sie przenieś ,

tylko mam jeden problem , nad garażem mam strop teriva I ,strop jest podzielony na dwie powierzchnie pierwsza- rozpietosc 575cm długosc 500 ,druga to -rozpietosc 475cm na 400cm , dwie powierzchnie łączy belka żelbetonowa szerokości 40cm

belka rozdzielcza jest w obu stropach,dozbrojenie płyt w 1/3 po bokach jest ,(mam zdjęcia mogę wstawić)

wiem że dopuszczalne obciążenie to 150kg/m2 (takie książkowe) a ile można przeciążyć ?

maszyny jakie miały by stac to 3maszyny po 250kilo , każda zajmie jakieś 1,5/m2 ale stopki na 1m2

stojaki pod sztangę ławkę , to będzie jakieś 300kilo na 2m2, a i wyciąg 200kilo na 2m2

Spotkał sie ktoś z was z takim obciążeniem stropu teriva ?

Jako tako po całości będzie ok tylko punktowo nie wiem ,boje sie

co myślicie ?

no punktowo to nikt tak nie liczy, bo człowiek o masie 75kg stojący na stopach o powierzchni łacznej około 600cm2 (0,06m2) wywiera punktowy nacisk 1250kg/m2

dodatkowo na stropie teriva możemy zlokalizować wannę np 170x90 (1,53m2) stojącą w dodatku na nóżkach o pojemności 180 l co wraz z 75kg osoba daje nam nacisk 255kg na powierzchnię samych nóżek...niektórzy wstawiają stół do bilarda czy fortepian o macie kilkuset kg...poza tym z tego co widziałem w broszurach to teriva przenosi w zależności od rozpiętości i rodzaju belek od 4-11,5kN/m2 czyli od 400-1150kg/m2

• 1 month później...