marian85 02.11.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam serdecznie,jestem w trakcie budowy domu "Dom pod liczi 3" obecnie SSO z dachem, w garażu zrobiłem sobie kanał, a na suficie nad kanałem chciałem zamocować dwuteownik 2-3m, aby można było na nim zainstalować jakiś podnośnik, który podniesie max 500kg. Strop mam gęsto-żebrowy terriva, myślałem o tym, aby nawiercić otwory w dwuteowniku i w stropie, nad stropem dać szerokie podkładki i przykręcić dwuteownik na śruby przez strop. Na górze i tak będzie wylewka.Ma ktoś może inny pomysł jak to rozwiązać?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.11.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Najpierw odwiedź jakiegoś konstruktora i sprawdźcie czy strop przeniesie dodatkowe obciążenie, pół tony i to zapewne na środku stropu to już nie mało. Samo mocowanie ma sens, choć dodatkowo pod podkładki dał bym dodatkowo kawałki grubszej (3-5 mm) blachy aby przenieść nacisk na większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 08.11.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Sądzę, że przy tak dużym obciążeniu punktowym (500kg) powinien Pan zwrócić się z zapytaniem do projektanta. Powinien on przeliczyć czy taki strop wytrzyma to obciążenie. Strop Teriva nie należy do stropów żelbetowych, wylewanych, występują w nim pustki powietrzne i w związku z tym ma on ograniczoną nośność. Tylko projektant może więc sprawdzić czy takie dodatkowe obciążenie jest możliwe. Radziłbym nie ryzykować na własną rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts