iiktorn 03.11.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 witam,wybór padł na vaillanta 15 kw (model z 2013 r).potrzebuję pomocy w sterowaniu całym układem.na dole domu jest zamontowany rozdzielacz z dodatkową pompą do podłogówki (włączana do gniazdka z zabezpieczeniem przed zbyt wysoką temperaturą) i zaworem mieszającym (cały dół w podłogówce)na górze jest drugi rozdzielacz na kaloryfery.gdzie najlepiej zamontować sterowanie od kotła (calormatic 470) ?i co zrobić żeby pompa od podłogówki nie chodziła cały czas? - tylko wtedy gdy spadnie temperatura na parterze. myślałem o zamontowaniu CM470 w kotle tylko wtedy nie będzie on mierzył temperatury w pomieszczeniach, można by było wtedy tylko sterować temperaturą wody za pomocą krzywej grzewczej - nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie?- na górze wtedy za temperaturę by odpowiadały termostaty a dół- właśnie nie wiem!!!!! pomóżcie czekam na wasze propozycję rozwiązania sterowania w moim domkupozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.11.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Aby było dobrze, wszystko powinno być sterowane z kotła. Jak masz 2 typy obiegów na 2 kondygnacjach, to trzeba dać 2 calormatiki.Trzeba ustawić 2 krzywe, jedną na obieg grzejnikowy na piętrze, a drugi na obieg mieszaczowy podłogówki na parterze.Zawór mieszający do podłogówki ma być sterowany z kotła wraz z pompą. Zerknij sobie na instrukcję instalacyjną od kotła,tam powinny być przykłady instalacji, Twoja jest w zasadzie standardowa. Podaj dokładny typ kotła i fotkę mieszacza od podłogówki, to będzie bardziej konkretnie. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jaka standardowa ! Rozdzielacz z pompą i mieszaczem w skrzynce, brak modułu mieszacza, brak sprzęgła hydraulicznego i brak VR 81. A standard wygląda tak;http://www.vaillant.pl/stepone/data/downloads/05/45/00/system_1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 03.11.2013 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) jest dokładnie tak jak napisał kolega gresik. nie mam modułu mieszacza i sprzęgła hydraulicznego!! i teraz się zastanawiam jak tym wszystkim sterować. czy istnieje możliwość spięcia razem tych dwóch pomp żeby ruszały razem? - wtedy CM 470 zamontuję na górze i chyba będzie ok. a może istnieje jakiś czujnik temp. do tej pompy w skrzynce żeby uruchamiał podłogówkę kiedy na dole spadnie temperatura? - tylko bezwładność podłogówki jest duża i nie wiem czy to będzie działać. proszę o wszelkiego rodzaju sugestię. Edytowane 3 Listopada 2013 przez iiktorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Masz trzy wyjścia. Albo możesz tą pompę podpiąć przez jakiś regulator pomieszczenia ale w tedy ogrzewanie podłogowe będzie wyciągać ciepło z grzejników. Albo podpiąć pompę przez jakiś nie wiem stycznik albo przekaźnik do pompy w kotle ( robota dla elektryka automatyka) z możliwością wyłączenia na lato, ale grozi to utratą gwarancji. Albo ze skrzynki rozdzielacza wywalić pompę a w kotłowni podpiąć ta jak w książkach piszą ( zgodnie ze schematem który ci podesłałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 04.11.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Jaka standardowa ! Rozdzielacz z pompą i mieszaczem w skrzynce, brak modułu mieszacza, brak sprzęgła hydraulicznego i brak VR 81. A standard wygląda tak; http://www.vaillant.pl/stepone/data/downloads/05/45/00/system_1.pdf STANDARDOWA - chodzi o to, że podłogówka nie jest pomieszana z grzejnikami na danej kondygnacji. Miałem taki typ mieszacza z zaworem termostatycznym. Na wejściu do mieszacza był zawór z siłownikiem. Termostat ścienny na parterze sterował pompą mieszacza i siłownikiem. Jakoś to działało, ale miało dużą wadę: kocioł nie miał pojęcia jaka temperatura jest na parterze i nie reagował właściwie na zapotrzebowanie na ciepło. W efekcie w okresach przejściowych parter bywał niedogrzany. Dokupiłem moduł mieszacza, drugi czujnik pokojowy i przerobiłem mieszacz na taki ze sterowanym zaworem 3D. Jak chcesz tanio i szybko to daj termostat+zawór odcinający. Jak chcesz mieć problem z głowy, zrób to tak jak zaleca producent. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 04.11.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 żeby to zrobić tak jak zaleca producent to by trzeba było dołożyć jakieś 3000 zł jak się nie mylę. a jak bym wymienił zawór mieszający ten co jest teraz w skrzynce na zawór z siłownikiem i dokupiłbym moduł mieszacza to czy ten moduł da się tak podłączyć żeby sterował tym nowym zaworem i pompą do podłogówki i zarazem grzejnikami???oczywiście jeszcze musiałbym dokupić jeden czujnik temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 04.11.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie może pompa od podłogówki być podłączona szeregowo do pompy od kotła. Mają być podłączone równolegle bo inaczej jedna pompa będzie podbierać drugiej. Jeśli możesz to zlokalizuj gdzie są podpięte trojaki do rozdzielaczy. Jak są obiegi rozdzielone w kotłowni to można to bez większego problemu przerobić wykorzystując pompę i zawór 3d który masz. Musiałbyś dołożyć jeszcze jedna pompę i sprzęgło ( koszt około 1 tys.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 04.11.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 raczej jest to nie możliwe z tego co pamiętam trojaki są zalane w posadzce. ale jeszcze sprawdzę.coś mi się wydaję że będę musiał spróbować sterować tylko temperaturą wody z CM 470 w piecu.po wykonaniu pierwszych prób niby wszystko działa ale to STEROWANIE!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 05.11.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Nie może pompa od podłogówki być podłączona szeregowo do pompy od kotła. Mają być podłączone równolegle bo inaczej jedna pompa będzie podbierać drugiej. Jeśli możesz to zlokalizuj gdzie są podpięte trojaki do rozdzielaczy. Jak są obiegi rozdzielone w kotłowni to można to bez większego problemu przerobić wykorzystując pompę i zawór 3d który masz. Musiałbyś dołożyć jeszcze jedna pompę i sprzęgło ( koszt około 1 tys.). Nie wiem o co chodzi z tym szeregowy-równoległy. Obieg podłogówki jest niezależnym obiegiem hydraulicznym i pompy na siebie nie wpływają. Co prawda nie widzę zaworów regulacyjnych do równoważenia obiegów, ale można użyć niebieskiego na powrocie do stłumienia. Każda przeróbka układu mieszacza i pozostawienie termostatycznego zaworu 3d jest bez sensu, bo obwód nie będzie miał sterowania i sprzężenia zwrotnego (czujnik zasilenia podłogówki) do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 05.11.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 a jak bym wymienił zawór mieszający ten co jest teraz w skrzynce na zawór z siłownikiem i dokupiłbym moduł mieszacza to czy ten moduł da się tak podłączyć żeby sterował tym nowym zaworem i pompą do podłogówki i zarazem grzejnikami??? oczywiście jeszcze musiałbym dokupić jeden czujnik temp. Da się, ale też trzeba trochę poprzerabiać. Sprzęgła może nie być. Co dokupić: - płytkę mieszacza z czujnikiem temperatury zasilenia podłogówki VF2 - zawór 3D z siłownikiem - sterowanie z płytki mieszacza w kotle - ZG - elektryczny zawór odcinający, szybki o zwiększonym przepływie NC - normalnie zamknięty, na 230V - dodatkowy czujnik pokojowy VR81 - BP - bypass (jeśli nie ma w kotle) 1500zł spokojnie + robota. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 05.11.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) nie rozumiem do końca koncepcji.czy chodzi o płytkę VR40 montowaną w piec + czujnik VR 10 czy moduł mieszacza VR61 +czujnik VR10.jeżeli o moduł mieszacza to wiem o co chodzi. mój zawór 3d mieszający termostatyczny muszę wymienić na zawór 3d z siłownikiem i podłączyć go do zacisków nr 4 HK2 (licząc od lewej) w module pompę od podłogówki muszę podłączyć w zaciski HK2-P zawór odcinający muszę zamontować na zasilaniu kaloryferów i podłączyć do zacisków nr3 HK1-Pczujnik VR 10 muszę przyczepić do rozdzielacza tuż za pompą i podłączyć do modułu w zaciski nr7 VF2czy CM470 musi być zainstalowany na górze razem z obiegiem kaloryferów a VR81 na dole w obiegu podłogówki czy jest to obojętne? a jeszcze apropo tego zaworu 3d. są jakieś siłowniki zaworów termostatycznych czy to by nie zdało egzaminu u mnie zakładając taki siłownik u mnie na ten zawór 3d (firma ESBE) tylko nie wiem czy będzie pasował gwint od tych siłowników do mojego zaworu? - co ty na to?? i jeszcze nasuwa mi się pytanie czy taką głowicą z siłownikiem można ustawić temperaturę?? Edytowane 5 Listopada 2013 przez iiktorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 06.11.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Dobrze zrozumiałeś.W twoim przypadku wystarczy VR61, w kotle nic się nie dodaje. CM470 daj w reprezentatywnym pomieszczeniu z grzejnikami,a VR81 daj w dużym pomieszczeniu z podłogówką - tak jak na schemacie. Wywal ten ESBE 3D termostatyczny i nie kombinuj. Daj normalny 3D + siłownik. "termostatowaniem" na się zająć kociołek i jego elektronika. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 07.11.2013 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) dobra wielkie dzięki. jak tylko zbiorę fundusze to się biorę za przeróbkę. a może coś zaproponujesz z tych zaworów? - 3D i odcinający pozdrawiam Edytowane 7 Listopada 2013 przez iiktorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 08.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Przykłady 3/4 cala: Zawór 3D: http://allegro.pl/afriso-3-drogowy-zawor-mieszajacy-arv-382-dn20-gw-i3668039994.html Siłownik: http://allegro.pl/afriso-silownik-elektryczny-3-punktowy-arm-323-i3668039877.html Zawór odcinający: http://allegro.pl/show_item.php?item=3635688074 PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iiktorn 09.11.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 jeszcze raz wielkie dzięki.jak tylko to zrobię to się odezwę. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 12.11.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Przykłady 3/4 cala: Zawór 3D: http://allegro.pl/afriso-3-drogowy-zawor-mieszajacy-arv-382-dn20-gw-i3668039994.html Siłownik: http://allegro.pl/afriso-silownik-elektryczny-3-punktowy-arm-323-i3668039877.html Zawór odcinający: http://allegro.pl/show_item.php?item=3635688074 Pozdrawiam GREGOR Witaj Gregor, wytłumacz mi jako laikowi co daje taki siłownik w kontekście mojej instalacji.. Mam już taki zawór. Zobacz zdjęcie. U mnie jest przed pompką CO. Za jego pomocą puszczam wodę z pieca na grzejniki i powrót. Myślę o samym siłowniku - bez dodatkowego sterownika itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.11.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witaj Gregor, wytłumacz mi jako laikowi co daje taki siłownik w kontekście mojej instalacji.. Mam już taki zawór. Zobacz zdjęcie. U mnie jest przed pompką CO. Za jego pomocą puszczam wodę z pieca na grzejniki i powrót. Myślę o samym siłowniku - bez dodatkowego sterownika itp. Zapytaj wykonawcę tej instalacji, do czego jest ten konkretny zawór 3D. Albo obniża temperaturę instalacji, albo podwyższa temperaturę powrotu. Chcesz zainstalować siłownik tylko nie wiesz po co - ja tez nie wiem. Najpierw postaw sobie jakiś cel, potem można myśleć jak go osiągnąć. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 13 Listopada 2013 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.11.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Ten zawór może służyć do ochrony powrotu jak i do zmniejszenia tem. na instalacje. Wszystko zależy jak jest podłączony.http://www.afriso.pl/384-dn25-1-gw-kvs-12-p-3564.html?page=1&cPath=1_554_557 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.11.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 pomóżcie czekam na wasze propozycję rozwiązania sterowania w moim domku Troszke przewrotnie Cie zapytam, ale jak najbardziej powaznie: Jesli to nowy dom a nie modernizacja ogrzewania w starym, to czy PRZED budowa calej instalacji nie miales zadnego pomyslu na jej sterowanie? Czy on sie po prostu nie sprawdzil i szukasz innewgo rozwiazania? Co na to Twoj instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts