fotohobby 03.11.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Chcę kupić styropian podlogowy Swisspor w płytach 5, lub 10cm.Styropian bedzie ukladany dopiero za 2-3 miesiace, ale chce kupić teraz, by obliczyc VAT wykorzystac go na tymczasowe ocieplenie stropu.Stąd moje pytanie - czy płyty nie poodkształcaja sie, jesli bedą lezec oparte na belkach o rozstawie 90 cm ? Cz kładąc wastwę styropianu 10cm na płycie lepiej układac styropian z pojedyńczych płyt 10 cm, czy może za pomocą dwóch płyt 5cm ?Na plycie ulozona jest instalacja wodna i elektryczna w peszlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.11.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Nie wiem, czy zrozumiałam-piszesz o płycie fundamentowej?Uważam, że lepiej 2x5cm, bo krzyżowo odrobinę zatrzyma się ciepełko.Ja też tak kupiłam, ale Knaufa-piękny styropianik Austrotherm ma fajny kalkulator do wyliczenia ocieplenia elewacji.Wg niego, to nam zupełnie się nie opłaca wypruwać na fasadę grafit.http://www.austrotherm.pl/pliki-do-pobrania/kalkulator-oszczednosci/index.html Edytowane 3 Listopada 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.11.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 pod płytą już mam 10cm XPS, teraz potrzebuję 10 cm EPS na nią.Właśnie zamawiam i chyba wezmę 2x5 Swissopra.Zastanawiam się tylko, czy te płyty będą mogły sobie 2-3 miesiące poleżeć oparte tylko na belkach wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts