Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód do oświetlenia kuchni

Recommended Posts

witam,

W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody 2x0.7mm pod przyszłe oświetlenie LEDowe. Dzisiaj kupiłem parę opraw na świetlówkach T5 13W i mam wątpliwości czy w przewód mogę wpuścić 230V :)

Przewód mniej więcej taki, jak na obrazku - dwie żyły miedziane (drut) po 0,7mm. Majstrować czy będzie problem?

410038.jpg

Tomasz

Edytowane przez TMK

Toś pomógł... Teoretyzujesz i nie o to pytałem... Do planowanych diod taki kabel byłby aż nadto. Wracając do aktualnego cuda - większość przedłużaczy (listowych, radiowych) ma przekroje 0,75mm, a poza tym oprawy są zakończone wtyczkami radiowymi bez uziemienia. Czyli potrzebne są dwie żyły, a nie trzy. Przewód który wcisnąłem w fugę nie ma w środku plecionki tylko pojedynczy drut i stąd ma wątpliwości co do niego. Prąd ok. 0,05A na jedną oprawę nie jest wielki, ale... :)

Kolego kks12 czytałeś chociaż co napisałem w pierwszym poście? Kable były szykowane pod diody... Napisz jeszcze dla potomności, gdzie żyłę ochronną podłącza się w urządzeniu jej nie wymagającej (i nie wyprowadzonej) i będzie poradnik dla pozostałych forumowiczów :p Przejdź się kiedyś do jakiegoś marketu albo popatrz na allegro ile przedłużaczy ma przekroje 2x0,75mm... zgodnie z normami.

Zamykając temat, bo sensownej odpowiedzi nie doczekałem się - jedna oprawa już podłączona, wyprułem w fudze poprzedni kabel i biorę się za kolejną. Wstawiam oryginalny przewód dostarczony z oprawami, tylko zamiast dyndającej wtyczki, łącze kable w puszcze. Ot kara za zmianę planów... :)

Kolejny obrażony, że nie otrzymał zadowalającej informacji.

Przewód ma zawierać żyłę ochronną niezależnie od klasy ochronności opraw jakie montujesz.

Jutro przyjdzie do wymiany opraw i spodoba Ci się oprawa w I klasie na co uwagi zwracał nie będziesz bo pojęcia o tym nie masz.

Więc ta "kara" będzie wisiała nad Tobą jak miecz Damoklesa tak długo aż zaczniesz stosować się do standardów.

.

P.S.

A przeczytałeś chociaż jak brzmi mój nick?

Edytowane przez kkas12

Kolego Twoje CV nie ma znaczenia.

Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź.

Po Twej reakcji widać jednak, że odpowiedź miała spełniać Twe opaczne pojmowanie standardów.

Nic więcej.

Sorry, że nie spełniłem Twych oczekiwań.

A Twój podział na Polskę i resztę świata można śmiało zastąpić podziałem na mądrych i przemądrzałych.

Powodzenia życzę.

Powiem tak - będzie działać, choć zgodnie z obowiązującymi przepisami to jest niezgodne. Raczej takiej odpowiedzi się spodziewałeś.

Jeżeli zrobisz to z głową to będzie działać i nikt nie zginie.

W życiu różne rzeczy się robi jak nie ma innej możliwości nie zawsze zgodne z przepisami. Zdrowy rozsądek niejednokrotnie jest lepszy od suchych przepisów.

Pozdrawiam

Żenujące jest to szanowny autorze wątku, że mim o iż odpowiedź otrzymałeś dalej pianę bijesz.

Ponadto Ciebie nie interesują konkrety a poklask dla Twego pojmowania standardów..

Szukasz klakiera a nie elektryka.

Jak widzę znalazłeś.

Ale jednak kłania się PN-IEC 60364-5-52

Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego - Oprzewodowanie

i PN-IEC 60364-5-523 lnstalacje elektryczne

w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego

Obciążalność prądowa długotrwała przewodów

a także (chociażby) http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf

Edytowane przez kkas12

Szukasz klakiera a nie elektryka.

Szukałem tutaj odpowiedzi, znalazłem gdzieś indziej.

Nie czytasz, brniesz dalej w swoje... Napisałem, że dałem oryginalne przewody (w środku plecionka 1mm). Więc o co Ci chodzi? Żenujący jest brak czytania ze zrozumieniem, co widać w ostatnich wpisach, nie tylko Twoich. Notabene zgłoszonych gdzie trzeba...

1mm

1mm

1mm

1mm

1mm

1mm

1mm

Widać w końcu co założyłem? Czy jednak lampka 13W wymagała yky 5x16 w dodatkowym peszlu?

Nie, nie odpisuj! Kolegów też powstrzymaj...

Bo tak przepisy mówią....

Właśnie o tym dokładnie wcześniej napisałem. Ciekawe czym konstruujący przepisy się kierował, że dochodzimy do takich kwiatków, że teraz aby zasilić lampę 13W trzeba kabel YKY 3x1,5 a czajnik 2200W zasilany jest linką 1,5mm2 i nikomu to nie przeszkadza, i jest zgodne z przepisami.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...