TMK 03.11.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) witam, W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody 2x0.7mm pod przyszłe oświetlenie LEDowe. Dzisiaj kupiłem parę opraw na świetlówkach T5 13W i mam wątpliwości czy w przewód mogę wpuścić 230V Przewód mniej więcej taki, jak na obrazku - dwie żyły miedziane (drut) po 0,7mm. Majstrować czy będzie problem? Tomasz Edytowane 7 Listopada 2013 przez TMK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.11.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Dlaczego nie pytałeś przed przystąpieniem do układania przewodów?Wtedy byś się dowiedział, ze przewód powinien posiadać minimum trzy żyły o przekroju minimum 1mm2.Teraz pozostała Ci tylko wymiana tego co spaprałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 03.11.2013 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Toś pomógł... Teoretyzujesz i nie o to pytałem... Do planowanych diod taki kabel byłby aż nadto. Wracając do aktualnego cuda - większość przedłużaczy (listowych, radiowych) ma przekroje 0,75mm, a poza tym oprawy są zakończone wtyczkami radiowymi bez uziemienia. Czyli potrzebne są dwie żyły, a nie trzy. Przewód który wcisnąłem w fugę nie ma w środku plecionki tylko pojedynczy drut i stąd ma wątpliwości co do niego. Prąd ok. 0,05A na jedną oprawę nie jest wielki, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.11.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kolego stosowanie przewodów bez żyły ochronnej jest niedopuszczalne w tym kraju, tak jak przewodów o przekroju poniżej 1mm2 w instalacjach.Więc sorry, że rzeczywistość odbiega od Twoich pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.11.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 To co wg ciebie mają zrobić użytkownicy układów TN-C - rwać przewody w całych domach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.11.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kolego, stara instalacja to stara instalacja a nowa powinna odpowiadać aktualnym standardom. Autor wątku wyraźnie napisał W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 To co wg ciebie mają zrobić użytkownicy układów TN-C - rwać przewody w całych domach? Nie, nie mają. Liczy się stan zastany. Koledze kkas12 chodziło o wykonanie instalacji, lub jej fragmentów w dniu dzisiejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 03.11.2013 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kolego kks12 czytałeś chociaż co napisałem w pierwszym poście? Kable były szykowane pod diody... Napisz jeszcze dla potomności, gdzie żyłę ochronną podłącza się w urządzeniu jej nie wymagającej (i nie wyprowadzonej) i będzie poradnik dla pozostałych forumowiczów Przejdź się kiedyś do jakiegoś marketu albo popatrz na allegro ile przedłużaczy ma przekroje 2x0,75mm... zgodnie z normami. Zamykając temat, bo sensownej odpowiedzi nie doczekałem się - jedna oprawa już podłączona, wyprułem w fudze poprzedni kabel i biorę się za kolejną. Wstawiam oryginalny przewód dostarczony z oprawami, tylko zamiast dyndającej wtyczki, łącze kable w puszcze. Ot kara za zmianę planów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.11.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Kolejny obrażony, że nie otrzymał zadowalającej informacji.Przewód ma zawierać żyłę ochronną niezależnie od klasy ochronności opraw jakie montujesz.Jutro przyjdzie do wymiany opraw i spodoba Ci się oprawa w I klasie na co uwagi zwracał nie będziesz bo pojęcia o tym nie masz. Więc ta "kara" będzie wisiała nad Tobą jak miecz Damoklesa tak długo aż zaczniesz stosować się do standardów.. P.S.A przeczytałeś chociaż jak brzmi mój nick? Edytowane 3 Listopada 2013 przez kkas12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 03.11.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kolego stosowanie przewodów bez żyły ochronnej jest niedopuszczalne w tym kraju, tak jak przewodów o przekroju poniżej 1mm2 w instalacjach. Więc sorry, że rzeczywistość odbiega od Twoich pomysłów. A co z obwodami SELV?(Chodzi mi o żyłę ochronną a nie o przekrój) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 03.11.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Przecież wiesz.Po co wiec pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 03.11.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Bo kolega strasznie uogólnił swoje stwierdzenie więc nie chciałem by użytkownicy forum opacznie to zrozumieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.11.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Kolego Twoje CV nie ma znaczenia.Zadałeś pytanie i otrzymałeś odpowiedź.Po Twej reakcji widać jednak, że odpowiedź miała spełniać Twe opaczne pojmowanie standardów.Nic więcej.Sorry, że nie spełniłem Twych oczekiwań.A Twój podział na Polskę i resztę świata można śmiało zastąpić podziałem na mądrych i przemądrzałych.Powodzenia życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 04.11.2013 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Żenada... Oczekiwałem odp. nadaje się/ nie nadaje się i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.11.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Powiem tak - będzie działać, choć zgodnie z obowiązującymi przepisami to jest niezgodne. Raczej takiej odpowiedzi się spodziewałeś.Jeżeli zrobisz to z głową to będzie działać i nikt nie zginie.W życiu różne rzeczy się robi jak nie ma innej możliwości nie zawsze zgodne z przepisami. Zdrowy rozsądek niejednokrotnie jest lepszy od suchych przepisów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 04.11.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 "W życiu różne rzeczy się robi jak nie ma innej możliwości nie zawsze zgodne z przepisami. Zdrowy rozsądek niejednokrotnie jest lepszy od suchych przepisów." "Mam w nosie literę prawa ... "- Jarosław Gowin Minister Sprawiedliwości RP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 04.11.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Żenujące jest to szanowny autorze wątku, że mim o iż odpowiedź otrzymałeś dalej pianę bijesz.Ponadto Ciebie nie interesują konkrety a poklask dla Twego pojmowania standardów..Szukasz klakiera a nie elektryka.Jak widzę znalazłeś. Ale jednak kłania się PN-IEC 60364-5-52 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego - Oprzewodowaniei PN-IEC 60364-5-523 lnstalacje elektrycznew obiektach budowlanych - Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego Obciążalność prądowa długotrwała przewodówa także (chociażby) http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf Edytowane 4 Listopada 2013 przez kkas12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 05.11.2013 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Szukasz klakiera a nie elektryka. Szukałem tutaj odpowiedzi, znalazłem gdzieś indziej. Nie czytasz, brniesz dalej w swoje... Napisałem, że dałem oryginalne przewody (w środku plecionka 1mm). Więc o co Ci chodzi? Żenujący jest brak czytania ze zrozumieniem, co widać w ostatnich wpisach, nie tylko Twoich. Notabene zgłoszonych gdzie trzeba... 1mm 1mm 1mm 1mm 1mm 1mm 1mm Widać w końcu co założyłem? Czy jednak lampka 13W wymagała yky 5x16 w dodatkowym peszlu? Nie, nie odpisuj! Kolegów też powstrzymaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.11.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Bo tak przepisy mówią.... Właśnie o tym dokładnie wcześniej napisałem. Ciekawe czym konstruujący przepisy się kierował, że dochodzimy do takich kwiatków, że teraz aby zasilić lampę 13W trzeba kabel YKY 3x1,5 a czajnik 2200W zasilany jest linką 1,5mm2 i nikomu to nie przeszkadza, i jest zgodne z przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 05.11.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Gratuluję słusznej decyzji Tomaszu postąpiłeś słusznie stosując się (prawie w pełni) do mej sugestii zamieszczonej w poście nr 2. ...przewód powinien posiadać minimum trzy żyły o przekroju minimum 1mm2. Tak trzymać. Edytowane 5 Listopada 2013 przez kkas12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts