Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód do oświetlenia kuchni

Recommended Posts

Krzysiu, ależ dziękuje bardzo... Szkoda, że wyczerpującą informację otrzymałem od kogoś innego na PW, ale i tak możesz być dumny ze swojego udziału w dyskusji :p Tylko dlaczego musiałem użyć największej czcionki dostępnej na forum (nr 7) abyś dostrzegł co napisałem na początku? :lol2: Przy tak słabym wzroku, pomimo obcykanej teorii, trzeba uważać -mimo wszystko zawód niebezpieczny :p

witam,

W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody 2x0.7mm pod przyszłe oświetlenie LEDowe. Dzisiaj kupiłem parę opraw na świetlówkach T5 13W i mam wątpliwości czy w przewód mogę wpuścić 230V :)

Przewód mniej więcej taki, jak na obrazku - dwie żyły miedziane (drut) po 0,7mm. Majstrować czy będzie problem?

[ATTACH=CONFIG]222221[/ATTACH]

Tomasz

Gdzie kolego te wspomniane przez Ciebie przewody o przekroju 1mm2. Chyba fora Ci się pomieszały. Po za pomyłką z przepisami odnośnie konieczności obowiązku obecności żyły ochronnej w każdej instalacji muszę koledze kkas przyznać rację.

W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody 2x0.7mm pod przyszłe oświetlenie LEDowe. Dzisiaj kupiłem parę opraw na świetlówkach T5 13W i mam wątpliwości czy w przewód mogę wpuścić 230V

Przewód mniej więcej taki, jak na obrazku - dwie żyły miedziane (drut) po 0,7mm. Majstrować czy będzie problem?

Taki jakby potocznie zwany przewód "dzwonkowy".

Jak jesteś taki mądrala, to czemu najpierw wpuściłeś takie badziewie w ścianę a teraz szukasz poklasku swojej zaradności (skąpstwa i cwaniactwa)?.

..Ktoś ci zasiał ziarno zwątpienia we własny geniusz?

Położyłeś tę instalację, pejoratywnie głównie.. Jak nie uważałeś, jak robisz, to rób, jak uważasz.. Zwłaszcza, że nastawiony jesteś wyłącznie na "nadawanie", "odbiór" wciąż bardzo szwankuje.

Fajnie, wyobraź sobie gres na ścianie 30x60cm (już był), fugi po ok 3mm. Dołóż do tego planowane ledy zasilane kilkoma voltami i masz klasyczny objaw skąpstwa i cfaniactwa. Oczywiście bogaty burżuj zerwałby gres, przejechał bruzdownicą, wsadził 3x1,5mm, zakleił, położył nowy gres. Za to chytry cfaniak wcisnął najgrubszy dostępny kabel jaki zmieścił się w fugę. W dodatku śmiał zapytać o coś, na niegdyś świetnym forum. Cóż, nie sposób z Tobą się nie zgodzić... Jednak ten wątek zakończył się na ósmym poście, późniejsza pomoc forumowych elektryków rzeczywiście jest nieoceniona.

Odbiór działa bardzo dobrze, jak ktoś nadaje na tych samych falach. Jak jeden o gruszkach, a drugi o jabłkach, szwankuje.

W poście pierwszym piszesz o napięciu 230V i oprawach T5 13W. (w jakiej klasie ochronności?) A teraz piszesz, że po prostu kupiłeś taki przewód, który zmieści się w fugę. I oczekujesz że jakakolwiek kompetentna osoba pochwali twoje wyczyny? Na mnie nie licz, ja kabelkiem dzwonkowym upychanym w fudze nie zasilam czegokolwiek napięciem 230V

Maciej...

W ostatnich tygodniach przerabiałem kuchnię i w ścianę wpuściłem przewody 2x0.7mm pod przyszłe oświetlenie LEDowe.

Ile razy można? Zdanie z pierwszego postu! Temat nieaktualny, nie oczekuje pochwał ani niczego innego, po co dalej drążysz? Co i dlaczego napisałem na początku, skąd Wasze wszelkie domysły nie wiem.

Też podejrzewałem potrzebę istnienia żyły ochronnej w tym przewodzie :rotfl:Tak, dokładnie w takim. Taki ukryłem w szparze, taki jest przykryty może 1mm fugi, ten w ciągu 3sekund wyciągnę, ten jest i do tej świetlówki będzie. O co więc chodzi? Nabijacie licznik postów? W takim razie polecam się, choćby ten wątek miał osiągnąć 100str. w tydzień :p

http://img266.imageshack.us/img266/1625/d3m7.jpg

Też podejrzewałem potrzebę istnienia żyły ochronnej w tym przewodzie :rotfl:Tak, dokładnie w takim. Taki ukryłem w szparze, taki jest przykryty może 1mm fugi, ten w ciągu 3sekund wyciągnę, ten jest i do tej świetlówki będzie. O co więc chodzi? Nabijacie licznik postów? W takim razie polecam się, choćby ten wątek miał osiągnąć 100str. w tydzień :p

http://img266.imageshack.us/img266/1625/d3m7.jpg

A wiesz Ty chociaż, do jakiego gniazdka zasilanego z jakiej sieci ta wtyczka jest kompatybilna?

Poza tym to jest zupełnie inny przewód niż na zdjęciu z postu pierwszego. Coraz bardziej plączesz się i mataczysz.

Jak masz jakąś wizję którą uparłeś się zrealizować, to nie zawracaj głowy i nie udowadniaj normalnym elektrykom, że Ziemia jest płaska.

mam wątpliwości czy w przewód mogę wpuścić 230V

To też zdanie z pierwszego postu.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...