Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przylącze elektryczne

Recommended Posts

Witam

Słuchajcie mam takie pytanie. Chcę niedługo wystąpić do zakładu energetycznego o możliwość budowy nowego przyłącza energetycznego do nowo budowanego siedliska na mojej działce. Załóżmy że takową zgodę bym otrzymał ponieważ po mojej działce przebiega linia SN -nie wiem czy to ma coś do znaczenia czy nie ale od tej linii inny sąsiad doprowadzi sobie NN do swoich budynków. Żeby było ciekawiej zrobił to w niedzielę za pomocą firmy prywatnej ze słupa który stoi na działce innego sąsiada. Cóż przyjechali panowie z mini koparką wykopali rowek na 400m dł podpięli się kablami do słupa i poprowadzili kabelek do działki tam zamontowali skrzynkę z licznikiem a na słupie została taka mała skrzyneczka. Cóż ja tam nie wnikam kiedy i jak to zrobili.

ale mam pytanie takiej treści czy mając zgodę zakładu energetycznego, takie przyłącze może zrobić firma prywatna czy musi to być zakład energetyczny do którego należy linia SN? Bo jakoś tak to samego zakładu nie mam zaufania bo oni zawsze twierdza że czegokolwiek by się nie zrobiło to oni muszą postawić dodatkowy transformator i koniec kropka że o dodatkowych slupach nie wspomnę a to jest majątek.

Obecna linia SN biegnie około 200 ma w linii prostej do miejsca budowy nowego siedliska. Cały czas byłoby to na mojej działce.

Z góry dziękuję za odp.

Pozdr. Adam

Ty jesteś pewien, że to średnie napięcie to średnie, a nie niskie?

A odpowiadając na Twoje pytanie, prace na sieci wykonuje jej właściciel, a konkretnie to firma, którą wyłonił w przetargu na wykonanie tej konkretnej pracy. Tak głoszą procedury. Na poziomie rozmów z elektrykami obsługującymi ten rejon możesz się dowiedzieć, jak bardzo są elastyczni w stosowaniu procedur.