Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit obniżany a nowa instalacja oświetlenia.

Recommended Posts

Witam posiadam od 12 lat sufit obniżany o jakieś 30-40 cm niema tam wełny ani nic same profile i kable do żyrandolu. Chciałbym zamontować 4 punkty świetlne i żyrandol na środku pokoju zlikwidować w jego miejsce dać małą kopułkę z zasilaczem 12V dla oświetlenia + oświetlenia RGB. I nie wiem jak poprowadzić przewody bo rozbieranie sufitu jest najgłupszym pomysłem. Więc trzeba jakoś inaczej. Myślałem o oświetleniu na Linkach-przewodach.

Punkty świetlne mogą wisieć pod sufitem na wysokość około 15-25 cm. Widziałem dyble (pajączki) do płyt KG że są w stanie utrzymać 3-5 kg . a taka żarówka oprawka nie przekraczają 0,5 kg ...

Robienie 4 otworów w suficie i rzucaniu tam przewodów i na omacka szukaniu ich i łączeniu jest daremne ... Typ oświetlenia jest tu mało ważny...

Jak byście Wy polecali zrobić.

Podwieszany sufit ma ten bajer że spokojnie można wyciąć sufit , zrobić co trzeba i wsadzić ten sam kawałek w to samo miejsce, ew. wyciąć nowy, siatka-gładź, malowanie i po robocie. Nie trzeba rozkuwać wszystkiego.

Można też przecież wyciąć dziury pod halogeny i (jeżeli nie są za daleko od siebie) przy odrobinie szczęścia i cierpliwości przeciągnąć kable.

Przecież kable i tak trzeba gdzies schować. Można też skorzystać z tych plastikowych "maskownic" (nie wiem jak się fachowo to nazywa, przeważnie w szkołach/klatkach schodowych to stosują, żeby kable nie szły w ścianie/nie były na widoku), ale nie będzie to wyglądać zbyt estetycznie...

Dzięki za motywacje :)

Tylko teraz sprawa jeszcze z oświetleniem RGB bo chciałem je zrobi razem z tymi 4 punktami świetlnymi ... bo nie chce ją ciągnąć na około pokoju ( 9,5m2 ma pokój) A przyklejanie tylko do jednej strony sufitu jest dziwne więc chciałem zrobić na początku taką półkę z KG i w niej 4 punkty świetle i na około taśma. Ale w sklepie budowlanym odradzono mi bo sufit obniżany nie utrzyma tego i poleci wszystko na ziemie. Więc pomysł był światła na linkach i do wewnętrznych linek lub zewnętrznych przykleić taśmę rgb

A jak teraz 4 punkty i kable schowane to myślałem żeby na około tych 4 punktów owinąć oczka-oprawki ze 2 razy czyli oczka oprawki odstawały by od sufitu jakieś 2 - 2,5 cm ... albo zrobić takie dystanse i do nich przykleić taśmę i w nich zrobić otwór na oprawkę. te dystanse były by szersze od oprawki o jakieś 2-3cm wysokie na 12,5 mm ... Wiem co chce osiągnąć ale nie wiem jak to si będzie miało ..