Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie oświetlenia, jak połączyć kable? pytanie laika

Recommended Posts

Mam do podłączenia oświetlenie naścienne nad lustrem w łazience, nie wiem niestety które kabelki podłączyć do których, Załączam dwa zdjęcia.

Czy byłby ktoś w stanie doradzić?

http://images63.fotosik.pl/341/e85c5b3987fc8886m.jpg

http://images63.fotosik.pl/341/7cd2f7936e8fe387m.jpg

Co rozumiesz poprzez "w której strefie"? Nie wiem czy były, nie znam się na tym, wybrałem tą, ponieważ koszt, wygląd i wielkość mi pasowały.

Jest to mieszkanie zakupione od dewelopera i te kable zostały przez niego zostawione pod oświetlenie nad lustrem (a w każdym razie ich umiejscowienie na to wskazuje).

link do tego modelu: http://www.italux.pl/lampy/styl-nowoczesne/typ-spotlighty/york,HB-164A-02 (choć właściwie i tak raczej nie ma tam przydatnych informacji)

Nie kieruj się kosztem a wymogami normy PN HD 60364 7-701, która dzieli łazienkę na cztery strefy.

Czym one się charakteryzują poszukaj w necie sam.

Ponadto wymaga do urządzeń w tym pomieszczeniu instalowanych odpowiedniego IP.

Też poszukaj co ten kod oznacza i skonfrontuj z IP oprawy.

Osobiście uważam, że najlepszym rozwiązaniem w przypadku opraw w tym pomieszczeniu jest stosowanie obniżonego napięcia lub II klasy ochronności.

Z tego co jest napisane na tej stronie: http://www.luxiva.pl/lampy-sufitowe/lampa-sufitowa-york-hb-164a-02-hb-164a-02 to jest to IP 21

Co do strefy, to ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ stosuje się one CHYBA w stosunku do pomieszczeń z wannami i otwartymi prysznicami. Ja mam zamkniętą kabinę prysznicową (zamknięta kabina marki durasan - tak wiem, szajs). Oświetlenie, to miałoby być 202 cm nad posadzką, a lewy bok tego oświetlenia byłby ok 55 cm od zewnętrznej, zawoalowanej ściany kabiny. Jeżeli się stosuje również do zamkniętych, to na granicy stref 2 i 3 według tej metodologii: http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id2038,instalacje-elektryczne-w-lazience

Edytowane przez hulk14

Dziś już nie ma strefy 3.

Pięćdziesiąt pięć centymetrów od zawoalowanej ściany kabiny sugeruje strefę 2.

A w niej:

701.5 Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego

701.512.2 Wpływy zewnętrzne

Dodaje się:

Zamontowane zainstalowane wyposażenie elektryczne (patrz 701.512.4 i 701.55) powinno mieć co najmniej

następujące stopnie ochrony:

– w strefie 0: IPX7;

– w strefie 1: IPX4;

– w strefie 2: IPX4.

Więc Twoja lampa raczej się nie nadaje.

Ok, tylko ze z drugiej strony znalazłem coś takiego:

Druga cyfra kodu IPStopień ochrony   Opis    Szczegóły dotyczące rodzaju ochrony zapewnianej przez oprawę0Brak ochrony 	Nie stosuje się specjalnych środków ochrony.1Ochrona przed padającymi kroplami wody 	Krople wody (padające pionowo) nie powinny wywoływać szkodliwych skutków w oprawie.2Ochrona przed kroplami wody przy przechyleniu do 15o 	Padające pionowo krople wody nie powinny wywoływać szkodliwych skutków przy przechyle oprawy do 15o względem normalnego położenia.3Ochrona przed rozpylaną wodą 	Rozpylana woda padająca pod kątem do 60o od pionu nie powinna wywołać szkodliwych skutków.4Ochrona przed bryzgami wody 	Woda rozbryzgiwana na oprawę z dowolnego kierunku nie powinna wywoływać szkodliwych skutków.5Ochrona przed strugami wody 	Woda z dyszy skierowana na oprawę z dowolnego kierunku nie powinna wywoływać szkodliwych skutków.

O żadnych kroplach padających na to oświetlenie nie ma mowy. Co najwyżej może dolecieć nieco pary wodnej. Nic więcej.

Wydaje mi się po prostu, że nieco przesadzasz. Jeżeli w tym przypadku sugerujesz jakobym był samobójcą, to co byś powiedział na to, że przez kilkanaście lat brałem prysznic w pomieszczeniu gdzie jedynym oświetleniem była żarówka przyczepiona do kabla elektrycznego ok. 0.5 metra nad głową biorącego prysznic? W tamtym przypadku nigdy nic się nikomu nie stało, a w tym miałoby się stać (choć przyznam, było to ryzykowne/skrajnie nierozsądne)?

Rzeczona kabina i miejsce gdzie to oświetlenie miałoby wisieć wyglądają tak: http://images64.fotosik.pl/343/b31d077b5b0f9eefm.jpg

Edytowane przez hulk14

Mam do podłączenia oświetlenie naścienne nad lustrem w łazience, nie wiem niestety które kabelki podłączyć do których, Załączam dwa zdjęcia.

Czy byłby ktoś w stanie doradzić?

Powinno być tak, że brązowy to L, niebieski to N, a żółto-zielony (na Twojej focie żółty) to PE, i łączysz je odpowiednio z oznaczeniami i kolorami w lampie. Ale tak być powinno, przed podłączeniem sprawdź czy tak jest.

łazienka.jpg

Jak widzisz Twoja przegroda nie jest przegrodą stałą.

Więc oprawa znajduje się jednak w strefie 2, czyli wszystkie wymogi dotyczące montażu wyposażenia w tej strefie powinny być zastosowane.

Zrobisz jak zechcesz, ale zrobisz to z pełną świadomością, że postąpisz wbrew normie "łazienkowej", albo zgodnie z jej zapisem.

Jakie może to przynieść skutki nie wie nikt, jednak wiemy kto ewentualnie poniesie za nie odpowiedzialność.

Edytowane przez kkas12