Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj szyłam roletę z nieregularnymi odległościami pomiędzy fiszbinami i tak zaczynając od góry rolety. Roleta miała wysokość 134 cm.

1 taśma na fiszbin 17.5 cm

2 taśma 22.5

3 taśma 30.5

4 taśma 38.5 i od tego fiszbinu do dołu było 25 cm.

Witajcie koleżanki.

Jeśli chodzi o rolety.

Pierwsza warstwa nie jest wyliczana jak poniższe. dlaczego? Jeżeli np. druga warstwa fałdy ma 20 cm, trzecia 28 cm, czwarta 36 cm to niby na logikę pierwsza powinna mieć od samej góry rolety 12 cm. Ale nie może bo sam mechanizm jest szeroki na 4 cm i do tych 12 cm trzeba dodać właśnie te 4 cm. A więc zaczynając od góry jeszcze raz .

1 tasma 16 cm od góry

2 tasma 20 cm od pierwszej naszytej taśmy

3 tasma 28 cm od drugiej naszytej taśmy itd.

ALE UWAGA. Tak trzeba wszystko powyliczać żeby odległość od ostatniej taśmy do dołu rolety była odpowiednia, tzn, żeby ostatnia dolna fałda nie zasłoniła nam dołu rolety. Zawsze najpierw wyliczam, zaznaczam odległości szpilkami a potem wszystkie szpilki układam na jednym poziomie i mam obraz wszystkich fałd.

Zdjęcia doszytych taśm zrobię dopiero we wtorek ponieważ nie będzie mnie od jutra aż do poniedziałku.

Jeśli chodzi o kolor przelotek. Powinno się dobierac do karnisza ale szczerze mówiąc dzis jest wszystko dozwolone i to zależy wyłącznie od nas.

Besta77

Ja żartuję z tymi firankami i zdaję sobie sprawę, że praca ważniejsza.

W następnym tygodniu (jak zdążę oczywiście) będę szyła takie ala pokrowce na drewniane, stare meble. Zrobię również zdjęcia abyście mogły zobaczyć jakie cuda z kawałka tkaniny i odrobiny watoliny można uszyć. Nawet nie mam czasu podjechać do klientów i porobić zdjęcia ciekawych kompozycji. Obiecuję, że po wtorku to się zmieni.

A doba jak krótka tak krótka. Joanna.

Witam

Właśnie przeczytałam prawie cały wątek i dziewczyny jestem pod wrażeniem.Sama ostatnio właśnie zaczęłam współpracę ze sklepem ,dla którego szyję firanki ...ale ja dopiero raczkuję ....wiele tu inspiracji i ciekawych pomysłów...na pewno tu będę zaglądać .pozdrawiam

Witam! od pewnego czsu bacznie obserwuję to forum i jestem zachwycona Waszymi propozycjami i tym co pokazujecie. Od niedawna mam maszynę i szyję firaneczki bo znudziła mi sie "tradycja". Moim kłopotem jest salon. mam duże okno - karnisz ma 5 m. Podobaja mi się rolety rzymskie i panele ale nie wiem czy to będzie mi pasowało - salon urządzony mam w starym stylu- duże derwniane meble, dębowy stól, masywne krzesła... Jeśli można proszę o inspiracje..Pozdrawiam

Strasznie mi się te rolety rzymskie spodobały.

Czy mogłybyście mi kochane poradzić, czy będą pasowały do mojej kuchni i jadalni?

A może coś innego? Chciałabym ukryć skrzynki na rolety i linkę, które je naciąga.

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SaFx9xqTQeI/AAAAAAAAAlw/WBDrdveXUDs/s512/IMG_1844.jpg

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SaFxt0tDLjI/AAAAAAAAAlg/aJLM21Ij8Rs/s512/IMG_1846.jpg

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SgxGPUuOrkI/AAAAAAAAAv8/g89nVT5l3gw/s400/IMG_1945.jpg

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SgxGXpOFCKI/AAAAAAAAAwA/H8xGFm65D_0/s512/IMG_1944.jpg

W sumie jest 2 okna w kuchni i 4 w jadalni (4 wąskie, wysokie i jedno 2-kwaterowe)