Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A mnie się wydaje, że wystarczy aby firmy, w których zamawia się coś, co i tak swoje kosztuje, były uczciwe. Żeby przykładowo zasłony zamówione na długość 265cm miały długość 265cm a nie 260. Czy naprawdę uczciwość w dzisiejszych czasach kosztuje dodatkowe pieniądze? Nie wiem, może ja jestem z innego świata...

Nie miałam na myśli że uczciwość kosztuje dodatkowe pieniądze !!! .

To co robią duże firmy wysyłkowe to masówka , krawcowa na godzinę żeby wyrobić normę ma uszyć kilka kompletów zasłon za marną miesięczna pensję . Ja na takie coś nie mogę sobie pozwolić ,, Klient mój Pan " i szanuję go sobie to i wtedy on mnie będzie szanował. Bo w takiej sytuacji traktowania klienta nie miałabym co jeść .)

kochani - stoję własnie przed dylematem w kwestii listew na firankę. otóż mam jeden nieszczęsny narożnik - nie wiem czy ładniej będzie zastosować luk czy jednak kat prosty. moglybyscie pokazać mi jak to wyglada u was? tj narożnik prosty i z łukiem (kupiłam takie powszechnie marketowo oferowane, chyba gardinii)

Chodzi Ci o szyny sufitowe ?!

Robię z łukiem lub kąt prosty - wszystko zależy od klientki różnie sobie życzą.

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak, szyba sufitowa. masz może jakieś zdjęcie jednego i drugiego efektu? bo ja mam fachowców na sr i nie wiem co sobie życzę :/ (może być na prv jeśli klientki sobie nie życzą udostępniani)

mam osłony karnisza z g-k zrobione i nie wiem jak to sprytnie rozwiązać, żeby było cacy.

tak, szyba sufitowa. masz może jakieś zdjęcie jednego i drugiego efektu? bo ja mam fachowców na sr i nie wiem co sobie życzę :/ (może być na prv jeśli klientki sobie nie życzą udostępniani)

mam osłony karnisza z g-k zrobione i nie wiem jak to sprytnie rozwiązać, żeby było cacy.

Nie posiadam zdjęć takiego rozwiązania , może prześlij swoje zdjęcie to coś zaradzimy .

zrobię jak będę w domku, bo na kompie w pracy nie mam nic pokazującego problem :)

a każdym razie - tu post w którym wrzuciłam takie dosyć skąpe zdjęcia karnisza, a pod spodem rzut "problemu"

problem..jpg

długość karnisza przy pojedynczym oknie to ok. 1.20., do ściany (narożnika) zostaje ok. 10-15 cm, następnie ok. 40 cm. i podwójne okno (na tej ścianie są kolejne okna, więc karnisz ma w sumie długość niemal 5m :))

karnisz odstaje od ściany w narożniku dokładnie tak jak widać, tj. narożnik wychodzi w miejscu gdzie zaczyna się framuga okienna.

problem..jpg

Mam pytanko: pamiętam, że kiedyś w tym wątku był dokładny opis jak uszyć rolety rzymskie. Oczywiście jak go potrzebuję to nie mogę odszukać. Pomożecie?
Mam pytanko: pamiętam, że kiedyś w tym wątku był dokładny opis jak uszyć rolety rzymskie. Oczywiście jak go potrzebuję to nie mogę odszukać. Pomożecie?

np tu - jest przystępny opis ;)

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,51461379,51462904.html

a tu - więcej linków

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134700-Rolety-rzymskie-jak-uszy%C4%87

Strona nr 4 tego wątku, przepis Osowy :)

Też chcę uszyć rolety rzymskie, ale chyba zdecyduję się na te gotowe zestawy do rolet rzymskich

zrobię jak będę w domku, bo na kompie w pracy nie mam nic pokazującego problem :)

a każdym razie - tu post w którym wrzuciłam takie dosyć skąpe zdjęcia karnisza, a pod spodem rzut "problemu"

[ATTACH=CONFIG]40986[/ATTACH]

długość karnisza przy pojedynczym oknie to ok. 1.20., do ściany (narożnika) zostaje ok. 10-15 cm, następnie ok. 40 cm. i podwójne okno (na tej ścianie są kolejne okna, więc karnisz ma w sumie długość niemal 5m :))

karnisz odstaje od ściany w narożniku dokładnie tak jak widać, tj. narożnik wychodzi w miejscu gdzie zaczyna się framuga okienna.

Duś

dałabym z łukiem w takiej sytuacji możesz kiedyś mieć powieszone same zasłony w narożniku, a przy kącie prostym będzie je trudno zawiesić.

Gość dizee
Mam problem z plisami, sa juz torche przybrudzone i przydaloby sie jakies czyszczenie,tylko nie wiem czy mozna je prac?Czy mial ktos juz jakies doswiadczenia w czyszczeniu plis.Ja mam z fimry Faber i producent pisze ze mozna je tylko odkurzac ,nie ma nic o innym czyszczeniu.
Mam problem z plisami, sa juz torche przybrudzone i przydaloby sie jakies czyszczenie,tylko nie wiem czy mozna je prac?Czy mial ktos juz jakies doswiadczenia w czyszczeniu plis.Ja mam z fimry Faber i producent pisze ze mozna je tylko odkurzac ,nie ma nic o innym czyszczeniu.

Mam Fabera białe- więc nie wyobrażam sobie tylko odkurzania i piorę w płynie do tkanin Perwoll bardzo delikatnie w wannie. Po wypraniu plissy powinny być złożone przynajmniej dobę w celu uniknięcia rozplisowania tkaniny.

Gość dizee
Ok ,tzn sciagasz sama tkanine z uchwytów?Czy wygladaja tak samo po praniu,czy sa jakies pomarszczone albo wyblakle?Ja mam prawie biale, biala kosc sloniowa to sie chyba nazywa. Edytowane przez dizee

Tak mi super pomogłyście z kuchnią więc teraz szukam czegoś do sypialni. Sypialnia w kolorze szarym, meble czarno-białe, uchwyty srebrne, żyrandol, srebrny, myślę o dodatkach seledynowych limonkowych lub żółtych. Jako że łóżko uniemożliwiało będzie swobodne dojście do okna myślałam o rolecie rzymskiej elektrycznej. Macie jakąś propozycję co do koloru, materiału etc.?

Fotka okna (jeszcze w trakcie remontu, na dniach zrobię aktualne zdjęcie):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00c2727581bb9b71.html

Okno jest "przytulone" do ściany jak widać:)

Edytowane przez KamillaDeMon
Ok ,tzn sciagasz sama tkanine z uchwytów?Czy wygladaja tak samo po praniu,czy sa jakies pomarszczone albo wyblakle?Ja mam prawie biale, biala kosc sloniowa to sie chyba nazywa.

Wypinasz tkaninę z zaczepów na oknie tych dolnych i górnych nie z tych metalowych prowadnic. Pierzesz delikatnie nie pocierając broń boże tylko delikatnie wachlując tkaniną , możesz ją na chwile namoczyć. Nic się nie marszczy, ani nie blednie.

Tak mi super pomogłyście z kuchnią więc teraz szukam czegoś do sypialni. Sypialnia w kolorze szarym, meble czarno-białe, uchwyty srebrne, żyrandol, srebrny, myślę o dodatkach seledynowych limonkowych lub żółtych. Jako że łóżko uniemożliwiało będzie swobodne dojście do okna myślałam o rolecie rzymskiej elektrycznej. Macie jakąś propozycję co do koloru, materiału etc.?

Fotka okna (jeszcze w trakcie remontu, na dniach zrobię aktualne zdjęcie):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00c2727581bb9b71.html

Okno jest "przytulone" do ściany jak widać:)

Ja również do swojej szaro- białej sypialni zastanawiam się nad takim kolorkiem w dodatkach.

ikea TROLLSTA.JPG

Gość dizee
Aha czyli zanurzam z prowadnicami metalowymi,to w takim razie to jest raczej plukanie a nie pranie.Ale zeby ja prac to musze nia chyba wachlowac zanurzona w wodzie ,bo inaczej sobie tego prania nie wyobrazam?
Aha czyli zanurzam z prowadnicami metalowymi,to w takim razie to jest raczej plukanie a nie pranie.Ale zeby ja prac to musze nia chyba wachlowac zanurzona w wodzie ,bo inaczej sobie tego prania nie wyobrazam?

Nie miałam na myśli dosłownego prania he,he a wachlowanie tylko we wodzie.

Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić odnośnie dekoracji okien w sypialni.

Mam wstępny plan, jak kto zrobić, ale nie jestem do końca przekonana.

W załączeniu pokazuje ścianę z oknami.

Na dużym oknie z lewej strony chciałam zrobić takie zwykłe, wiszące zasłony na przelotkach. Natomiast na prawym oknie roletę rzymską.

Chodzi też o materiały. Z lewej byłaby taka turkusowa, bawełniana tkanina w lekkie wzorki, a po prawej turkusowy aksamit.

Myślicie, że taka opcja będzie ładnie wyglądała?

okna sypialnia..jpg

Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić odnośnie dekoracji okien w sypialni.

Mam wstępny plan, jak kto zrobić, ale nie jestem do końca przekonana.

W załączeniu pokazuje ścianę z oknami.

Na dużym oknie z lewej strony chciałam zrobić takie zwykłe, wiszące zasłony na przelotkach. Natomiast na prawym oknie roletę rzymską.

Chodzi też o materiały. Z lewej byłaby taka turkusowa, bawełniana tkanina w lekkie wzorki, a po prawej turkusowy aksamit.

Myślicie, że taka opcja będzie ładnie wyglądała?

Jeśli wszystko będzie zachowane w tej samej gamie kolorystycznej .

Czy te okna są tak blisko siebie ?