Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzieliście zdjęcia moich okien :) - rolety czy żaluzje?.

Jak rozmieścić zasłony?. Tzn. zdecydowałem się na pojedynczy karnisz na całej dł. okien myślałem o spiętych zasłonkach na 2 końcach karnisza, co o tym myślicie?.

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie - kiedys pytalam o zaluzje typu venus - czy moze jednak ktos ma takie i moze sie wypowiedziec na ich temat - ewentualnie wrzucic fotki :)

Z gory dzieki za pomoc :)

prosze pomozcie, chce w wykuszu upiac w mniej wiecej taki sposob jak w linkach firanki z woalu, tzn odpowiednio w lewym oknie lewy bok firanki prosty, prawy podpiety na haczyku (czy na rozecie????). ALE: nie chce, aby ta czesc, ktora bede podpinac bardzo sie skrocila, zatem jaka dlugosc powinnam kupic jesli od karnisza do podlogi mam 245 cm? prosze poradzcie. oto linki:

firanka ma byc mniej wiecej tak, jak zaslona na tym zdjeciu:

http://www.google.pl/imgres?q=upieta+zas%C5%82ona&um=1&hl=pl&safe=off&sa=N&biw=1272&bih=596&tbm=isch&tbnid=gWStVbN3aS73aM:&imgrefurl=http://forum.muratordom.pl/showthread.php%3F19809-Dekoracja-okna/page26&docid=hiB_wE84BqyxdM&imgurl=http://images50.fotosik.pl/75/3b89c9f73f878716med.jpg&w=500&h=375&ei=j6SdTrOpNPTN4QTF_8ndCQ&zoom=1

czy tu:

http://www.google.pl/imgres?q=upieta+zas%C5%82ona&um=1&hl=pl&safe=off&sa=N&biw=1272&bih=596&tbm=isch&tbnid=6umNnLGrOB_vwM:&imgrefurl=http://czterykaty.pl/czterykaty/5,58140,8262148,Zrob_to_sam__szyjemy_rolete_rzymska_i_zaslone.html&docid=shnrCAVMAvtfpM&imgurl=http://bi.gazeta.pl/im/5/8255/z8255725X,Modna-dekoracja-okna---upiete-na-stale--zawieszone.jpg&w=640&h=428&ei=j6SdTrOpNPTN4QTF_8ndCQ&zoom=1

ale tutaj zbytnio zaslony poszly w gore jedna strona, a ja chce tego uniknac.

kolejne;

http://czterykaty.pl/czterykaty/5,58140,8247866,Ozdobne_zaslony_i_firany.html?i=3

Proszę o pomoc jakie firanki, zasłonki, rolety czy cos innego na to okno. Muszę zaznaczyć że okno jest bardzo duże ma szerokość 240 cm. i troszke przeszkadza mi że każdy moze w nie zajrzeć (jest od strony ulicy). Moze ktos ma jakiś pomysł :)))

http://img824.imageshack.us/img824/6268/dobramieszkamy3133.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Madzia1976, ja wiem jakie Ty masz okno (swoje co prawda zmniejszyłam do 200cm) i ja widzę u Ciebie roletę rzymską w jakimś stonowanym kolorze.., raczej nic baaaaaardzo wyzywającego...

Acha, ja mam u siebie też spore okno i z roletą rzymską fajnie wygląda ;)

Magduska widziałąm Twoją rolete muszę przyznać ze faktycznie wyglada fajnie. Ale u siebie mam problem moja kuchnia jest dosć nowoczesna a salon coś na styl kolonialny mam w salonie zasłony cos w kolorze khaki z e złotem i to wsystko musi ze sobą grać bo jak też i wiesz salon kuchnia i jadalnia w naszych domkach to prawie jedno. Ty kuchnie masz lekko przysłonieta a moja jest całkiem na salon otwarta. A do tego denerwuje mnie ze każdy moze zagladać w okna przez kuchnie i w ten sposób widzi cały salon jadalnie myślałam troszke o przysłonięciu tych okien np. firanki albo zadroski chociaż. Brałąm pod uwagę również zaluzje drewniane ale nie wiem jak to bedzie wyglądało no i mam problem. :(

Madzia1976, jakoś zazdrostek u Ciebie nie widzę ze względu na nowoczesną kuchnię. Ja jestem za roletą rzymską - jest tyyyyyyyle materiałów, że można coś dobrać ;) ..coś może stonowanego aaaaaaaalbo po prostu prostą roletę przezroczystą albo z tego samego materiału co w salonie, albo z tej samej kolekcji ale nieco innego...

U mnie są zasłony kremowe z wytłaczanym wzorem a rolety w pasy kremowo-zielone z wytłaczanym wzorem...

Jeśli chodzi o żaluzje drewniane to dla mnie będzie za surowo, znaczy się wydaje mi się, że materiał w oknach nadaje takiej przytulności, a my właśnie w takich wnętrzach się lubimy ;) Poza tym ja bym sobie nigdy już żaluzji nie kupiła - miałam i wiecznie je sprzątałam ;)

Brałąm pod uwagę również zaluzje drewniane ale nie wiem jak to bedzie wyglądało no i mam problem. :(

Jeśli mogę się wtrącić: mi się osobiście żaluzje drewniane podobają (chociaż nigdy nie miałam i pewnie magduska ma racje, że trzeba je non stop wycierać) ale w kuchni nad zlewem wydaje mi się to ryzykownym pomysłem - będą wiecznie pochlapane... Też jestem za roletami rzymskimi.

witam

potrzebuje porady drogie Panie w salonie zrobilam sobie scianke maskujaca na karnisz w salonie

chcialabym uzyskac efekt mocno drapowanych, regularnych mlecznych firan jak w zalaczniku

jaki karnisz, szyna itp. daje takie efekty? Do jakiego karnisza bedzie ze wzgledu na scianke mozliwie latwy dostep?

11932406557871_6.jpg

aBa4PokEItaHxBsSHB.jpg

witam

potrzebuje porady drogie Panie w salonie zrobilam sobie scianke maskujaca na karnisz w salonie

chcialabym uzyskac efekt mocno drapowanych, regularnych mlecznych firan jak w zalaczniku

jaki karnisz, szyna itp. daje takie efekty? Do jakiego karnisza bedzie ze wzgledu na scianke mozliwie latwy dostep?

skonsultuj z profesjonalistą jeszcze, ale na moje oko to jest miękka firanka zmarszczona na taśmie ale bez drapowania (drapowanie daje idealnie rowniutkie pliski, które wyglądają jak równe brzuszki, a ja na tym zdjęciu widzę ciasne, ale jednak nie idealnie rowniutkie faldki). żeby uzyskać taki efekt tkanina powinna być lejaca, raczej woalowa niż organzowa

aha, co do montażu - ja mam u siebie taka sama zabudowę i mam za nią listwę z zabkami. nie narzekam na trudny dostep

Edytowane przez duś
Dzięki za rady. Tak tez myślałam że tu mic prócz rolety to raczej pasować nie bedzie. No cóż muszę zgrać ją jakoś z całościa salonu.
Proszę o pomoc jakie firanki, zasłonki, rolety czy cos innego na to okno. Muszę zaznaczyć że okno jest bardzo duże ma szerokość 240 cm. i troszke przeszkadza mi że każdy moze w nie zajrzeć (jest od strony ulicy). Moze ktos ma jakiś pomysł :)))

http://img824.imageshack.us/img824/6268/dobramieszkamy3133.jpg

Uploaded with ImageShack.us[/quote

witam,

oczywiście koleżanki mają rację proponując do tego okienka i wystroju roletę rzymską. Zastanawiam się jeszcze nad szerokością tego okna.

Czy tam nie lepiej by było powiesić 2 rolety obok siebie co stworzyłoby wiekszą praktyczność tego okna i oczywiście zwiększyłoby możliwości

wzajemnego układania rolet. 240 cm to bardzo szeroko więc potrzebny byłby mechanizm z przekładniami do ciężkich materiałów co podwyższa dużo koszty takiej rolety. No i oczywiście estetyka zupełnie inna, jedna ogromna płachta (przy pełnym opuszczeniu) może spowodować efekt spłaszczenia pomieszczenia.

Poza tym ważną sprawą jest przy podjęciu decyzji o wyborze rolet rzymskich, jaka jest odległość od wnęki okiennej do sufitu. Aby rolety dobrze się układały i można było spokojnie to okienko otwierać (choć ze zdjęcia widać, że może przeszkadzać bateria), ta odległość powinna wynosić minimum 23 - 25 cm.

Jeżeli jednak nie masz zamiaru otwierać szeroko okna ale tylko uchylać, odległość ta nie ma znaczenia.

Kolorystyka: oczywiście stonowana

Pozdrawiam

Witam!

Zarejestrowałam sie na tym forum, bo potrzebuję pomocy, a widzę że pomysłów w waszych głowach wiele. Mój problem jest jednak nietypowy :) Jestem studentką i w naszym mieszkaniu sprawa okien wygląda jak na załączonym obrazku. Okna te są umieszczone od strony ulicy, a szyby w drzwiach są duuże i odsłaniają wszystko. Problemem są też karnisze, które są umieszczone dokładnie jak na rysunku..

Jak uważacie- co zrobić z tymi drzwiami i oknami?

Nie mam pojęcia jak to wszystko pozasłaniać...no i z racji, że jestem studentką chciałabym, żeby koszty były jak najmniejsze. Oczywiście nie ma mowy o wymianie karnisza itp, bo mieszkanie nie należy do mnie.

Bardzo proszę o pomoc..

pokoj.jpg

witam,

oczywiście koleżanki mają rację proponując do tego okienka i wystroju roletę rzymską. Zastanawiam się jeszcze nad szerokością tego okna.

Czy tam nie lepiej by było powiesić 2 rolety obok siebie co stworzyłoby wiekszą praktyczność tego okna i oczywiście zwiększyłoby możliwości

wzajemnego układania rolet. 240 cm to bardzo szeroko więc potrzebny byłby mechanizm z przekładniami do ciężkich materiałów co podwyższa dużo koszty takiej rolety. No i oczywiście estetyka zupełnie inna, jedna ogromna płachta (przy pełnym opuszczeniu) może spowodować efekt spłaszczenia pomieszczenia.

tu się zgodzę - u mnie jest okno 200cm szerokości i już jest szeroko, co prawda nie otwieram tego okna (jest tylko uchylane) ;)

..i też wydaje mi się, że dwie roletki będzie w Twoim przypadku praktyczniejsze ;)

Poza tym ważną sprawą jest przy podjęciu decyzji o wyborze rolet rzymskich, jaka jest odległość od wnęki okiennej do sufitu. Aby rolety dobrze się układały i można było spokojnie to okienko otwierać (choć ze zdjęcia widać, że może przeszkadzać bateria), ta odległość powinna wynosić minimum 23 - 25 cm.

Jeżeli jednak nie masz zamiaru otwierać szeroko okna ale tylko uchylać, odległość ta nie ma znaczenia.

Kolorystyka: oczywiście stonowana

Pozdrawiam

a może roletę rzymską przymocować do sufitu? bo tak ze zdjęcia to nie wiem czy jest tam 25cm (?) Jednak możliwość otworzenia okna bez kombinacji z roletą powinna być chociażby do mycia - no nie wiem, ale ja okno w kuchni myję częściej niż inne okna w domu (okno mam przy wejściu do domu a od szumnie nazwanej drogi brudzi i kurzy się jak chole... - u Madzi jest to samo, bo.. mamy ten sam projekt)

..tylko, że ja nie bardzo się znam na montażu rolet :/ ale chyba jest możliwość zamocowania do sufitu, tylko czy to zabudowy kg? tego już nie wiem :/

ze zdjęcia widać na oko, że jest tam ok. 15 cm od wnęki do sufitu więc roletę należałoby zamontować na spojeniu sufitu ze ścianą.

Oczywiście nie ma problemu z montażem do płyt gk, a np. zdjęcie rolety do mycia okna to jest ok 2 sek. przy nowoczesnych uchwytach

do mechanizmów tzw klik- klakach

pozdrawiam

Witam!

Czy ktoś kupował Roletę Duo z Dekorii?

Czy ten mechanizm się sprawdza? Spodobało mi się, że to jest firanka i zasłonka w jednym.

Jakie macie doświadczenia z zamawianiem w dekorii i jakością towaru?

monik22, rolety duo nie widziałam, nie wiem czy taki mechanizm się sprawdza, ale ja jestem zadowolona z towaru zamówionego w dekorii - wcześniej oczywiście zamówiłam sobie próbki ;)

Na towar czekałam 8 dni.

Dziewczyny, moje ono otwiera sie w tą i spowrotem, ale właściwien nie ma takiej potrzeby. Wystarczy mi aby było uchylne. Co prawda też myję je częściej niz inne tak jak Magduska ale biorę sobie drabinkę i wychodzę na zeewnątrz, to żaden kłopot. Jeśli chodzi o rolety to o jednej na takim duzym oknie nie ma mowy muszą być dwie. Pooglądałam sobie te z dekorii i pozamawiałam próbki zobaczymy co z tego wyjdzie. Muszę jakoś zgrać je z zasłonami w salonie i wykuszu bo u mnie mocno wszystko pootwierane i tworzy w zasadzie jedno pomieszczenie.

Zeby bardziej zobrazować pokazuję moją tymczasową roletę w kuchni

http://img225.imageshack.us/img225/7885/wita236.jpg

i zasłony w salonie. Kolor to taka oliwka lub khaki ze złotem może ktoś umie sobie to wyobrazić. Na meble i wypoczynek proszę nie patrzeć obecnie wystrój jest juz zmieniony, nie mam niestety jeszcze fotek.

http://img822.imageshack.us/img822/7513/dobramieszkamy3172.jpg