Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Turlututu, historycznie woal był tkaniną bawełnianą, zaś organtyna jedwabną. Współcześnie oba rodzaje tkanin często są nafaszerowane syntetykami, ale zakładając poprawne nazewnictwo (a niestety producenci i sprzedawcy nazw używają często zupełnie spod dużego palca) - współcześnie więc woal byłby tkaniną bardziej matową, przy odrobinie szczęścia z domieszkami bawełny, zaś organtyna byłaby znacznie bardziej połyskliwa, przy pomyślnych wiatrach mając może nawet jakąś domieszkę jedwabiu.

Witam !

Piszecie moje Panie, że rolety rzymskie z Dekorii to nie koniecznie. Mam w związku z tym pytanie czy któraś z Was miała kiedyś doczynienia ze sklepem STYLUS - rolety, zasłony, amteriały itd. Pytam bo sama chcę zakupić rolety rzymskie do kuchni 2 szt. Chiałam to zrobić w Dekorii z materiałem JUPITER, ale po wpisach tutaj nie jestem tego pewna.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, piszę bo bardzo potrzebuję waszej pomocy. Pierwszy raz dekoruję okna i nie mogę uwierzyć, że to aż tak skomplikowane!! Mam w salonie okno o szerokości 2,05 m i wysokości (od karnisza) ok. 1, 64 m - to te okno na zdjęciu. Dodatkowa przestrzeń do wykorzystania na karniszu z każdej jednej strony to 16 cm, Mam zamiar na przedniej rurce powiesić dwie zasłony o szerokości dekoracyjnej 65 - 70 cm, a na rurce tylnej marszczoną firanę. Wszystkie szczegóły już przemyślane poza najważniejszym - długością! Początkowo chciałam zrobić zasłonę o długości 1,80, a firanę o 5 cm krótszą, ale potem przyszedł mi do głowy pomysł że może lepiej zrobić zasłony aż do podłogi. I teraz pytanie: jeśli zrobię zasłony do podłogi to firany powinny być tej samej długości? Na wszystkich zdjęciach w googlach tak właśnie jest, ale mój salon pomimo, że jest połączony z kuchnią nie jest zbyt przestronny i obawiam się, że takie rozwiązanie może być ciut przytłaczające. Dlatego chcę was zapytać czy ładnie będzie wyglądać zasłona aż do ziemi z firanką o długości prawie do kaloryfera? A może najlepsze jest to pierwsze rozwiązanie z zasłoną o długości 1, 80 i firanką 1,75? Chciałabym jeszcze dodać, że nie ma dla mnie znaczenia czy grzejnik będzie odsłonięty czy nie, bo na to mam już kilka pomysłów. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam!!

IMG_2572.jpg

Faktyczni, zasłona nie bardzo będzie Ci ty pasować, może powinnaś na okno dać jakąś roletę zaciemniającą i delikatną firankę

Dzięki za podpowiedź :) Idąc tym tropem trochę poszperałam w poszukiwaniu inspiracji co tu zrobić i wyszło mi, że chyba opcja firanka plus roleta będzie najlepszym wyjściem (chyba, że znajdę firmę, która za przytomą cenę zrobi mi taką podwójną roletę rzymską). Nie wiem tylko czy zrobić krótkie czy długie firanki i jak je podpiać :(

Poniżej wrzucam kilka sposobów, mam mętlik w głowie, może coś podpowiecie.

Nie sugerujcie się kolorami bo ja chcę zwykłą białą ew. niebieską lub stonowane połączenie.

a tu pomysł zapożyczony od jednej z Forumowiczek Jowita28

http://i45.tinypic.com/1tq7hu.jpg

spodobało mi się tez coś takiego, ale nie rozwiązuje to kwestii zaciemnienia

http://img.bazarek.pl/63565/6591/3604501/1567380062507034388a051.jpg

19247500684cc068f37825d.jpg

70.jpg

3042124424.jpg

3033246912.jpg

zdecydowanie firanka i zasłony do ziemi, obie tej samej długości.

pierwsze słyszę, aby ktoś różnicował długość... to tak jakby w za krórtkich spodniach chodzić i udawać, że miały być 7/8 (wybaczcie skojarzenie)

Popieram :) Moja pierwsza myśl była taka sama. No może z wyjątkiem skojarzenia ze spodniami ;)

U mnie w sypialni są firanki i zasłony tej samej długościi do ziemi, możesz zobaczyć kilka stron wcześniej.

Dzięki za rozwianie wątpliwości:) Chociaż to porównanie do spodni trochę mnie dotknęło...;))) Może poradzicie mi też jaką taśmę marszczącą wszyć to firanki tak żeby się naprawdę ładnie układa?

Poza tym (choć nie mam tu dość doświadczenia) to odradzam robienie paneli z firanek. Ja już takie dałam sobie do uszycia i byłam bardzo rozczarowana. Nie wiem czy to wina materiału czy krawcowej ale panele te dalekie są od zdjęć w internecie. Jedyne z czego byłam zadowolona to z paneli z materiału na zasłony, Materiał ten jest grubszy i zdecydowanie lepiej się prezentuje.

Dzięki za rozwianie wątpliwości:) Chociaż to porównanie do spodni trochę mnie dotknęło...;))) Może poradzicie mi też jaką taśmę marszczącą wszyć to firanki tak żeby się naprawdę ładnie układa? [/QUOTE]

dotknęło? ależ ono nie było w nikogo wycelowane.

naprawdę nigdzie nie widziałam aby ktoś robił firankę krótszą niż zasłona, która obok niej wisi. a 5 cm to już byłaby bardzo widoczna różnica. no i w związku z tym przypuszczam, że wyglądałaby właśnie jak takie trochę przykrótkie porty

Witam wszystkich serdecznie:)

Bardzo pilnie potrzebuje Waszej rady. Nie mam kompletnie pomyslu na udekorowanie okien w salonie. Chyba najtrudniej zaaranzowac wykusz, ktory siega do podlogi. Chcialabym, zeby okna byly raczej przysloniete ze wzgledu na blisko osadzone domy;)(jak widac na zdjeciu) w tym ciekawskich sasiadow i przechodniow;) Licze bardzo na Wasze pomysly i pomoc.:D

salon6.jpg

salon1.jpg

salon7.jpg

Wow ale przestrzenie, ciekawa jestem efektu końcowego , ale może żeluzje drewniane same wystarcza!!!Wiecie Panie faceci powinni tez zajmowac sie wystrojem okien, nie wiem dlaczego ale wnioskuje tutaj z waszych postów ze tylko kobitki sie tym interesują!!!Ja moze troche feministka jestem i dlatego taki pogląd , ja niedługo sfinalizuje swoje okienko i zobaczymy jaki będzie efekt końcowy!!!!:lol2:

jeśli nie chcesz karniszy to dobrym rozwiązaniem byłaby szyna podsufitowa - one same w sobie są średnio-ładne (no tandetny kawałek plastiku co tu dużo mówić), więc musiałabyś je jakoś zamaskować.

gardinia (jeden z producentów, pełno tego w marketach wszelkiej maści) ma wprawdzie plastikową maskownice, ale moim zdaniem - ona znów wygląda nieładnie. można by dobudować maskowanie z g-k (mam u siebie, pytanie o to rozwiązanie pojawia się na forum regularnie, więc jak przejrzysz kilka podstron wstecz - na bank zobaczysz o co chodzi), ale to oczywiście wiąże się z grubszym remontem (no może nie jest to wielki remont, ale większy niż karnisze). ktoś chyba robił też takie maskowanie z mdfu, ale mogę coś kręcić.

żaluzje drewniane wyglądały by na takich oknach przepięknie, ale moim zdaniem pasowałyby raczej do nowoczesnego wnętrza. nie to że wasze nowoczesne nie jest, ale po kształcie kanap wnioskuje, że kwadratowo-surowo nie będzie.

plus z żaluzjami byłby jeszcze jeden problem - okna są ogromne, więc mógłby być problem z wyginaniem się listwek. ponieważ widzę tam okno przesuwne, w grę wchodziłyby tylko żaluzje w świetle szyby, a te są już mniej eleganckie. owszem roletę montowaną na zewnątrz otworu okiennego możnaby przyczepić do sufitu (bardzo mi się podoba oszukiwanie wzroku i "udawanie", że okna są wyższe niż w rzeczywistości, więc nawet bym do takiej opcji zachęcała), ale obawiam się, że żaluzje po podniesieniu zajmą więcej miejsca aniżeli odległość od progu okna do sufitu, co sprawi, że otwieranie okna będzie utrudnione (trzebaby to policzyć decydując się na konkretnego producenta).

(te same problemy mogą się pojawić z roletami rzymskimi (długość okien, wyginanie się drążków, otwieranie okien przy podciągniętej rolecie), natomiast wszelkie rolety materiałowe montowane w świetle szyby - moje stanowcze nie. mało eleganckie, kojarza się z sypialnią, toleruję wyłącznie jako dodatek niezbędny do zaciemniania,a nie dekorację))

Edytowane przez duś