Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Turlututu napisał:
...

Jedyne nad czym sie zastanawiam, to czy na duze okno balkonowe (szerokosc 2,25 m) brac jedna rolete rzymska czy dwie. Pani Joasia poleca 2, bo mozna okno otworzyc i miec zaslonieta druga czesc. Ja jednak boje sie, ze 2 beda glupio wygladaly i ze bedzie szpara miedzy nimi. Nie widzialam takich rozwiazan. :confused:

Ja mam okno chyba 2,1 lub 2,2 m i jedną rolete rzymską szyta przez Asie, wygląda pieknie. Ja mam to okno dzielone na dwie kwatery wiec sa dosc szerokie, nigdy ich nie otwieram, chyba tylko do mycia. Jeszcze gdzies w tv widzialam taka duza rolete... chyba w domu perfekcyjnej pani domu :cool:

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomóżcie proszę.

Chciałabym w końcu ubrać okno w kuchni, ale juz sama nie wiem co będzie lepsze. Czy jakaś krótka niby firaneczka (z materiału nie firankowego, tylko jakiegoś z ładnym wzorkiem) czy, ostatni pomysł, roleta rzymska?

Okno jest od strony południowej, więc musiałam zamontować w nim roletkę w kasetce, bo słońce czasami nie daje pracować. Cokolwiek wiec nie zawiśnie, będzie tylko ozdobą, max do 1/3 wysokości okna. I jeszcze jedna sprawa- jeśli roleta, to jak ją zamocować? Dać karnisz i na karnisz, czy może lepiej wyciągnąć ją aż do sufitu? A szerokość?

DSC_0220.JPG

Edytowane przez madzialena-lublin
nie umiem wgrac zdjęcia :(

Ok, to i ja się ujawnię na tym wątku :) Czas najwżyszy, bo podczytuję i podglądam Was tutaj już co najmniej od roku :)

Poniżej zdjęcia rolet rzymskich uszytych przez forumową Asię - zdjęcia nie oddają całkowicie realnego wyglądu.

No i proszę nie zwracać uwagi na kanapy i stolik - są baaardzo tymczasowe, choć niestety trochę jeszcze z nami pobędą.

Mam nadzieję, że uda mi się je wkleić, specjanie dla rolet pani Asi poczyniłam trud nauczenia się wklejania zdjęć na FM :)

Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/82ef0f49e684f949.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9989885793f8f551.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/49ad0eb5e18c4bac.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21a44152a31b47e2.html

Diedra ja go raczej nie otwieram(tyle co do mycia). Jak już to uchylam i to też rzadko (bo prędzej boczne-dachowe). A muszę coś zrobić z tym oknem,bo jest takie "łyse". Z resztą wieczorem przy zapalonym świetle wszystko z drogi widać:/

Są też rolety czy żaluzje na takie okna,ale wtedy to już inaczej wygląda. A mi bardzo pasują takie firanki-zasłonki. Sypialnie mamy biało-szaro-turkusową.

madzialena-lublin napisał:
Nikt mi nic nie podpowie...? :cry:

wiesz co... średnio cokolwiek widać na tym zdjęciu poza szybą i framugą. okno się ubiera do wnętrza, chyba, tak mi się wydaje. a ja nie mam zielonego w jakim klimacie jest twoja kuchnia - nie umiem odpowiedzieć na twoje pytanie

madzialena-lublin napisał:
Nikt mi nic nie podpowie...? :cry:

Nie nerwujsia sie...:D Zaraz ktoś coś poradzi. Ja osobiście nie szalałabym specjalnie z gabarytami firanki. Nie wiem jak tam kolorystycznie reszta kuchni ale mi osobiście pasowała by mała firaneczka nie wychodząca poza okno. Masz jakiś "przewodni" kolor w tym pomieszczeniu?

pozdrawiam

Witam

Obserwuję ten wątek odkąd zaczęła się moja przygoda z budową. Ale jakoś nigdy nie odważyłam się odezwać na forum. Ale chyba teraz będę Was chciała bardzo poprosić o pomoc. Jestem na etapie wyboru karniszy i firanek i mam pewien pomysł, ale nie wiem czy dobry. Nawet nie wiem czy dobry wymiar karnisza mam na myśli. Jakoś nigdy nie przykładałam do tego uwagi,a teraz masz babo placek. Problem z karniszem, aż śmieszne. No ale trudno:) Postaram się wieczorem wkleić zdjęcia salonu, żebyście mogły mi coś ewentualnie podpowiedzieć, a teraz powiedzcie proszę, czy jak mam okno szer.150cm, to karnisz musi być 200cm??? Czy może być krótszy??? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi