Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co dalibyście na te 2 okna? Do salonowego planuję zasłonę, do kuchennego zwykłą roletę (myślałam o białej). Obie zasłaniane tylko na wieczór lub przy dużym słońcu-gorącu.

Czy obie rzeczy powinny być w tym samym kolorze, czy mogą być różne? Na kuchennym oknie wisi na razie prowizorka, jednak kto to widział, ten uważa że kolorowa roleta byłaby świetna do biało-szarej kuchni. Byłabym ciekawa waszych propozycji. :rolleyes:

_IGP9278.jpg

_IGP9279.jpg

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, poszukuje informacji o materiałach rolet rzymskich. Czy znajdę gdzieś na forum krótkie omówienie. Poszukuje materiału, nie błyszczącego, który średnio przepuszcza światło (chciałabym aby chronił przed ostrym słońcem ale bardzo nie zaciemniał).

I jeszcze pytanie gdzie mogę znaleźć kogoś kto szyje takie rolety w okolicach Katowic lub polecacie jakieś sklepy internetowe?

@mariba

to kolorowe coś faktycznie wygląda fajnie.

a wracając do Twojego pytania - myślę, że z powodzeniem możesz powiesić dwie różne tkaniny, ale fajnie by było, aby w jakiś sposób do siebie nawiązywały (jeśli np. roletka na kuchennym byłaby tak kolorowa, jak to co obecnie, to na zasłonę wybrałabym jeden z kolorów

na "kolorowej"). bazę masz neutralną - możesz poszaleć :)

Dzięki Duś, chyba zrezygnuję z bieli na rzecz właśnie czegoś kolorowego (jak znajdę). Miało być skandynawsko, biało i szaro, neutralnie i naturalnie a tu mi się jakieś ostre kolory wkradają :) Nie przewidzi się wszystkiego.

Witam,

Chciałabym bardzo polecić forumową Asię, która uszyła nam rolety rzymskie do kuchni i gabinetu. Rolety są bardzo starannie wykonane i dokładnie takie, o jakie mi chodziło - materiał wybierałam z otrzymanych próbek.

Pozdrawiam,

Sylwia

DSC_1806.jpgDSC_1808.jpg

Czesc wszystkim,

od jakiegoś czasu szukam (na razie tylko w internecie) szarych (jasnych) aksamitnych lub pluszowych zasłon. Może macie jakies namiary? Chce żeby to był porządny material tak żeby zaasłony prezentowały się dostojnie :-) hihi

może która z Was przetarła już szlaki?

Byłam na razie tylko w sklepie eurofirany i NIC. Nic nie ma :-(

Będę wdzieczna za info,

Czesc wszystkim,

od jakiegoś czasu szukam (na razie tylko w internecie) szarych (jasnych) aksamitnych lub pluszowych zasłon. Może macie jakies namiary? Chce żeby to był porządny material tak żeby zaasłony prezentowały się dostojnie :-) hihi

może która z Was przetarła już szlaki?

Byłam na razie tylko w sklepie eurofirany i NIC. Nic nie ma :-(

Będę wdzieczna za info,

Ja swój aksamit kupowałam na Allegro.

A, i IKEA ma takie szare zasłony. Ale jasny to ten szary nie jest.

Ja swój aksamit kupowałam na Allegro.

A, i IKEA ma takie szare zasłony. Ale jasny to ten szary nie jest.

Tak tak, widziałam te w Ikea - za ciemne...

a gdzie mogę zobaczyć Twoje zasłony? Byłam u Ciebie, ale wątek dłuuuuuuuuugi. Podpowiesz gdzie szukac? Z góry dziekuje.,

Marcela, mój aksamit jest jeszcze ciemniejszy niż ten z IKEA.

Chciałam Ci tylko wskazać kierunek poszukiwań :D

dywan2.jpg sypialnia_130313_1.JPG

Na Allegro można znaleźć zasłony przywożone z Anglii. Mają dziwne wymiary, ale czasem zdarzają się takie bardziej europejskie.

W szmateksach patrzyłaś?

A, i możesz też szukać w sklepach z tkaninami obiciowymi.

Mam TAKI link, z tym, że ceny mało sympatyczne.

RASIA, piękne zasłony, lekkie, kolor idealny :) Napiszcie proszę jak mogę się skontaktować z forumową Asia i Mariuszem, bo napisałam im wiadomość a priv ale nie odpisali.

Wybór dokonany. Kupilismy pluszowe, szare zasłony i Ikea.

Wybralam się tam jeszcze raz i okazało się ze zmienil mi się punkt widzenia i jednak ten szary nie jest za ciemny :-)

nie sa one swietne gatunlkowo, ale mysle ze wystarczą :-)

tak wiec dziś wieszamy karnisze. pokaze efekt.

Witam,

Chciałabym bardzo polecić forumową Asię, która uszyła nam rolety rzymskie do kuchni i gabinetu. Rolety są bardzo starannie wykonane i dokładnie takie, o jakie mi chodziło - materiał wybierałam z otrzymanych próbek.

Pozdrawiam,

Sylwia

[ATTACH=CONFIG]197280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]197281[/ATTACH]

świetne :).

• 3 weeks później...

Witam

Jestem nowa na forum a od razu przechodzę do prośby. Trochę nie ładnie z mojej strony, ale czas mnie masakrycznie goni. Otóż muszę w przyszłym tygodniu uszyć roletę wenecką, a nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Proszę pomóżcie;/

roleta.jpg

Witam, mam na imię Aneta

Zacznę od pozdrowień i chylę czoła przed wszystkim forumowiczkami, które z wielkim zaangażowaniem, cierpliwością i serdecznością doradzają w różnorodnych dylematach wnętrzarskich.

Czytam forum od kilku lat, bo jak nietrudno się domyślić budujemy z mężem dom. Ponieważ w najbliższym czasie (mam nadzieję) będę mogła zwiększyć swój udział w tworzeniu naszego miejsca na ziemi, chciałabym prosić o pomoc.

DSC_0635.jpg

to jest widok na salon, 3 okna fiksy i jedno otwierane - wyjście na taras

Chciałabym powiesić zasłony na szerokości tych murków (ok 40 cm) , firanek chyba nie będzie (jak myślicie?). No i sprawa karnisza, czy przymocować na całej długości, czy krótkie, tam gdzie będą wisiały zasłony?

Materiał znalazłam miękki, ale z kategorii "mięsistych" z lekkim satynowym połyskiem, w pięknych szarych odcieniach. Ważne żeby nie robił się na dole "wachlarz" bo one będą wąskie, ale ten materiał powinien się dobrze ułożyć. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie :)

Ankubek - a nie myślałaś, żeby zrobić sufit podwieszony i zostawić miesce (wnękę) na karnisz. Montuje się wtedy taki najwyklejszy i jest on ukryty we wnęce, niewidoczny w salonie. Mogłabys sobie np. upinać zasłony na dzien lub tylko odslaniać okna, a wieczorem zasłaniać. Tworzy się wtedy nastrojowy niepowtarzalny klimat. Sama mam właśnie tak zaprojektowane do mojego budującego się domku :)

No i ja bym na Twoim miejscu dała tylko zasłony, firanek nie!

Jeszcze co mi się nasunęło na myśl. Myślę, że te 40 cm przestrzenie między oknami mogą być za małe, żeby je zasłaniać zasłoną, to może przytłoczyć całe pomieszczenie. Lepiej zostawić tylko przy ścianach, zasłonę podzielić na 2.
marcik25 właśnie tego przytłoczenia salonu się obawiam i też myślałam tylko o skrajnych dwóch zasłonach. Co do ukrytego karnisza.....nie jestem do końca przekonana. Dziękuję za sugestie :)

tutaj zasłony też są wąskie i jest ok

salon.jpg

zegar na ścianie.jpg

w pałącyku prezydenckim w Wiśle zachwycałam się właśnie prostotą wystroju okien, tylko gabaryty w stosunku do moich "pałacowych" nieco inne ;)

spacer_rezydencja_prezydenta_rp_zamek_wisła_4252.jpg słabo widać tutaj te okna, a o ich pokazanie najbardziej mi chodziło, bo samo wnętrze raczej na nie....

Edytowane przez Ankubek