Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałabym podpytać

Mam w salonie 3 duże okna razem 2,7 m

Chciałabym dać tam woal. Co jest teraz modne jakie karnisze (kwadraty suwane square przelotki?) nie dam już sufitowych bo jest za późno wszystko wykonczone

Edytowane przez marze6
  • Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Was i bardzo proszę o pomoc w „ubraniu” moich dwóch okien, każde o wymiarze 300x235… „ubranko” ma stanowić osłonę przed sąsiadami w ciągu dnia :yes:

Kompletnie nie znam się na materiałach, w sklepie spodobał mi się len (brak wzorków, delikatna faktura materiału, matowy tzn. niebłyszczący materiał), ale nie wiem czy jest to praktyczny materiał na panele/firany :confused:

Interesuje mnie prosta, nowoczesna aranżacja. Opcje są dwie (być może więcej?!? ale mi są one nieznane :p )

- panele (przykładowe zdjęcie z internetu) – ile sztuk paneli i jaka szerokość pojedynczego panela – szerokość pojedynczej „ściany” okiennej = 389cm i 410cm?

panele okienne.jpg

- zasłona (przykładowe zdjęcie z internetu)

firany.jpg

„Problemy”: pomieszczenie jest stosunkowo wysokie ok. 3,10m a materiały dostępne w sprzedaży są podobno na max szer. 3,0m – stąd też pojawiła się opcja paneli i cięcia materiału wzdłuż, ale czy wg Was będzie to dobrze wyglądało (miejsce na szynę jest ukryte w podwieszanym suficie)?

Kolor BIAŁY... i moje okienka

IMAG1265.jpg

" pomieszczenie jest stosunkowo wysokie ok. 3,10m a materiały dostępne w sprzedaży są podobno na max. szer.3,0m" tu mi się coś nie zgadza. Materiały firanowe mają określoną wysokość a kupuje się na szerokość natomiast zasłonowe mają okreśoną szerokość, a kupuje się na wysokość

Mówiłam, że się nie znam:p

Rozważam firany, tak aby odciąć się od sąsiadów i żeby światło w ciągu dnia wpadało do pokoju :yes: zatem powinno być max wysokość 3m:yes:

Jest:yes:

Może szyna z systemem Wave. System Wave układa tkaninę w równe fale. Bardzo ładnie to wygląda na dużych oknach właśnie. Zdjęcia szyn wrzucałam wcześniej. Tu zdjęcia systemu Wavewave.jpg

Edytowane przez mod*m

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi :)

Bardzo podobają mi się firany, ale czy dobrze będą wyglądały bez zasłon? Czy len jest praktycznym materiałem? I co z tą max długością - będę musiała kupić po szerokości materiału (na długość) a to wiąże się z tym, że na każdym oknie będą przynajmnie 2 firany (łączenia) - czy w przypadku firan dobrze to wygląda?

Przy systemie wave, ile finalnie szerokości ma materiał 3m?

duś, 'nowoczesności' się nie boję... mam betonowy sufit w salonie i w całym domu (poza sypialniami) żywicę na podłodze:lol2:

Nie wiem o jakich żaluzjach piszesz, ale mam rolety zewnętrzne a żaluzje wewn narobią mi trochę chaosu tymi poprzecznymi paseczkami... ale może się mylę:p jestem otwarta na propozycję:yes:

Mam pytanie do osób, które mają w kuchni panel ( firankę roletkę) nie podciągany go góry.

Czy on przeszkadza podczas otwierania okna?

Taka sytuacja

[ATTACH=CONFIG]275858[/ATTACH]

Niestety tak

Dobrze będzie wyglądać materiał nie typowo firanowy lecz coś jak cieniutka bawełna, tkanina matowa oczywiście. Raczej mało tkanin powyżej 3m wysokości, chociaż z firanową się spotkałam, miała 3,30 z ołowianką. Ale to i tak mało, bo jeszcze podwinięcie dołu, myślę że szerokie i góry. 2 firany byłyby bardziej do użytku niż jedna np. przy prasowaniu, i rozsunąć można na 2 boki w razie potrzeby, tylko czy 2 wystarczą? System wave marszczy 1:2 lub 1:1,5.

Popieram, żaluzje narobią chaosu przy tak dużych oknach.

waveulotkaty.jpg

Mam pytanie do osób, które mają w kuchni panel ( firankę roletkę) nie podciągany go góry.

Czy on przeszkadza podczas otwierania okna?

Taka sytuacja

[ATTACH=CONFIG]275858[/ATTACH]

Przy otwieraniu na oścież tak ale przy uchylaniu zupełnie nie.... choć nic nie stoi na przeszkodzie by ją troszkę odsunąć do otwierania a później zsunąć z powrotem

Jeszcze raz dziękuję za pomoc...

duś, mnie niestety wszelkie podziały drażnią... Rolety zewn używamy zawsze na noc, jak jest zimno/ wieje i jak jest piekarnik na zewnątrz;)

Poza tym chyba na firanach nie widać aż tak kurzu:rolleyes: a ja delikatnie mówiąc nie przepadam za lataniem ze szmatą:p

Muszę ponownie wybrać się do sklepu na oglądanie materiałów, ale najpierw muszę zwalczyć choróbsko, które mnie dopadło:bash:

Modnydom, na jakie tkaniny poza bawełną mogłabym zwrócić jeszcze uwagę:confused:

Jeszcze raz dziękuję za pomoc...

duś, mnie niestety wszelkie podziały drażnią... Rolety zewn używamy zawsze na noc, jak jest zimno/ wieje i jak jest piekarnik na zewnątrz;)

Poza tym chyba na firanach nie widać aż tak kurzu:rolleyes: a ja delikatnie mówiąc nie przepadam za lataniem ze szmatą:p

Muszę ponownie wybrać się do sklepu na oglądanie materiałów, ale najpierw muszę zwalczyć choróbsko, które mnie dopadło:bash:

Modnydom, na jakie tkaniny poza bawełną mogłabym zwrócić jeszcze uwagę:confused:

Najlepszym rozwiązaniem jest wizyta w sklepie.

Ja miałam taki panel, ale denerwowało mnie to, że nie mogłam na oścież otworzyć okna. Teraz mam zwykłe firanki, które raz dwa mogę odsunąć. Ale przy uchylaniu panel nie przeszkadza.
ja mam rolety, firanki, zasłonki i frędzle i powiem wam, ze nieźle to wszystko razem wygląda, klasycznie bez szaleństw :) trzeba tylko wszystko odpowiednio ze soba współgrać.
co myślicie o połączeniu ciemnych zasłon i białych żaluzji drewnianych? Mam założone grafitowe zasłony i na próbę firankę ale mój mały kot zmasakrował mi firankę i myśle nad zmianą na coś innego.

1) Potrzebuję porady dot. szerokości karnisza w oknie balkonowym w sypialni. Szerokość okna 176cm, odległość do ściany po prawej stronie jest 60cm, z lewej do kaloryfera jest 25cm, a do skosu po lewej 60cm. Myślałam o szerokości 240cm tylko nie wiem czy będzie to dobrze wyglądało jak będzie dziura pomiędzy zasłoną a ścianą po prawej (tam będzie stała niska komoda). Z kolei jak dam taki żeby zakrył całą tą ścianę po prawej to karnisz musiałby być na szer. 300cm i nie wiem czy nie przytłoczyłoby tego pokoju.

IMG_4715.jpg

Mam jeszcze pytanko odnośnie karniszy. Polecał tu ktoś firmę karnix. Patrzyłam na ofertę i nie wiem czy wybrać gr. 19 czy 25mm?

2) Planuję na klatce powiesić rolety dzień i noc, będą pasować?IMG_4718.jpg

3) Czy ktoś wie coś o zasłonkach dekoracyjnych Borneo z Karnix-a? Czy zasłaniają one okno czy tylko mają służyć jako dekoracja? Cena jest bardzo fajna :-)

Edytowane przez Niureczka