Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bratkaf super opis - ale poczekam na fotki żaluzji całkiem podciągniętych do góry

i powiedz ile masz cm od okna do sufitu?? i jaką masz wysokość pomieszczenia??

ja mam nad oknem 22cm i już sufit... z tego co mi powiedzieli w sklepie drewniane żaluzje o długości 250cm zajmą po zwinięciu około 60cm... więc prawie 40cm będzie nachodzić na okno - i to mnie zastanawia czy to prawda

oliwka ale masz pewnie krótkie? ja potrzebuję takie na ponad 2m długie i tu robi się problem...

choć coraz bardziej skłaniam się jednak ku aluminiowym - cena też robi swoje, ponad połowę tańsze będą ;)

WItam, a czy ktoś może mieszka na parterze i ma doświadczenie - jak zasłonić wnętrza przez wzrokiem ciekawskich, aby nie wieszać firanek ani zasłon (dziecko alergik) no i mnie też się nie podobają firanki

Czy tez zaluzje dzień- noc dobrze zasłaniają w ciągu dnia widok do wnętrza mieszkania? Proszę o rady, kto korzysta z takich żaluzji?

Karolina zaluzje metalowe wyglądaja tak trochę biurowo :rolleyes: Chociaż w niektóry domkach/aranzacjach jest całkiem ok i tez bardzo pasują:)

Myśle ze drewniane na oknie balkonowym( montowane do sufitu) to przy przesuwce tylko, ze nie robi to różnicy ze kawałek zostanie na górze zasłoniety , przy otwieranych normalnie to faktycznie bez sensu ale chyba nikt ne robi sobie takiego kuku na zwykłym oknie.

praktyczność do mycia- chyba i jedne i drugie sa odrobinkę upierdliwe do umycia :rolleyes:

Zgadzam się z Ivy, żaluzje metalowe kojarzą się z biurem a w domu chodzi o to aby nadać mu przytulny wygląd. Posiadm żaluzje drewniane montowane w ramie okna i jeśli chodzi o mycie okna to nie ma problemu, ponieważ żaluzje te są wypinane. Bardzo podobają mi się żaluzje 50 mm na taśmie montowane na glifie okna, ale mam podwójne drzwi balkonowe otwierane a nie przesuwane więc ten pomysł musiałąm odrzucić. Nie wyobrażam sobie podciągać żaluzji za każdym razem gdy chcę wyjść na balkon, ale ostatecznie moje 25mm żaluzje montowane w ramie okna też fajnie wyglądają.

ok tak jak obiecałam pokazuję zdjęcia żaluzji drewnianych białych, montowanych do sufitu, żaluzje montowane na taśmie, szerokość jednej listewki 5cm.

Wysokość mojego pomieszczenia to standardowe 250cm, cokół nad oknem ma 26cm. (ale do wywietrznika jest jeszcze ok 2cm), jakbym nie miała wywietrznika lub żaluzje byłyby o jedną listewkę krótsze, to spokojnie by się wszystko mieściło. Zdjęcia obrazują zwiniete żaluzje trochę opadnięte, wystają wtedy 2cm poza cokół, jak są całkowicie zwinięte, trzymam wtedy za sznurek to spokojnie się balkonik otwiera.

Żaluzje z boku po zwinięciu, wyglądają jakby były trochę niedomalowane, ale po rozwinięciu już tego nie widać. Nie mam również zamontowanej maskownicy u góry.

zdj. 1

20150308_121919.jpg

zdj. 2

20150308_122303.jpg

zdj. 3

20150308_122339.jpg

zdj. 4

20150308_122359.jpg

zdj. 5

20150308_122431.jpg

kredka007 abstrahując od tematu, co to za podloga co u Ciebie lezy, gres czy panele? jaka firma? Jaka wysokość tego pokoju 260?

Sa to panele drewniane firmy Whiteriver, kolor Monolan Oak lakierowane na mat. Kupione na irlandzkim rynku wiec nie wiem czy w Polsce sa dostepne.

Wysokosc pokoju to 246 do sufitu glownego i 234 do sufitu podwieszanego. Wiem, ze dosyc nisko ale odcinek przy oknie byl juz oryginalnie nizszy, nie mozliwy do likwidacji wiec trzeba bylo kombinowac jak go zsynchronizowac z reszta. Dlatego tez zdecydowalismy pociagnac podwieszany sufit dookola

ok tak jak obiecałam pokazuję zdjęcia żaluzji drewnianych białych, montowanych do sufitu, żaluzje montowane na taśmie, szerokość jednej listewki 5cm.

Wysokość mojego pomieszczenia to standardowe 250cm, cokół nad oknem ma 26cm. (ale do wywietrznika jest jeszcze ok 2cm), jakbym nie miała wywietrznika lub żaluzje byłyby o jedną listewkę krótsze, to spokojnie by się wszystko mieściło. Zdjęcia obrazują zwiniete żaluzje trochę opadnięte, wystają wtedy 2cm poza cokół, jak są całkowicie zwinięte, trzymam wtedy za sznurek to spokojnie się balkonik otwiera.

Żaluzje z boku po zwinięciu, wyglądają jakby były trochę niedomalowane, ale po rozwinięciu już tego nie widać. Nie mam również zamontowanej maskownicy u góry.

zdj. 1

[ATTACH=CONFIG]307687[/ATTACH]]

Bratkaf, napisz proszę gdzie zamawiałaś zaluzje i jak one zaciemniają?

Może jakieś zdjęcie w słoneczny dzień?:rolleyes:

Żaluzje zamawiałam u tej firmy: http://zaluzjedrewniane.pl/

Firma polecana z tego forum, byłam bardzo zadowolona, bardzo szybko i sprawnie poszło całe zamówienie, no i przede wszystkim canowo bardzo korzystnie, bo wyceniałam też w sklepie stacjonarnym. Tylko wiadomo, że trzeba samemu montować, ale na prawdę, nie jest to problem. Na stronie mają też podane jak dokładnie wymierzyć okno/żaluzję.

Zdjęcia mogę robić tylko w weekend, bo teraz na co dzień mieszkam w innym mieście, ale zaciemniają bardzo dobrze, nie widać wtedy bloku z naprzeciwka. To jest bardzo jasne, słoneczne mieszkanie i żaluzje dają radę. Jak nadal będziesz chciała zdjęcie zaciemnienia, to w przyszły weekend pokażę.

Dziewczyny, zdecydowałam się w końcu na zasłony i na woal.

Zasłony będą takie:

http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/51/03/92/46/5103924679

Ale mam teraz problem z wyborem karnisza. Jak widzicie, okno balkonowe jest bardzo blisko lewej ściany i obawiam się, że standardowy karnisz z ikei się nie sprawdzi, bo zasłony nie dosięgną lewej strony, przez co nie całe okno będzie zasłonięte. Czy mam rację?

Aha, no i jak podzielić zasłony - na dwie równe części czy na takie, by łączyły się na tej ściance między oknami?

Przypominam wygląd okien:

[ATTACH=CONFIG]306330[/ATTACH]