Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłam zasłony Anita z Ikei. Ładny, cięzki materiał. Wszyta jest do nich taśma. Niestety nie podobają mi się i nie pasują mi zasłony na taśmie. Zapragnęłam wszyć przelotki. I było by wsszystko oki gdyby nie fakt, że chyba jednak pochopnie kupiłam te zasony:

okno moje balkonowe to 2x90 cm. Czyli 180 cm razem. Zasłony są dwie, po 140 cm jedna (razem 280 cm). Wyczytałam, że to marszczenia powinnam założyć, ze potrzebuję 2x więcej matriału. Czy wieszając zasłonę na przelotkach także muszę tak dużo materiału kupić ? Nie wystarczy mi te 280 cm ?

Hej, pomóżcie mi proszę w dwóch kwestiach:

Po pierwsze, poszukuję firan na metry, podobnych do tych z linka: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80070763/

A druga kwestia związana z tymi firankami. Ponieważ nie mogę znaleźć niczego podobnego (chodzi zarówno o wzór, jak i wykończenie z boku) a te są niestety za wąskie na okno balkonowe. Czy da się jakoś takie firany zszyć?:)

Pozdrawiam, Aga.

Kupiłam zasłony Anita z Ikei. Ładny, cięzki materiał. Wszyta jest do nich taśma. Niestety nie podobają mi się i nie pasują mi zasłony na taśmie. Zapragnęłam wszyć przelotki. I było by wsszystko oki gdyby nie fakt, że chyba jednak pochopnie kupiłam te zasony:

okno moje balkonowe to 2x90 cm. Czyli 180 cm razem. Zasłony są dwie, po 140 cm jedna (razem 280 cm). Wyczytałam, że to marszczenia powinnam założyć, ze potrzebuję 2x więcej matriału. Czy wieszając zasłonę na przelotkach także muszę tak dużo materiału kupić ? Nie wystarczy mi te 280 cm ?

mirelo wydaje mi się, że tego materiału starczy Tobie na okno, na co dzień pewnie zasłony będą odsłonięte, wtedy na przelotkach układają sie w takie równe zakładki (zajmą po bokach ok 30 cm), na wieczór jak się zasłony zaciąga na okno to przy przelotkach może być materiał rozciągnięty. Odradzałabym Tobie dokupywanie jeszcze jednej pary zasłon i doszywanie pasa po bokach, ten materiał jest z fakturą, trzeba byłoby odpowiednio spasować wzór, dobrać odpowiednie nici żeby się materiał na szwie nie zmarszczył i żeby wyglądało to estetycznie. Tylko w przypadku wszywania taśmy trzeba pamiętać o odpawiednim zapasie (marszczenie 1;2, czy 1;2,5 czy inne) przy przelotkach szelkach już tych zasad aż tak restrykcyjnie nie trzeba się trzymać. Przy oknie 180 materiału 280 powinno wystarczyć, nie bedą to jakieś fałdy ale nie sądzię, że przy zaciągnięciu zasłon na okno będa naprężone. Mi zasłony na przelotkach szyła dekoria, mam okno 160 i zasłony 2 po 140 cm i jest ok. Pamiętaj tylko o parzystej liczbie przelotek na 140 najlepiej 8 szt. (wizualnie lepiej wyglądają metalowe) pozdrawiam

Witam Was. Od dawien dawna zaglądałam na fm, a ostatnio natknęłam się na Wasz wątek. I pomyślałam sobie, że skoro maszynę mam, chęci też to może uda mi sie zrobić samej roletę rzymską. Już dokładnie wiem co i jak dzięki Wam i temu co piszecie. Ale mam pytanie jeśli chodzi o rozmieszczenie listewek. Chodzi mi o odległości i o to jak to będzie estetyczniej i ładniej wyglądało. Moja roleta musi być długa na 2,5m i nie wiem co jaką odległość zrobić tuneliki żeby to miało ręce i nogi. Podpowie ktoś?

a tak poza tym AsiaMariusz to co robisz - chylę czoła naprawde :) pozazdrościć takich umiejętności.

• 4 weeks później...

Dziewczyny, mam prośbę: nie wiem co dać na okno - wykusz. Jest to okno w mojej sypialni a wychodzi wprost na ulicę, mieszkam na parterze. Mieszkanie i pokój urządzane klasycznie. Wrzucam zdjęcia dla poglądu - lubię firany, zasłony, żaluzje...Problemem jest fakt, że okna prawie przylegają do sufitu.

http://img213.imageshack.us/img213/4026/zdjcie0185sl.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img252.imageshack.us/img252/5307/zdjcie0186j.jpg

pomożecie? chcę samodzielnie uszyć rolety rzymskie duo. wymiary dosc spore bo wys 192 szer 190 i nurtuje mnie czy tak szerokie materiały są ogólnie dostępne? czy przez tak szerokie rolety będę miała ograniczony wybór materiałów?

wydaje mi się że z materiałem firnakowym powinno byc łatwiej, ale materiał zasłonowy.....

Postanowiłam szarpnąć się na plisy do kuchni i może sypialni ;) dostałam wstępną cenę i nie wiem czy to dużo czy mało. Plisa o wymiarach 123cm x 109 cm (wys x szer), biała z tkaniny kreszowanej - 2 szt oraz o wymiarach 32 cm x 130 cm - 1 szt. Cena 550 zł (z montażem i pomiarem).

Co sądzicie?

Edytowane przez Korozja

Witam,

proszę Was o pomoc, bo nie mam pojęcia co powiesić na oknie w dziecięcym pokoju. Okno jest dziwne... Chciałam mieć wszędzie rolety rzymskie, ale okno jest w zagłębieniu i nie jestem pewna czy to dobrze będzie wyglądało...

http://img208.imageshack.us/img208/3818/wp000110l.jpg

http://img528.imageshack.us/img528/9289/wp000111.jpg

No niestety zdjęcia marne, ale za oknem pięknie świeciło, a fotki robione komórką. Glif... musiałam google odpalić, żeby dowiedzieć się o czym do mnie piszesz :) W środku chyba nic się nie zmieści, muszę przyczepić się czymś do ściany. Zwłaszcza, że w ramie jest jakiś wywietrznik, więc przykryć go nie mogę.

Dziewczyny, mam prośbę: nie wiem co dać na okno - wykusz. Jest to okno w mojej sypialni a wychodzi wprost na ulicę, mieszkam na parterze. Mieszkanie i pokój urządzane klasycznie. Wrzucam zdjęcia dla poglądu - lubię firany, zasłony, żaluzje...Problemem jest fakt, że okna prawie przylegają do sufitu.

http://img213.imageshack.us/img213/4026/zdjcie0185sl.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/5307/zdjcie0186j.jpg

ja bym dala zdecydowanie plisy! dla tych którzy są nieprzekonani powiem tyle, że właśnie zamontowaliśmy żaluzje drewniane, rolety rzymskie z mat bambusowych i plisy. Bałam się trochę plis ale teraz mogę stwierdzic że to świetna sprawa. Kolorystyka i wzory w bardzo dużym wyborze i podstawa - regulacja w dowolnym miejscu.

Dla ciebiechannel8 uważam idealne. Nam też wychodzi okno balkonowe z sypialni na podwórko sąsiada i teraz mamy przysłonięte od dołu na trochę ponad połowę. Można sobie nawet w gaciach przelecieć i nikt nie podgląda a światło w pokoju jest:)