Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Venus, dusiu ja wprawdzie tez widze tylko takie rozwiazanie...ale moja druga polowka jest nieugieta:(

Gdyby jednak zalujze jakims cudem przeszly, jaki kolor widzicie? Bo te drewnianne najbardziej podobaja mi sie w takiej kolorystyce co ramy. Ewentualnie pod kolor drzewa w meblach, ale nie wiem czy z bialymi ramami fajnie by wygladaly.

mowicie o moim stole?;)

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli chodzi o kolor to już sporo zależy od tego, co masz w środku, bo nie wyobrażam sobie, żeby żaluzje pojawiające się w róznych miejscach otwartej przestrzeni miały różne kolory. ponieważ jest u ciebie dość "blado" chyba celowałabym w jakieś drewniane brązy (ja mam na oknie w gościnnym oklepany złoty dąb żeby mi się w ramę wpasował (bo niestety z uwagi na zbyt niski sufit i uchylne okno tylko taka opcja żaluzji w świetle szyby wchodziła w grę) i powiem ci, że ten kolor żaluzji wygląda faaaaajnie. niekoniecznie jestem za czymś ciemnym ale kontrastującym (bardzo mi się u ciebie podoba, ale przepiękne lampy nad stołem znikają trochę w tej bieli). przy czym wybierając kolor zasugeruj się meblami, które masz w domu (na załączonych przez ciebie zdjęciach jest ich raczej niewiele). chodzi mi o to, żeby uniknąć sytuacji, że meble w kuchni masz wiśniowe, stół to kolor dębu, komoda gdzieś tam będzie hebanowa, a stolik pod tv - jesion i do tego teakowe żaluzje. twoje wnętrza są proste więc kolorystyczny misz-masz chyba nie jest wskazany (pewnie idealnie zgrać tego kolorystycznie się nie uda, ale ja bym sugerowała konsekwentną gamę kolorystyczną).

jeśli chodzi o stół, to tak - twój obgadujemy, bo tu na forum intensywnie poszukuję pomysłu na stół do mnie i wszystkich wypytuję o co ładniejsze egzemplarze :D tylko ten mój ma być czarny (bo w pomieszczeniu mam już 3 kolory drewna, nie licząc podłogi, więc jakby padło na drewniany, to obawiam się, że będzie jak na papudze."mój" stół ma nawiązywać do kuchni, więc albo celuję w teakowy fornir (nie do wycelowania) albo w czerń (bezpieczniej), bo ona przynajmniej nie pogryzie się ze stolikiem kawowym i resztą mebli (i teraz już wiesz skąd moja epopeja o odcieniach :p).

Witam wszystkich serdecznie:)

Bardzo pilnie potrzebuje Waszej rady. Nie mam kompletnie pomyslu na udekorowanie okien w salonie. Chyba najtrudniej zaaranzowac wykusz, ktory siega do podlogi. Chcialabym, zeby okna byly raczej przysloniete ze wzgledu na blisko osadzone domy;)(jak widac na zdjeciu) w tym ciekawskich sasiadow i przechodniow;) Licze bardzo na Wasze pomysly i pomoc.:D

szkoda, ze takie przeszklenia zastawiacie kanapami......ja tak jak venuska obstawiam li tylko drewniane rolety.

dusiu faktycznie gdybym dala biale zaluzje wnetrze zupelnie by sie zlalo w jedna barwe(strefa okien). Pokaze Wam wiec druga strone salonu, czyli meble. Troche nieustawne to pomieszczenie ze wzglegu na schody przechodzace przez srodek domu.

Na zdjeciach kolor drzewa wyszedl troche za ciemny niz jest w rzeczywistosci(to orzech amerykan.)

kuchnia jest w podobnej kolorystyce.

http://img6.imageshack.us/img6/8545/salon9w.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/1420/salon10.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/6666/salon8.jpg

Ja tez sobie nie woybrazam w oknach zaluzje w roznych kolorach:no: zrszta czegos takiego jeszcze nigdzie nie widzialam ;)

A i jeszcze jedno...czy mozna gdzies zobaczyc Twoja galeryjke, bo straaaasznie jestem ciekawa jak wyglada u Ciebie:yes:

Venus dziekuje za rade:D

szkoda, ze takie przeszklenia zastawiacie kanapami......ja tak jak venuska obstawiam li tylko drewniane rolety.

to prawda, ale niestety innego wyjscia nie bylo.

Edytowane przez Alija

ja bym kolor tych żaluzji próbowała spasować z tym kolorem drewna, który tam masz. w końcu kolejne meble będziesz zapewne dopasowywać do tych zastanych. zresztą odcień tego brązu jest ciepły, ładnie gra z bielami i szarościami.

A i jeszcze jedno...czy mozna gdzies zobaczyc Twoja galeryjke, bo straaaasznie jestem ciekawa jak wyglada u Ciebie:yes:.

wiadomość pójdzie privem

Podpowiedzcie mi proszę czym się różni mechanizm sznurkowy od kasetowego? Zamierzam kupić rolety z Dekorii. Widzę, że ten kasetowy jest sporo droższy, ale czy lepszy? Na jakiej wysokości wieszacie rolety? Na wysokości karnisza?

Wiem, że może Dekoria nie najlepszy wybór, ale cena mnie kusi. Jest 2 razy taniej niż w sklepie w moim mieście. Pozdrawiam.

Ja tez potrzebuje porady - co mam dac na okno w kuchni i pokoju dziennym. Najchetniej nic bym nie dawala, ale nie chce, by po opuszczeniu rolet zewnetrznych bylo u nas jak w bunkrze. W zasadzie jest to jedno dlugie pomieszczenie, wiec musi byc na obu oknach to samo. Mieszkanie jest dosc ciemne, wiec chcialabym cos przepuszczajacego swiatlo. I musi byc montowane na ramie okiennej, bo w samej futrynie okna jest nawiewnik, a nad oknem kaseta na rolete. Myslalam moze o rolecie rzymskiej, ale nie poza dekoria nie umiem znalezc nic montowanego na rame, a dekorii nie polecalyscie z powodu jakosci.

Ponizej zdjecia pomieszczen i wizualizacje jak to bedzie wygladac, po urzadzeniu

P1010293.JPG

kuchnia1.jpg

P1010296.JPG

pokoj3%25C2%25B4.jpg

Hej, hej.. Potrzebuję jeszcze jednej rady. Mianowicie chciałabym zawiesić u siebie firanki na kółeczkach z żabkami w taki sam sposób jak na zdjęciu poniżej. Powiedzcie proszę w jakich odległościach muszę upinać żabki żeby po ich zsunięciu otrzymać taki ładny efekt?? Z góry wielkie dzięki.

k20658.jpg

k20658.jpg

Podpowiedzcie mi proszę czym się różni mechanizm sznurkowy od kasetowego? Zamierzam kupić rolety z Dekorii. Widzę, że ten kasetowy jest sporo droższy, ale czy lepszy? Na jakiej wysokości wieszacie rolety? Na wysokości karnisza?

Wiem, że może Dekoria nie najlepszy wybór, ale cena mnie kusi. Jest 2 razy taniej niż w sklepie w moim mieście. Pozdrawiam.

Jeśli kasetowy to łańcuszkowy to różni się łatwością obsługi. Ja swoje (wcale nie takie)TANIE rolety z D. z mechanizmem sznurkowym szarpię najpierw, żeby zwolnić mechanizm. W międzyczasie roleta odpina się z listwy, więc wchodzę na krzesło i ją wpinam. Ponownie szarpię i czasem rusza. Zwykle ciągnę jeszcze za dół rolety, bo inaczej nie bardzo chce iść. Jak już zejdzie to wisi sobie tak z jednej strony dłuższa, z drugiej krótsza, zależy jak sznurki się ustawią.

Natomiast roleta z mechanizmem łańcuszkowym (od Pani Joasi - wcale nie droższa 2x od D.) suwa się bezbłędnie. Przesuwam łańcuszek i roleta jedzie w górę i w dół :)

Nie daj się zwieść cenie. Poczekaj, zastanów się, odłóż pieniążki. Ja też byłam w gorącej wodzie kąpana. Teraz wymieniam na raty szmaciska nadesłane przez D. i liczę wyrzucone w błoto pieniądze!

Jeśli kasetowy to łańcuszkowy to różni się łatwością obsługi. Ja swoje (wcale nie takie)TANIE rolety z D. z mechanizmem sznurkowym szarpię najpierw, żeby zwolnić mechanizm. W międzyczasie roleta odpina się z listwy, więc wchodzę na krzesło i ją wpinam. Ponownie szarpię i czasem rusza. Zwykle ciągnę jeszcze za dół rolety, bo inaczej nie bardzo chce iść. Jak już zejdzie to wisi sobie tak z jednej strony dłuższa, z drugiej krótsza, zależy jak sznurki się ustawią.

Natomiast roleta z mechanizmem łańcuszkowym (od Pani Joasi - wcale nie droższa 2x od D.) suwa się bezbłędnie. Przesuwam łańcuszek i roleta jedzie w górę i w dół :)

Nie daj się zwieść cenie. Poczekaj, zastanów się, odłóż pieniążki. Ja też byłam w gorącej wodzie kąpana. Teraz wymieniam na raty szmaciska nadesłane przez D. i liczę wyrzucone w błoto pieniądze!

Ja roletę duo miałam na mechaniżmie sznurkowym - odradzam - były te same objawy aż w końcu popsuł sie zupełnie (na szczęście reklamację rozpatrzyli pozytywnie :) ) W salonie i kuchni mam koralikowy (kasetowy) i ten działa bez problemu.

(ciach) I musi byc montowane na ramie okiennej, bo w samej futrynie okna jest nawiewnik, a nad oknem kaseta na rolete. Myslalam moze o rolecie rzymskiej, ale nie poza dekoria nie umiem znalezc nic montowanego na rame, a dekorii nie polecalyscie z powodu jakosci.

Proszę bardzo :-) Gardinia ma rolety rzymskie montowane na ramie okiennej http://gardinia.pl/produkty/rolety/41/rolety_rzymskie_roma_mini/1219.html

A tutaj masz rolety zebra, też montowane na ramie... może bardziej by pasowały do Twojej łazienki i kuchni? http://gardinia.pl/produkty/rolety/41/rolety_mini_zebra/1273.html

Nie mam tych rolet więc nic nie powiem o jakości, ale mam zwykłe rolety Gardinii i jestem z nich bardzo zadowolona, niektóre służą już trochę ponad 5 lat i nic się nie zepsuło, wszystkie są na sznurkach koralikowych, ostatnio dokupiłam sobie tylko do nich napinacz, żeby nie dyndały jak uchylę okno.

Dziekuje misia_wroc za odpowiedz. Ladne te rolety z Gardenii, ale niestety nie pasuja nam wymiary ani troche. Zdecydowalam sie wiec zlozyc zamowienie u forumowej Pani Joasi.

Jedyne nad czym sie zastanawiam, to czy na duze okno balkonowe (szerokosc 2,25 m) brac jedna rolete rzymska czy dwie. Pani Joasia poleca 2, bo mozna okno otworzyc i miec zaslonieta druga czesc. Ja jednak boje sie, ze 2 beda glupio wygladaly i ze bedzie szpara miedzy nimi. Nie widzialam takich rozwiazan. :confused:

Jeśli Pani Joasia jest specjalistką i poleca dwie to ja brałabym dwie. 2,25 cm to trochę dużo na jedną ogromną, roletę. Faktycznie Gardinia chociaż ma piękne te rolety, to maks szerokość 68cm, a na zamówienie robią tylko zwykłe i plisowane.

Napisz ile kosztowała ta roleta, jeśli to nie tajemnica, oczywiście :-)

Ja też potrzebuję waszej pomocy w wyborze dekoracji.

Najpierw myślałam o roletach rzymskich w kolorze szarych zasłon, które mam w salonie. Drugi pomysł to pliski (na szybę) a trzeci to żaluzja aluminiowa ale z szerokimi lamelami 50mm montowana we wnękę. Ja skłaniam się ku żaluzjom tylko nie wiem czy biały kolor czy aluminiowe, a może jednak rolety. Nie mogę się zdecydować.

Dla przypomnienia - okno w kuchni

http://imageshack.us/a/img849/9117/imag0794f.jpg

http://imageshack.us/a/img547/4420/imag0793l.jpg