Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Witam takie pytanie ostatnio to znaczy kiedy? przy takiej szerokości wysokość 2.2 m to jest bardzo dużo, i przy okazji chciałbym zapytać ile gwarancji dostaliście na taką plisę i czy ta gwarancja jest pisemna??

Witaj Maltub

Ostatnio to znaczy 5 miesięcy temu :). Tak, syn dostał gwarancję 5-cio letnią. Gwarancja jest pisemna, była o niej mowa zarówno na zamówieniu, jak i na fakturze. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Poszukuję porady co będzie pasowało i się sprawdzało w oknach w moim mieszkanku.

Mieszkanie jest na 9 piętrze na osiedlu, więc wskazane jest aby w dzień okna były zasłonięte na tyle, aby sąsiedzi nie zaglądali co na obiad oraz żeby przepuszczały światło. Na planie mieszkania widać gdzie są rozmieszczone okna, głównie mi chodzi o te w salonie i kuchni, ale mile widziane rady także do okien w pokojach. Wszystkie okna są od samej ziemi. Okno wąskie (zarówno w kuchni i salonie) jest osadzone we wnęce, która ma 40 cm, natomiast samo okno ma 23 cm. Pozostałe okna są szerokie, czyli drugie okno w kuchni jest we wnęce 80 cm, a w salonie jeszcze szersze. W salonie jest też wyjście na taras, na ścianie prostopadłej do tej z oknami.

Myślałam nad drewnianymi żaluzjami w kolorze blatu i okien, ale nie jestem przekonana do tego pomysłu. Ściana w salonie pomalowana na jaśniutki szary, kuchnia jak widać biała, dodatki w salonie planujemy najprawdopodobniej w zieleniach.

Liczę na Wasze pomysły i doświadczenie :)

plan_mieszkania.jpg

20131123_143550.jpg20131205_181447.jpg20131216_160513.jpg20131229_125253.jpg

Mam prośbę, uszyłam zasłonki z materiału z decorii- romantica- (uprzedzę prasuje się świetnie z zamkniętymi oczami,) ale wykańczając brzegi idąc po długości czyli boki zasłonki-brzeg zakończony fabrycznie, po zrobieniu zakładki i przeszyciu na maszynie -PFAFF wziął się i pomarszczył- pilnowałam materiał szedł lekko, nie naciągałam go a tu kicha zepsuł mi się cały efekt- czy mam nastawić w maszynie -luźniej nitki? 3 metry prucia -mnie czeka bo jest kicha.

proszę poradźcie mi coś-może ręcznie podszyć brzeg fabryczny?

duś - całość raczej prosta będzie. Oba małe pokoje pomalowane są na jasny kolor waniliowy, podłoga jak w salonie jest dąb szary. W salonie przeciwległa ściana do okien jest czarny stiuk - taki z połyskiem i tam będzie telewizor. Narożnik najprawdopodobniej bizzarto - Palermo w jakimś popielu. W kuchni jedynymi akcentami to ten blat i wazony na szkle. W salonie będzie jeszcze szafka pod tv i biblioteczka w kolorze właśnie blatu + stolik. Jak masz jakiś pomysł to pisz proszę. Teraz skłaniam się do rolet drewnianych w kolorze blatu i ram okiennych, ale jak pisałam nie jestem pewna czy to dobra koncepcja.

mi się drewniane rolety podobają i uważam że będą pasować. tyle że musisz rozważyć do o czym pisze korozja, bo te montowane w świetle szyby są mniej eleganckie i wg mnie, wymagają otoczenia zasłoną dla uzyskania efektu. uważam że to wygląda bardzo fajnie, ale to już twoja decyzja, który efekt chcesz uzyskać.

Mam prośbę, uszyłam zasłonki z materiału z decorii- romantica- (uprzedzę prasuje się świetnie z zamkniętymi oczami,) ale wykańczając brzegi idąc po długości czyli boki zasłonki-brzeg zakończony fabrycznie, po zrobieniu zakładki i przeszyciu na maszynie -PFAFF wziął się i pomarszczył- pilnowałam materiał szedł lekko, nie naciągałam go a tu kicha zepsuł mi się cały efekt- czy mam nastawić w maszynie -luźniej nitki? 3 metry prucia -mnie czeka bo jest kicha.

proszę poradźcie mi coś-może ręcznie podszyć brzeg fabryczny?

Odetnij brzeg fabryczny bo zawsze ci się będzie rolowało ja mam w maszynie stopkę z górnym podajnikiem dzięku któremu boczne szycie wychodzi super

A ja mam pytanie odnośnie zasłon na przelotkach szer karnisza jednego mam 110 cm a drugie na 230 cm i chce uszyć zasłony tak aby zasłaniały mi okna w tym że tkaninę mam na 140 po podszyciu zostaje mi 130 cm wydaje mi się że będzie za mało a nie chcę sztukować w pierwszym oknie chciałam dać jedną zasłonę czyli mam luzu 20 cm a w drugim dwie czyli luzu mam luzu 30 cm . Doradźcie mi co zrobić może jakieś inne rozwiązanie bo uszycie chyba na samej taśmie i przypięcie do żabek będzie wyglądać nie za ciekawie .

mam pytanie dotyczące okna ale nie do końca chodzi mi o dekorację,

czy spotkaliście gdzieś moskitierę do drzwi tarasowych przesuwnych, chodzi mi o taką która będzie działała jak kotara taka samo zamykająca się po przejściu przez drzwi (może jakieś magnesy na brzegach ?) lub może imacie inny patent na ochronę przed komarami i innymi "żywotnymi" :rolleyes:

Kasik6 ja wieszam co roku zwykłą gęstą firankę, u mnie jest specjalna listwa drewniana zamontowana na stałe w nadprożu drzwi...

Do tego pinezkami mocujemy drugą listwę na której jest doczepiana firanka.... początkowo mocowaliśmy to na rzep ale przy dzieciach to słaby patent.

Na dole firanki doszyłam tunel z tkaniny w który wsypuje (nie śmiać się) ryż :) Dzięki temu firanka jest obciążona... wiatr i przeciągi jej nie groźne.. zawsze wraca na swoje miejsce :)

Komarów w domu nie ma... balkon cały czas otwarty :)

czy spotkaliście gdzieś moskitierę do drzwi tarasowych przesuwnych, chodzi mi o taką która będzie działała jak kotara taka samo zamykająca się po przejściu przez drzwi (może jakieś magnesy na brzegach ?) lub może imacie inny patent na ochronę przed komarami i innymi "żywotnymi" :rolleyes:

ja mam w drzwiach przesuwnych w sypialni moskitierę rolowaną, chowaną w kasecie (coś jak pozioma roleta) z domykiem na magnes właśnie :yes:

coś takiego http://www.swiatrolet.pl/galeria/3(2).jpg

chodzi już kilka lat i jestem bardzo zadowolona

możesz też zrobić tzw. moskitierę drzwiową (zależy ile masz miejsca)

http://multi-rol.pl/UserFiles/Image/moskitier/moskDrzwi.jpg

Edytowane przez Catti