Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zapomnialam dodac ,że ta krótką firanke z dośc głebokim parapetem chce dać na oknie ,które znajduję się w jednym ciągu z oknami balkonowymi nad którymi dałabym ta sama firankę do samego dołu,a tylko tą krótszą na to jedno okno. taki schodek byłby ,ale nie wiem czy to nie będzie źle wyglądac , w końcu to duży pokój :/

Gdy w jednym pomieszczeniu są różne okna najlepiej wyglądają rolety rzymskie albo na małym oknie roleta rzymska a na balkonowych zasłony które łatwo można zsunąć na boki.

Witam,

od dawna borykam się z tematem zawieszenia czegoś w rodzaju atrapy rolety we wnęce okiennej ale nie na ramie, tylko, żeby efekt był taki, czyli roleta licuje ze ścianą

14444_1354617472.jpg

Ponieważ we wnęce u góry mam rewizję od rolet nie mogę tam nic montować.

Zastanawiam się więc nad montażem takowej pseudo - rolety na drążku rozporowym takim jak tu - mi chodzi o zwykłe okno, nie dachowe

http://allegro.pl/drazek-rozporowy-zaslon-firanki-stal-szybki-montaz-i4185202122.html

Macie takie rozwiązania, widzicie minusy?

Anna

miałam kiedyś ten drążek i musiałam dokupić haczyki, bo mi wciąż spadał z firaną. Ale u mnie był on zamocowany pomiędzy murkami dość dużego okna, a nie ramami. Tu by się sprawdził chyba ten pomysł.

Nie pamiętam już, czy mi firanka ładnie dochodziła do końca.

Anna

miałam kiedyś ten drążek i musiałam dokupić haczyki, bo mi wciąż spadał z firaną. Ale u mnie był on zamocowany pomiędzy murkami dość dużego okna, a nie ramami. Tu by się sprawdził chyba ten pomysł.

Nie pamiętam już, czy mi firanka ładnie dochodziła do końca.

Ja też myślałam o zamontowaniu drążka między muraki we wnęce okiennej i też zastanawiałam się, czy firanka będzie ładnie dochodzić do ścian wnęki, ale firankę myślałam nawlec na ten drążek, bez żadnych haczyków, czyli zrobić tunel w firance z materiału

Kompletnie nie. Byle przeciąg i wszystko spadało. Myślę, że to się sprawdzi tylko przy wąskich oknach, najlepiej typu fix.

Moje okna są wąskie jakieś 80 cm, to trzy sztuki oprócz tego mam w sypialni jeszcze dachowe, więc często tych tradycyjnych nie otwieram. Ale pytając bardziej myślałam o tym, czy skrzydło nie zawadza o ten drążek i na ile jest kłopotliwe odsuwanie firanki na tym drążku...czy w ogóle jest to możliwe, firanka się raczej po tym drążku nie przesuwa...

Bardzo Was proszę o radę w sprawie okien w wykuszu.120140.jpg - obrazek z wymiarami.

Bardzo podoba mi się gdy zasłony zwisają z szyn sufitowych zastanawiam się jednak czy ze względu na to, że sufit wykuszu obniżony jest o ok 10 cm w stosunku do sufitu pomieszczenia, będzie to dla nas dobre rozwiązanie.

Jak rozwiązalibyście kwestię dekoracji okien w tym wypadku?

Jeśli chodzi o styl wnętrza to obecnie go nie ma ;)

120140.jpg

Bardzo Was proszę o radę w sprawie okien w wykuszu.[ATTACH=CONFIG]262749[/ATTACH] - obrazek z wymiarami.

Bardzo podoba mi się gdy zasłony zwisają z szyn sufitowych zastanawiam się jednak czy ze względu na to, że sufit wykuszu obniżony jest o ok 10 cm w stosunku do sufitu pomieszczenia, będzie to dla nas dobre rozwiązanie.

Jak rozwiązalibyście kwestię dekoracji okien w tym wypadku?

Jeśli chodzi o styl wnętrza to obecnie go nie ma ;)

Ja mam tez obniżony sufit w wykuszu i planuję rolety rzymskie.

Witam,

Mam problem z oknami i proszę o rady.

W salonie mam dwa okna i drzwi balkonowe połączone razem. Chce na pewno fioletowe zasłony (już są kupione) i w pierwszej wersji miało nie być firanek, ale teraz wymyśliłam, że kupie gładkie białe firanki i zepnę je. Natomiast na drzwiach balkonowych nie byłoby nic i dlatego zastanawiam się czy to nie będzie źle wyglądało.

Moja mała wizualizacja i proszę o jakieś pomysły:

Firanki.jpg

Witam,

Mam problem z oknami i proszę o rady.

W salonie mam dwa okna i drzwi balkonowe połączone razem. Chce na pewno fioletowe zasłony (już są kupione) i w pierwszej wersji miało nie być firanek, ale teraz wymyśliłam, że kupie gładkie białe firanki i zepnę je. Natomiast na drzwiach balkonowych nie byłoby nic i dlatego zastanawiam się czy to nie będzie źle wyglądało.

Moja mała wizualizacja i proszę o jakieś pomysły:

[ATTACH=CONFIG]263044[/ATTACH]

Wg to nie jest dobre rozwiązanie, albo tylko same zasłony, albo zasłony i firany do ziemi na każdym oknie

AnnaMM czy rolety rzymskie dajesz w całym pomieszczeniu czy tylko w wykuszu (założyłam, że masz więcej okien prócz wykuszowego).

Chciałabym uniknąć wizualnego chaosu i póki co najlepszą opcją wydaje się stworzenie podwieszanego sufit którego baaardzo nie lubię.

j

rolety chcę tylko w wykuszu, zajrzyj do mojego wątku, 3,4 5, strona było o roletach w wykuszu

mam w sypialni karnisz ukryty w zabudowie o długości 5 m , chciała bym zamówić firankę/woal na całą szerokość - czy ktos mi podpowie czy zamawia sie w jednym kawałku czy w podziale np na dwa . Karnisz jest nad dwoma oknami balkonowymi w układzie : kawałek ściany, okno 180 cm szer, kawalek ściany, okno, kawałek ściany :rolleyes: Balkon raczej mało używany :-)

Konieczny jest mechanizm z odpowiednim hamulcem oraz montaż mechanizmu na kilku uchwytach, 2m mechanizm powinien być co najmniej na 4. Moje mechanizmy składamy na zamówienie klienta, są to mechanizmy z komponentów wysokiej jakości. Sznurki podciągające są w max. odstępach 40cm, sprzedający na aukcjach oferują tańsze mechanizmy ale gorszej jakości, na słabych hamulcach, sznurki w dużej odległości. Mam sznurki w wielu kolorach, łańcuszki też.