Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, zastanawiamy się z żoną nad roletą do kuchni bądź żaluzją drewnianą. Musi być ona wolnowisząca, czyli mocowana do ściany nad oknem. Szerokość wnęki okna to 178 cm, a długość wnęki to 144 cm. Raczej musimy jeszcze do tego wymiaru dodać po bokach po 5 cm żeby przysłonić kawałek ściany i nad oknem, nie wiem 10 cm ?

Ceny rolet są, np. od 200 zł do nawet 700 zł (jeśli chodzi o roletę dzień-noc)-> dlaczego taka rozbieżność ? Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Czy są różne mechanizmy ? Czy jest sens kupić roletę w kasecie czy bez ?Jestem totalnie zielony w tym temacie, a nie chciałbym kupić jakiegoś shitu, który rozleci się po roku. Jak ktoś ma sprawdzony sklep internetowy to miło by było dać namiar chociaż na prv.

Jaki kolor do białej lakierowanej kuchni z ciemnym szarym blatem i jasną szarą podłogą ? Szybę nad blat planujemy dać albo szarą albo jakiś odcień bieli.

A może rolety montować do okna z prowadnicami ? Mam duży mętlik w głowie.

IMAG1791.jpg

Edytowane przez pawko_

Proszę o poradę. Chciałabym okna w kuchni i jadalni pozostawić bez firanek, czy roleta dzień-noc, lub rzymska mogą je zastąpić? Zależy mi na tym aby okno w dzień było delikatnie przysłonięte( nie chcę być widoczna z drogi) . Czy roleta dzień-noc jest wystarczającą ozdobą w oknie, czy nie będzie zbyt łyso?

Dziekuję, pytanie -przy aukcjach sa podane wymiary np 140-210 co to oznacza -szerokość rolety czy długość zamawianej rolety?

np---------Mechanizm do rolet rzymskich 22 kolory 121-140cm

121-140cm oznacza szerokość mechanizmu w cenie podanej na aukcji. Wysokość rolety trzeba podać w zamówieniu, ja nie pobieram opłat za wysokość.

Witam, zastanawiamy się z żoną nad roletą do kuchni bądź żaluzją drewnianą. Musi być ona wolnowisząca, czyli mocowana do ściany nad oknem. Szerokość wnęki okna to 178 cm, a długość wnęki to 144 cm. Raczej musimy jeszcze do tego wymiaru dodać po bokach po 5 cm żeby przysłonić kawałek ściany i nad oknem, nie wiem 10 cm ?

Ceny rolet są, np. od 200 zł do nawet 700 zł (jeśli chodzi o roletę dzień-noc)-> dlaczego taka rozbieżność ? Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Czy są różne mechanizmy ? Czy jest sens kupić roletę w kasecie czy bez ?Jestem totalnie zielony w tym temacie, a nie chciałbym kupić jakiegoś shitu, który rozleci się po roku. Jak ktoś ma sprawdzony sklep internetowy to miło by było dać namiar chociaż na prv.

Jaki kolor do białej lakierowanej kuchni z ciemnym szarym blatem i jasną szarą podłogą ? Szybę nad blat planujemy dać albo szarą albo jakiś odcień bieli.

A może rolety montować do okna z prowadnicami ? Mam duży mętlik w głowie.

[ATTACH=CONFIG]265105[/ATTACH]

Uważam żę rolety rzymskie są bardziej eleganckie od rolet dzień-noc - te kojarzą mi się z pokojami w urzędach.Koszt mechanizmu ponosi się raz a tkaninę na roletę rzymską można wymieniać bez ograniczeń,ja np. latem zaciemniam pomieszczenia tkaninami zasłonowymi. Wiadomo, że tkanin jest mnóstwo.

@oliwkawawa

bez dwóch zdań listwę mocowałabym do sufitu.

każde okno jest we wnęce, u ciebie ten podciąg nieco ją powiększa, więc firanka będzie w większej odległości od szyby niż u mnie, ale jeśli planujesz zrobić zabudowę od ściany do ściany - wizualnie to zgubisz.

(nie powiem ci ile dokładnie powinnaś zostawić, bo to w dużej mierze zależy od upięć i tego, co planujesz tam powiesić (jeśli sztywną zdobioną zasłonę, zostaw nieco więcej miejsca, coś lejącego - może mieć mniej miejsca. listwy mają standardowo koło 7-8 cm, więc wydaje mi się że min. powinno być te 15 cm, żeby wszystko wisiało swobodnie (u mnie jest ok. 20-25)).

Spóźnione dziękuję Duś :)

Zabudowa już zrobiona, jak już zawisną firany i zasłony to się pochwalę efektem :)

Mam jeszcze pytanko do użytkowniczek szyn Gardinia. Bo ja nie bardzo ogarniam temat ;) Które żabki (czy agrafki?), zwykłe czy click in? Na czym dokładnie polega ten click in, rozumiem że gdy trzeba dołożyć żabkę, można to zrobić bez zdejmowania firany, ale czy można je też wyjmować w razie potrzeby?

właśnie wczoraj przemyślałam za i przeciw i zrobię w dwóch kawałkach z powodów o których piszesz i pewnie jeszcze kilku innych niepraktycznych :rolleyes:

Bedzie tego ok 12,5 m i wyprasować będzie masakra :rolleyes:

dzięki :)

ja mam taka dlugosc jak piszesz w salonie bez dzielenia daje raz do roku do prania nie jest to taki duzy koszt jak myslalam a na okres letni mam inne firany ale dopiero teraz jak jest dzidzius i on je strasznie zaczal brudzic i maltretowac :)

To może ja poproszę o pomoc. mam w salonie-część ze stołem -dąb bielony 2x1,1m, wokół białe i przeźroczyste krzesła 8 sztuk-wejście do salonu jest na wprost tego stołu- tu mam okna w zaokrąglonym wykuszu-trzy , sięgające do podłogi-niziutki parapet, sufit nad samym wykuszem jest obniżony- belka konstrukcyjna- więc zasłony zaczynać się będą niżej niż sąsiadująca obok część wypoczynkowa z białymi sofami.

zaplanowałam dodatki- i te już mam ,

dywan:http://images.carpetvista.com/prodimg/det_maxi/516861.jpg -dwie sztuki -jeden 2x3m pod stołem, drugi trochę mniejszy do wypoczynkowej części

szare zasłony do części wypoczynkowej z Ikei

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/aina-zasona--szt__0137632_PE296272_S4.JPG

mam tez poduszki na krzesła w kolorze indygo, serwetki na stół w kolorze indygo, w planach mam poduszki do uszycie z blue i szarego aksamitu

dylemat mam następujący :

czy zasłony (chciałabym dwie po bokach wykuszu ) mogą być w innym kolorze np

http://otula.pl/userdata/gfx/93ce5cc338b984ce56027dd969c8e62a.jpg

czy tez koniecznie muszą być w kolorze szarym jak te z ikei

podłogę mam jasne cappuccino- beż, trochę mam czerwonej cegły na ścianach-z salonu są widoczne schody na górę i one mają ściany wyłożone ceglana płytką;okna mam w kolorze złotego dębu, schody -mahoń

witam, mam pytanie wpadłam na pomysł żeby sobie zrobic w oknach zasłony na przelotkach, ale nie wiem czy to będzie ładnie wygladac, ponieważ mam w pokoju dwa okna jedno ma rame 2 m, a drugie 1, 60. i ja chciałam je tylko po bokach tak dla przystroju. Mogłby mi ktoś doradzic nawet ile materialu kupic i przelotek? Pomóżcie

witajcie,

nie wiem jak zasłonić okna w pokoju dziecinnym bo mam okno balkonowe 1,80szer i normalne okno tej samej szerokości. Potrzebuję aby gdy są zasłonięte dało się otworzyć/uchylić okno. Nie chciałabym zasłaniać kaloryfera zasłonami w zimie.Okna są na dwóch ścianach, nie obok siebie. Chodzi mi po głowie pomysł:

1) żeby dać zasłony ale na oknie balkonowym do ziemi a przy oknie do kaloryfera/parapetu, generalnie krótkie. Ale czy to będzie dobrze wyglądało?

2) żeby dać długie zasłony na oknie balkonowym a na drugim oknie zrobić roletę rzymską z tego samego materiału

A może macie jeszcze inny pomysł?

witajcie,

nie wiem jak zasłonić okna w pokoju dziecinnym bo mam okno balkonowe 1,80szer i normalne okno tej samej szerokości. Potrzebuję aby gdy są zasłonięte dało się otworzyć/uchylić okno. Nie chciałabym zasłaniać kaloryfera zasłonami w zimie.Okna są na dwóch ścianach, nie obok siebie. Chodzi mi po głowie pomysł:

1) żeby dać zasłony ale na oknie balkonowym do ziemi a przy oknie do kaloryfera/parapetu, generalnie krótkie. Ale czy to będzie dobrze wyglądało?

2) żeby dać długie zasłony na oknie balkonowym a na drugim oknie zrobić roletę rzymską z tego samego materiał

A może macie jeszcze inny pomysł?

Zdecydowanie 2 pomysł. Ja bym dała zasłony na przelotkach na okno balkonowe, bardzo łatwo się przesuwają po karniszu a na drugim oknie roletę rzymską. Wg mnie krótkie zasłony wyglądają jakoś kuso, jakby brakło materiału.

[moderowano - reklama tylko w płatnym profilu]

Edytowane przez joliska