Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ha! Idealnie trafione! Po tym jak napisałam post, zaczęłam szperać w Internecie i zakochałam się w białych drewnianych żaluzjach 50mm. Wchodzę tutaj i patrzę, że proponujesz mi to samo :)

Tylko czy takie 50mm będą OK? I czy ewentualnie montowanie na suficie wchodzi w grę? Wtedy przy wyjściu na balkon trzeba by je po prostu albo podnieść do góry, albo jakoś przecisnąć się między nimi? ;)

To mi się baaardzo podoba:

http://www.zaluzjonisci.pl/grafika/zaluzje-drewniane/z-d-001.jpg

No to styl dworkowy na pewno u mnie odpada :) Raczej pójdę w klasyczny, docelowo zasłony, ale muszę mieć też coś do przysłonięcia okien czasem w dzień (jak słońce za mocno operuje ) no i w nocy, przed ciekawskimi. To już nic mi nie zostaje innego niż roleta ?

Witam,

Poszukuje inspiracji firankowo-zasłonowych do salonu. Nie mam w ogóle koncepcji na to. Karnisz który mamy ma 3,5 metra....mam wrazenie, ze na tak długim karniszu nic nie bedzie ładnie wyglądało. Chciałabym zeby zasłony i firanki tworzyły jedną całość i były jakoś podpięte...

Poradźcie proszę!

Przy suficie będę mieć zabudowę k-g zasłaniającą szyny. Pytanie - jakie dać wymiary żeby to fajnie wyglądało.

I co ważniejsze - jakie szyny i systemy mocowania firna zastosować żeby mieć ładne równe fale?

Takie jak tu np:

http://www.dekoracjenamiare.pl/sites/default/files/_VLO0876_1.jpg

Bardzo proszę, pomóżcie.

Dodam tylko, że okno balkonowe i nie mam tam na ścianie kaloryfera...

Proszę Was o pomoc :rolleyes:

Mam okno balkonowe dwuskrzydłowe i to nie na środku pokoju, tylko tak nijak. Dlategoż mam problem z dobraniem zasłon - a szczególnie wymiarem. Załączam paintową wizualizację, proszę o jakieś sugestie, czy kupić materiał na metry dwa razy dłuższy, bo mam wrażenie że będą całkiem inaczej zmarszczone po tych dwóch stronach... Dodam, że zasłony mają również pełnić funkcję nie tylko ozdobną, ale i praktyczną :).

http://mgadawska.w.interii.pl/jpegg.JPG

jpegg.JPG

Poradźcie proszę!

Przy suficie będę mieć zabudowę k-g zasłaniającą szyny. Pytanie - jakie dać wymiary żeby to fajnie wyglądało.

I co ważniejsze - jakie szyny i systemy mocowania firna zastosować żeby mieć ładne równe fale?

Takie jak tu np:

http://www.dekoracjenamiare.pl/sites/default/files/_VLO0876_1.jpg

Bardzo proszę, pomóżcie.

Dodam tylko, że okno balkonowe i nie mam tam na ścianie kaloryfera...

To jest system Wawe

To i ja się zgłoszę z prośbą o porady, nie mam pomysłu na moje okna. A muszę szybko je zasłonić, mamy blisko sąsiadów i wieczorem wszystko widzą, co się u nas dzieje... ;)

Przepraszam za brudne okna. To 3 witryny + jedno okno balkonowe otwierane do wewnątrz. Wrzucam tez podglądową fotkę salonu.

Co radzicie? Rolety + firanki? Firanki+ zaslonki? Czy jeszcze inne cuda... Jakie karnisze najlepiej dobrac?

I czy pojsc w styl romantyczny (delikatne kolory, lekkie tkaniny, kwiaty) czy w skandynawskie naturalne lub geometryczne wzory?

OKNO 1.jpg

okno 2.jpg

SALON.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich, trafiłam na to forum ponieważ interesuję się dekoracją okna. Szyję sla siebie oraz dla rodziny i znajomych. Zaczynam myśleć o tym bardziej poważnie dlatego " badam konkurencję". Mam wrażenie, że sklepy z firanami oferują dekoracje bardzo tandetne, odpustowe. Mnóstwo falban, błyszczących lamówek, gipiur. Wiem,że to kkwestia gustu ale mnie to strasznie razi. Szyję proste, skromne długie firany i zasłony. Do zdobienia używam ładnych podpięć czy przelotek. Używam bawełny,lnu, batystów, szerokim łukiem omijam błyszczące tkaniny, jak już to zasłonowe. Jak myślicie czy mój pomysł na dekorację okna ma rację bytu? Jakie dekoracje najbardziej wam się podobają?Czekam na wasze opinie i sugestie.

Szperam w tym wątku od kilku dni, ale nie znalazłam odpowiedzi - co jest najlepszym rozwiązaniem dla okna balkonowego połączonego ze zwykłymi oknami? Podobają mi się rolety rzymskie DUO, ale wtedy rozumiem, że nie otworzę drzwi na balkon? Firanki woalowe mi się bardzo podobają, ale pod oknem bezpośrednio ma stać biurko, więc bez sensu... Niedługo wchodzi ekipa remontowa i chcę już wiedzieć, czy mają np. montować płytę GK czy nie... Pomóżcie!

Oto zdjęcie pokoju:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=284331&d=1413307301

Marysiu,

My często naszym Klientom, którzy mają okna jak Ty, proponujemy rolety rzymskie (dwie oddzielne). Kiedy zamontujemy je do sufitu i uszyjemy z niewielką odległością między szprosami, taka roleta po zwinięciu zmieści się w nadprożu- by można było swobodnie korzystać z balkonu i pozostałych okien- załączam zdjęcia.

0011.JPG0037.JPG0015.JPG0074.jpg0092.JPG

No to styl dworkowy na pewno u mnie odpada :) Raczej pójdę w klasyczny, docelowo zasłony, ale muszę mieć też coś do przysłonięcia okien czasem w dzień (jak słońce za mocno operuje ) no i w nocy, przed ciekawskimi. To już nic mi nie zostaje innego niż roleta ?

Wg mnie okna ze szprosami najładniej wyglądają właśnie z samymi zasłonami. Dodatkowe elementy to już trochę za dużo szczęścia... Żaluzje czy rolety na pewno nie. Ale może rolety rzymskie? Co prawda nie widziałam takiego połączenia "w naturze", ale... może? ;) PS. rozumiem, że szprosy są miedzy szybami?