Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fajnie to wygląda, chyba się zdecyduję na takie rozwiązanie, bo jednak żaluzje drewniane są za drogie. A czy można takie rolety zrobić podwójne? To znaczy jedna część na dzień (delikatna, firankowa), a druga na noc (zasłony)?

Można, bo wlasnie cały czas nad takim myślę :yes:

Ja sie dołączę z pytaniem czy mechanizm takich podwójnych roleti wytrzyma codzienne zasłanianie /odsłanianie ??

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Was i bardzo proszę o pomoc w „ubraniu” moich dwóch okien, każde o wymiarze 300x235… „ubranko” ma stanowić osłonę przed sąsiadami w ciągu dnia :yes:

Kompletnie nie znam się na materiałach, w sklepie spodobał mi się len (brak wzorków, delikatna faktura materiału, matowy tzn. niebłyszczący materiał), ale nie wiem czy jest to praktyczny materiał na panele/firany :confused:

Interesuje mnie prosta, nowoczesna aranżacja. Opcje są dwie (być może więcej?!? ale mi są one nieznane :p )

- panele (przykładowe zdjęcie z internetu) – ile sztuk paneli i jaka szerokość pojedynczego panela – szerokość pojedynczej „ściany” okiennej = 389cm i 410cm?

[ATTACH=CONFIG]275787[/ATTACH]

- zasłona (przykładowe zdjęcie z internetu)

[ATTACH=CONFIG]275788[/ATTACH]

„Problemy”: pomieszczenie jest stosunkowo wysokie ok. 3,10m a materiały dostępne w sprzedaży są podobno na max szer. 3,0m – stąd też pojawiła się opcja paneli i cięcia materiału wzdłuż, ale czy wg Was będzie to dobrze wyglądało (miejsce na szynę jest ukryte w podwieszanym suficie)?

Kolor BIAŁY... i moje okienka

[ATTACH=CONFIG]275789[/ATTACH]

świetne te zasłony! i do tego obłędne kanapy :D

• 2 weeks później...

Witam

Mało piszę , dużo czytam i ujawniam się, bo potrzebuję porady:

otóż mam karnisze metalowe naścienne rzymskie i salon z oknem tarasowym i wykuszem

nad wykuszem sufit obniżony i dylemat : firanki mają być tej samej długości czy karnisz w tej samej odległości od sufitu?

proszę o sugestie prooszęęę , bo tak myślę i myślę

WP_001431.jpg

WP_001429.jpg

WP_001432.jpg

Edytowane przez IKaWu

• 2 weeks później...

Witam

Mam taki problem jak na zdjęciach.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bf1aa075a2873f6.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/feca89da87cfc24a.html

Czy są jakieś rolety z mniejszym mechanizmem ta która jest ma 50mm i robi dziurę w ścianie .

Jak by ktoś wiedział to niech napisze jak się nazywają.

Z góry dziękuję .

• 4 weeks później...
tu możesz sobie sam zaprojektować wszystkie dekoracje okienne: http://www.miniroom.pl , masz do wyboru mnóstwo tkanin i ceny pokazuja się na bieżąco, wprawdzie półka wysoka, bo tkaniny są angielskie, ale ja lubię sobie poprzeglądać co teraz jest modne, podpatrzeć światowy design, a moze i cenowo wyjdzie dobrze, ja przeglądałam tkaniny dla dziewczynek i do kuchni, fajna zabawa w projektanta, polecam

Drogie Panie co się teraz wiesza w oknach w wersji minimalistycznej?

Jak już troszkę przeszło się etap różnych, bardziej skomplikowanych dekoracji, nie przepada się za "zwykłą" firanką, ale szuka się czegoś uniwersalnego.

ps. AsiaMariusz pozdrawiam serdecznie! Bardzo mi tu brakuje Twoich inspiracji :)

IkaWu- mam identyczny układ w salonie.

W oknie tarasowym powiesiłam karnisz linkowy pod samym sufitem- i tu mam lniane zasłony białe, w oknie w wykuszu z obniżonym sufitem tez karnisz linkowy- nie rzuca się w oczy i powiesiłam te same w kolorze lekko szaro-beżowym-jaśniutkie, z tym ,że salon mam pomalowany na biało, do tego biała sofa, podłogę mam jaśniutko beżowe -płytki i do tego dodatki w kolorze niebieskiego denim-dywany, poduszki. zrobię w tym tygodniu fotki to Ci prześlę lub pokażę na forum.

Marysiu,

My często naszym Klientom, którzy mają okna jak Ty, proponujemy rolety rzymskie (dwie oddzielne). Kiedy zamontujemy je do sufitu i uszyjemy z niewielką odległością między szprosami, taka roleta po zwinięciu zmieści się w nadprożu- by można było swobodnie korzystać z balkonu i pozostałych okien- załączam zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]289529[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289530[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289531[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289532[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]289533[/ATTACH]

Przymierzam się do zamówienia rolet rzymskich duo. Ale nie wiem, jaki rozmiar zamówić?

roleta.jpg

Co będzie ładniejsze i bardziej praktyczme? Wersja A wydaje się fajniejsza, ale czy nie będzie dziwnie wyglądać to, że roleta na oknie nie będzie wyśrodkowana (więcej materiału z prawej strony)?

Edytowane przez Redakcja

Aha, teraz zauważyłam na dekorii, że maksymalna szerokość rolety to 200cm, a mój pokój ma szer. 354cm, więc wersja A odpada, bo na drzwi musiałaby być roleta ok. 115cm, a na okna jakieś 235cm... Co z tym fantem zrobić? Poradźcie, proszę!

edit: Pokój ma 304cm, nie 354cm, ufff. ;)

Edytowane przez Marysia Ro

Witam serdecznie.

Moglibyście mi doradzić jak przystroić okno? Wrzucam poglądowy projekt (mebli jeszcze nie mam).

Wszystkie ściany + sufit białe (ramy okna również), podłoga kremowa.

Meble dół = wenge matowy, góra = biały połysk.

Macie pomysł ne te okno? Ja myślałem o pojedynczym karniszu wenge (na nim krótka firanka do połowy okna)

a na szybach (nie na całych oknach, tylko szybach) roleta typu noc / dzień.

Nie mam pomysłu na te okno.. doradzicie coś?

Aha, kuchnia jest na parterze w domku jednorodzinnym, a zaraz za oknem jest droga piesza.

foto.jpg

Aha, teraz zauważyłam na dekorii, że maksymalna szerokość rolety to 200cm, a mój pokój ma szer. 354cm, więc wersja A odpada, bo na drzwi musiałaby być roleta ok. 115cm, a na okna jakieś 235cm... Co z tym fantem zrobić? Poradźcie, proszę!

edit: Pokój ma 304cm, nie 354cm, ufff. ;)

ja właśnie wyceniałam u nich roletę na szerokość 215 cm, więc napisz maila, może i na 235 Ci uszyją? :)

edit. nie zrozumiałam za pierwszym razem z Twojego edit, że się mieścisz w 200;)

ale może komuś takie info się przyda na przyszłość

Edytowane przez andja_z99
dopisek

ja właśnie wyceniałam u nich roletę na szerokość 215 cm, więc napisz maila, może i na 235 Ci uszyją? :)

edit. nie zrozumiałam za pierwszym razem z Twojego edit, że się mieścisz w 200;)

ale może komuś takie info się przyda na przyszłość

:)

Ja po opiniach przeczytanych tu na forum na razie zrezygnowałam z dekorii, napisałam do forumowej Asi.

Daj znać, jak u Ciebie wyjdą rolety i czy jesteś zadowolona.

Witam serdecznie.

Moglibyście mi doradzić jak przystroić okno? Wrzucam poglądowy projekt (mebli jeszcze nie mam).

Wszystkie ściany + sufit białe (ramy okna również), podłoga kremowa.

Meble dół = wenge matowy, góra = biały połysk.

Macie pomysł ne te okno? Ja myślałem o pojedynczym karniszu wenge (na nim krótka firanka do połowy okna)

a na szybach (nie na całych oknach, tylko szybach) roleta typu noc / dzień.

Nie mam pomysłu na te okno.. doradzicie coś?

Aha, kuchnia jest na parterze w domku jednorodzinnym, a zaraz za oknem jest droga piesza.

[ATTACH=CONFIG]299562[/ATTACH]

Roleta rzymska nie lepsza? Jeden koszt mechanizmu a tkaninę możesz zmienić kiedy zechcesz, roleta dzień i noc nadaje się do biura, a krótkie firany to najgorsze rozwiązanie, ale to wg mojego gustu

Witam Was Dziewczyny.

Przejrzałam cały wątek (dużo tego ;) ) bo chyba nareszcie dojrzałam do zawieszenia czegoś w moich oknach w salonie. Jakoś zawsze byłam przeciwniczką wieszania czegokolwiek w oknach, ogólnie nie przepadam za ozdobami itp. ale jakoś tak pusto, surowo jest. Kompletnie mam wizji co by to miało tam wisieć. Wiem tylko tyle że na pewno nie będą to firany w całych oknach. Myślałam bardziej o czymś co by przypominało zasłony ale z delikatnego materiału - cienki len, batyst itp. Kolor? Sama nie wiem - ogólnie cały dom jest w szarościach, bieli i czerni, więc pewnie albo białe albo szare by pasowały.

No i chyba największy i podstawowy problem - karnisze. Podobają mi się apartamentowe, takie właśnie

ale nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak będzie wyglądała upięta na nim sama zasłonko-firanka. Najbardziej chyba do samych zasłon pasują te okrągłe karnisze i przelotki.

Pomóżcie, doradźcie. Plisssss Oto i okna

karnisz-apartamentowy-2013-pojedynczy-chrom-mat-czarny-.jpg

IMG_2373.jpg

IMG_2374.jpg

IMG_2375.jpg

IMG_2376.jpg

LenoMagdo, parę inspiracjie dla ciebie:

http://homecreate.info/wp-content/uploads/2011/06/Fantastic-Glossy-Modern-Bathroom-Interior-Design-with-curtain.jpg

http://redaksikita.com/wp-content/uploads/2014/12/Modern-Curtains-Ikea.jpg

ja mam zasłony na karniszach z Ikei, identycznych jak te pokazane przez ciebie, ale bez tej szerokiej niby-listwy. uchwyty, mechanizm działania , materiał ten sam, a zasłony maja specjalne haczyki: (nad zasłoną cień od lampy się zrobił, karnisz jest niewidoczny)

blackouty:

http://i1.fmix.pl/fmi184/c61c06c1000b973d544e786f/zdjecie.jpg

i taki niby-len:

http://i1.fmix.pl/fmi1815/1b0490900009ce3b53122f0f/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1636/545235860016fd96531cc484/zdjecie.jpg

Edytowane przez Zielony ogród