Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Pytanie do znawców, a raczej znawczyń :D tematu:

bardzo podobają mi się rolety rzymskie i takie u siebie planuję, ale.. chciałam zupełnie zrezygnować z firan, zasłon i tradycyjnych rolet, niestety nie znalazłam nigdzie takich rolet rzymskich, które byłyby jednoczesnie połaczeniem firany i zasłon tzn. albo są z bardziej przezroczystego "firankowego" materiału, świetne na dzień, żeby ukryć się przed okiem sąsiadów, albo zupełnie zaciemniające, bardziej na noc. Czy ktoś ma jakiś pomysł na roletę, która w dzień mogłaby przepuszczać światło, a w nocy całkowicie zasłoniła okna? Czy dałoby się uszyć roletę z dwóch materiałów, jeden przezroczysty np. zwijany do góry, a drugi grubszy zwijany na dół?

Witam!

Da się zrobić coś takiego? Jeśli roleta będzie z materiału przepuszczającego światło "ala firana" to świetnie sprawdzi się w dzień, ale nie zasłoni widoku/światła w nocy, a jeśli będzie z grubego materiału to nie nadaje się do zastawienia okna w dzień :-?

Pomóżcie! bo nie wiem co robić :(

Chciałabym zrezygnować z tradycyjnych firna, zasłon i ewentualnie nornalnych rolet.

Podobają mi się rzymskie, ale wychodzi mi na to, że sprawdzą się albo tylko w dzień albo tylko w nocy. Czy ktoś ma/widział jakąś "podwójną" roletę rzymską?

A jeśli macie w oknach rzymskie grubsze to oprócz rolet macie też firany?

Może ktoś zna jakieś rozwiązanie, bo mi skóra cierpnie na myśl o zakupie firan, karniszy itd do 13 okien, a potem o praniu, prasowaniu itd :o

Zdięciami nie dysponuje, ale widziałam rozwiazanie z dwoma roletami w jednym oknie: jedna lekka(tiul?), prawie przeźroczysta, druga grubsza, mająca właściwości "kryjące" :wink: Podobało mi sie to bardzo. W tym zestawie ta"firmankowa" roleta była tłem, bez wzorów i ozdobników, natomiast roleta"zasłonowa" pełniła też funkcję ozdobną.

Z tym praniem , to rolety zbytnio cię nie uratują od mozolnej pracy, bo je też musisz zdiąć, wyprać , wypasować i załozyc na okna. No chyba, że zawołasz sobie firme, która zrobi to za ciebie, bo podobno oferują i takie usługi.

I jeszcze koszy rolet: za samo uszycie+ lepszy mechaniz do rolety rzymskiej na okno 150x120 powiedzieli mi zakładzie, który szyje dla OBI; 375 zł sztuka. Maertiały we własnym zakresie ..

Witam

Ja kupiłem te takie rolety rzymskie nieprzepuszczające w dzień światła i to był świadomy wybór do kotłowni i pokoju jednego

do salonu palnuję kupić podwójny karnisz taki z rurek i do tego kupić roletę rzymską na takich paseczkach (co to się ją zawiesza właśnie na taki karnisz a jednocześnie podnosi za pomocą sznureczka) tylko właśnie taką firankową, dodatkowo do tych firanko-rolet planuję zakup zasłon też na tych paseczkach żeby to wyglądało w miarę podobnie i normalnie mieć je rozsunięte na boki czy też jakoś upięte

a co do rolet to kupowałem tutaj http://www.dekoria.pl i ceny wcale nie są jakieś takie kosmiczne (dlatego się na nie decydowałem)

http://image01.otto.de/bonprixbilder/shopposiklein/7er/gross/var1/wk183x04.jpg

gdzie moge znalezc taki wzór rolety? Jakiś namiar masz Zeljka?

Kurka fotki nie widze, ale to bylo na stronie

http://www.otto.de

A tak w ogole to maja w Castoramie i Leroy Merlin na wystawach fajne rzeczy, rolety tez. Mozna zobaczyc, zamowic, albo samemu uszyc. A materialow tez maja duzy wybor.

To wszystko w dziale firan i zaslon, of course. :p

Dzięki wszystkim za uwagi :D

Kolina - czy widziałaś te podwójne rolety gdzieś na żywo czy w necie? Uda Ci się znaleźć jakieś namiary gdzie tego szukać?

Wiem, że co by w tych oknach nie wisiało, to i tak trzeba to będzie prać, ale może z tym będzie najmniej kłopotu :)

A tak sobie kombinowałam, że spróbuję sama je skonstuować, ewentualnie przy pomocy mej uzdolnionej manualnie rodzicielki :wink:

Andzia - masz na oknach takie normalne żaluzje? i do tego rolety rzymskie na szelkach na karniszu? Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to wygląda na oknie :roll: Jakbyś miała jakieś zdjęcie to byłabym bardzo wdzięczna :)

witaj:)

takie podwójne roletki sprzedaje QUELLE ale niemieckie niestety ;( , może za jakis czas i u nas będzie..

oto link do nich :

http://www.quelle.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Quelle-quelle_de-Site/de_DE/-/EUR/Q_DisplayProductInformation-Start?CategoryName=200670&AAID=200002178790&tr_from=pue&productIndex=&urlparams=

pozdr megi

• 2 weeks później...
inwestorko, zalezy jaki styl masz mieć w tych pomieszczeniach. Mi się do takich okien widzą zasłony panelowe. I to niekoniecznie sztywne, byle to były takie ekrany z materiału, nie marszczone. Albo taki prosty woal fruwający, na lince. (moze sie zafiksowałam i wrzucam to co mi osobiście się podoba- ale do dużego okna pasuje :) ) Czy okna mają być zasłaniane, czy chodzi tylko o ozdobę???

Witam,

poszukuje sprawdzonej i niedrogiej firmy która oferuje rolety rzymskie i inne typy zasłon.

Nie wiedziałem że "dekoracja" okna tyle kosztuje. Na razie mam informacje od znajomych i wyceny zasłon na ich okna raczej mnie załamują.

Szukam też troche na allegro ofert firm ale nie mam gwarancji że robota zostanie zrobiona dobrze. Poza tym oferty dotycza raczej standardowych rozmiarów.

Chodzi mi raczej o kogoś kto przyjedzie i pomierzy okna a przy tym doradzi, gdzie firanki a gdzie zasłony czy żaluzje. No i nie muszą byc wszędzie rzymskie bo to chyba teraz najbardziej popularne i drogie rozwiazanie.

Pozdrawiam

Michał