Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zulka.

Tak jak radzi Małgosia, zrób zdjęcia i wklej a na pewno coś wymyślimy wspólnie. Natomiast jeśli chodzi dokładnie o tą firankę to w najgorszym przypadku możesz taką umieścić ale nie może firanka tak dużo zachodzic na siebie. Najwyżej 10-15 cm. Mówię tu o środku firanki na górze. Oczywiście problem przy otwieraniu drzwi pozostanie lecz będzie znacznie mniejszy. Za tydzień będę u klientki gdzie ma podobne firanki ale na innych oknach, zrobię zdjęcia to zobaczysz sama jak to wygląda.

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jak mówicie dziewczyny wklejam zdjęcia i może wspólnie coś uradzimy. Na razie wisiały tam zwykłe, długie, białe wolale z braku czasu i pomysłu ale w końcu trzeba to zmienić. Zasłony też były zastępcze i ich kolor do niczego nie zobowiązuje:) Jedyną rzecz na której dosyć mi zależy to to, żeby w wykuszu wisiało coś przez co będzie można cieszyć się widokiem ogródka ( krótszego, albo właśnie jakieś rozchodzące się firanki ect.)

Ogólnie to jest jedno pomieszczenie i chciałabym żeby tak pozostało czyli mniej więcej w jednym stylu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2a314f08f3f257a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc6d9c7db0379646.html

Wszelkie sugestie bardzo mile widziane

pozdrawiam

"Instrukcje" do ciekawszych pomysłów z wklejonych wcześniej zdjęć :

http://bi.gazeta.pl/im/0/2257/z2257950G.jpg

Kawałki tkanin podkładamy ze wszystkich stron. U góry zaszywamy tunele na drążek. Około 15 cm od obydwu boków wbijamy w regularnych odstępach tzw. remizki - metalowe okucia do wykańczania dziurek w tkaninie (kupuje się je wraz z instrukcją w pasmanteriach). Przewlekamy przez nie sznurki, których górne końce przyszywamy do lewej strony rolety; na dolne nasuwamy koraliki i zawiązujemy supełki. Koraliki powinny ciasno przesuwać się po sznurku - będą blokować podciągniętą roletę

Znalazłam tę firankę gdzieś głęboko w wątku - i to nawet z instrukcją. Brakuje mi tylko pomysłu na materiał. Co da taki efekt, jak na zdjęciu? Czy to jakaś naturalna tkanina? Zupełnie nie znam się na firankach i zasłonkach, bo dotychczas nie używałam, ta wygląda super i świetnie pasowałaby do mojej sypiali. Ktoś ma pomysł, z czego uszyć?

A ja mam takie pytanko:

gdzie mogłabym kupić rozety - takie mocowane z boku okna, że by móc zahaczyć

o nie firanki, zasłonki.... Szukam takich z końcówką wyglądającą jak kryształ... szkło... nie takie zwykłe metalowe Może ktoś widział, ktoś wie....

Czy ktoś może pomóc naszej koleżance GGGosik?

Słońce zobacz na allegro, może tam mają, albo w internecie pod hasłem: akcesoria do firanek, zasłon. W chwili obecnej tylko to przychodzi mi do głowy.

:) Dzięki, że ktokolwiek zobaczył mojego posta :)

Szukałam już na Allegro... Popróbuję w takim razie w necie pod innymi hasłami...

Widziałam taką rozetę w gazecie, ale nie podali, w jakim sklepie można kupić :)

"Instrukcje" do ciekawszych pomysłów z wklejonych wcześniej zdjęć :

http://bi.gazeta.pl/im/0/2257/z2257950G.jpg

Kawałki tkanin podkładamy ze wszystkich stron. U góry zaszywamy tunele na drążek. Około 15 cm od obydwu boków wbijamy w regularnych odstępach tzw. remizki - metalowe okucia do wykańczania dziurek w tkaninie (kupuje się je wraz z instrukcją w pasmanteriach). Przewlekamy przez nie sznurki, których górne końce przyszywamy do lewej strony rolety; na dolne nasuwamy koraliki i zawiązujemy supełki. Koraliki powinny ciasno przesuwać się po sznurku - będą blokować podciągniętą roletę

Znalazłam tę firankę gdzieś głęboko w wątku - i to nawet z instrukcją. Brakuje mi tylko pomysłu na materiał. Co da taki efekt, jak na zdjęciu? Czy to jakaś naturalna tkanina? Zupełnie nie znam się na firankach i zasłonkach, bo dotychczas nie używałam, ta wygląda super i świetnie pasowałaby do mojej sypiali. Ktoś ma pomysł, z czego uszyć?

Fantastyczna!!! Ja lubię takie COŚ innego :) Chyba sobie zrobię taką

w sypialni.... Piękna...

A ja mam takie pytanko:

gdzie mogłabym kupić rozety - takie mocowane z boku okna, że by móc zahaczyć

o nie firanki, zasłonki.... Szukam takich z końcówką wyglądającą jak kryształ... szkło... nie takie zwykłe metalowe Może ktoś widział, ktoś wie....

Czy ktoś może pomóc naszej koleżance GGGosik?

Słońce zobacz na allegro, może tam mają, albo w internecie pod hasłem: akcesoria do firanek, zasłon. W chwili obecnej tylko to przychodzi mi do głowy.

:) Dzięki, że ktokolwiek zobaczył mojego posta :)

Szukałam już na Allegro... Popróbuję w takim razie w necie pod innymi hasłami...

Widziałam taką rozetę w gazecie, ale nie podali, w jakim sklepie można kupić :)

GGGosik Twój post nie przeszedł bez echa :) widziałam, szukałam długo, bo wydaje mi się, że gdzieś coś takiego widziałam, niestety nic nie znalazłam :( jak coś mi się rzuci w oczy natychmiast zamelduję :)

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE OD PEWNEGO CZASU ZAGLĄDAM NA WASZE FORUM I PRZEGLĄDAM WASZE CIEKAWE PROPOZYCJE ZWIĄZANE Z OZDOBIENIEM SWOICH WNETRZ I OKIEN. SKUPIAM SIE JEDNAK NAD ROLETKAMI PONIEWAZ CHCIALABYM SOBIE USZYC MAM KILKA PYTAN ZWIAZANYCH Z TYM PONIEWAZ MIESZKAM W BLOKU I MAMY OKNA 4 MALE ORAZ 1 BALKONOWE CZY MOZNA BYLOBY STWORZYC COS TAKIEGO JAK NA ZDJECIU U CZNDRY TE 1 ROLETKI POZDRAWIAM SERDECZNIE MONIA :lol:

I CZY DO TYCH ROLETEK UZYWA SIE TASMY Z KOLECZKAMI DO PIONOWEGO MARSZCZENIA BO JA TROCHE O TASMACH WIEM ALE NIEWIEM ZABARDZO JAK JE WYKORZYSTAC W OZDOBIENIU LADNIE OKNA :oops:

JAK TYLKO BEDE MIALA CHWILKE TO WKLEJE ZDJĘCIA JAK WYGLADAJA MOJE SKROMNE OKIENKA :lol:

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE OD PEWNEGO CZASU ZAGLĄDAM NA WASZE FORUM I PRZEGLĄDAM WASZE CIEKAWE PROPOZYCJE ZWIĄZANE Z OZDOBIENIEM SWOICH WNETRZ I OKIEN. SKUPIAM SIE JEDNAK NAD ROLETKAMI PONIEWAZ CHCIALABYM SOBIE USZYC MAM KILKA PYTAN ZWIAZANYCH Z TYM PONIEWAZ MIESZKAM W BLOKU I MAMY OKNA 4 MALE ORAZ 1 BALKONOWE CZY MOZNA BYLOBY STWORZYC COS TAKIEGO JAK NA ZDJECIU U CZNDRY TE 1 ROLETKI POZDRAWIAM SERDECZNIE MONIA :lol:

I CZY DO TYCH ROLETEK UZYWA SIE TASMY Z KOLECZKAMI DO PIONOWEGO MARSZCZENIA BO JA TROCHE O TASMACH WIEM ALE NIEWIEM ZABARDZO JAK JE WYKORZYSTAC W OZDOBIENIU LADNIE OKNA :oops:

JAK TYLKO BEDE MIALA CHWILKE TO WKLEJE ZDJĘCIA JAK WYGLADAJA MOJE SKROMNE OKIENKA :lol:

proszę nie krzyczeć 8)

proszę nie krzyczeć 8)

:D :lol: :D :D pokulałam się :p

Oliwia07! musisz pisać malutkimi literkami :wink: , bo się czujemy pokrzyczane :D wrzuć zdjęcia tych okienek :wink: na pewno roletki jakoś da się zrobić.

Czandra świetnie to wygląda! :D wrzuć resztę okien :wink:

proszę nie krzyczeć 8)

:D :lol: :D :D pokulałam się :p

Oliwia07! musisz pisać malutkimi literkami :wink: , bo się czujemy pokrzyczane :D wrzuć zdjęcia tych okienek :wink: na pewno roletki jakoś da się zrobić.

Czandra świetnie to wygląda! :D wrzuć resztę okien :wink:

Witam ponownie krzyczeć :oops: juz nie bede

wklejam link do zdjec moze ktoś podopowie czy uda mi sie zrobić roletki

http://www.oliwcia2007.republika.pl/1/12.JPG

http://www.oliwcia2007.republika.pl/1/12a.JPG

na zdjeciach nie widac ale zamiast karniszy mam szyny plastikowe pozdrawiam serdecznie Monia :lol:

Oliwia a czy chciałabyś te roletki powiesić na tych szynach przy suficie? U Czandry wygląda to troszkę inaczej, bo ma je na pojedynczym oknie, a u Ciebie są 3 + balkonowe. Wydaje mi się, że bez względu na miejsce uwieszenia, taka jedna szeroka roleta na 3 okna może wyglądać troszkę dziwnie :roll: Bierzesz pod uwagę, że rolety mogą być tak szerokie jak poszczególne skrzydła okna?

Kurcze przydałaby się Asia, AgaBobik :p ale dziewczyny pewnie odreagowują po przedświątecznym okiennym zamęcie :D

Podejrzewam, że Czandra marszczyła je właśnie tymi taśmami z kółeczkami, o których pisałaś, opcjonalnie da się też wszyć kółeczka "na fałdach" i przepleść przez nie sznureczek. Na dole w tuneliku jakiś obciążnik (ja mam w roletach metalowe albo drewniane rureczki z marketu).

Dziękuje za odpowiedz tak chcialabym powiesic te roletki na tych szynach.A z przodu na szynie bym założyła sobie zasłonki. Zdjęcia nie znalazlam w calosci wiec wkleilam dwa w sumie mam 1 okno balkonowe i 2 okna podwojne jak na tym zdjeciu.

http://www.oliwcia2007.republika.pl/1/12.JPG

Mam jeszcze pytanie odnośnie tych taśm poniewaz sprzedaje 3 rodzaje takich tasm do pionowego marszczenia i zastanawiam sie ktore były by lepsze

ta tasma jest fajna bo mozna miec wiecej tych faldek bo zadziej ma ta niteczke na ktora mocuje sie kółeczka

http://www.jazbud_h.republika.pl/images3/IMG_7387.jpg

ta tasma jest na tyle fajna ze ma juz wszystko i trzeba tylko sznureczek dokupic

http://www.jazbud_h.republika.pl/images3/IMG_7254.jpg

zas ta tasma jest mocniejsza przynajmniej tak mi sie wydaje :lol:

http://www.oliwcia2007.republika.pl/1/IMG_8891.jpg

prosze doradzcie może jeszcze pomierze okna w sumie okna mam na ok 4 metrach pozdrawiam serdecznie Monia

Monia wydaje mi się, że taśma 1 i 3 są typowo do marszczenia firan od góry, albo jakichś marszczonek pionowych :p i że aż tak gęste "sfałdowanie" rolety może nie wyjść jej na dobre, bo jeśli ją podciągniesz całkiem do góry to zrobi Ci się taki wielki wałek pod karniszem/szyną. Na pewno taśma 2 jest typowo do roletek. A jeśli chciałabyś, żeby fałdki były troszkę mniejsze niż na tej taśmie to chyba można pomiędzy tymi już przyszytymi kółeczkami doszyć jeszcze dodatkowe, wtedy zamiast fałdy 10 cm będziesz miała np. 5 cm.

Na pierwszym zdjęciu Czandry tak na oko te fałdki mają po ok. 10 cm długości.