Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Na początku wielkie gratulacje dla AsiaMariusz moim skromnym zdaniem (strach je wyrażać nie mając przynajmniej 1000 wpisów :lol: ) tytuł jak najbardziej się należy !!!

Prześledziłam wątek bo niedługo ja będę się borykać z wystrojem okien i znalazłam dużo ciekawych pomysłów. Niedługo poproszę o poradę a teraz chciałam tylko wyrazić swoje uznanie dla AsiaMariusz bo jej rady baaardzo pomagają.

Pozdrawiam

Witam Wszystkie Panie.AsiaMariusz gratulacje!!Przynajmniej tu mogę swobodnie się wypowiedzieć ,bo na tamtym wątku zostałam zakrzyczana(iw związku z małą iloscią postów oraz krótkim stażem)Szacunek dla Pani Asi za wszystko co robi i podziękowania dla Was wszystkich,bo wasze zdjęcia,rozmowy i porady też dają b.dużo.Super forum,przemiła atmosfera,miłe towarzystwo.Dziękuję :lol: :lol: :lol:

Pewnie nikt mi nie uwierzy, że czytałam wasze posty i zastanawiałam się czego mi gratulujecie. Dopiero mój mąż poprosił, abym przerwała pracę i coś zobaczyła. Zobaczyłam i zrozumiałam, że redakcja nadała mi ten tytuł. Nadała dzięki nie tylko Justynie_m (ale oberwała za to, zresztą i Ziutkowa,i Besta77 oraz inne kobitki, które miały odwagę stanąć w mojej obronie). Dziękuję Redakcji za nadanie tytułu oraz wszystkim, którzy byli za oraz przeciw. Powiem szczerze doskonale rozumiem i jednych, i drugich. Ale jak powiedziała Besta77, trzeba było określić jakieś kryteria, wtedy myślę obeszłoby się bez obrażania, bo i nawet takie posty się zdarzały. Ja zresztą również nie byłam miła, ale miałam swoje powody. Temat miał objąć konkretny problem, a zatrzymał się jakby na mojej wyłącznie osobie. I powiem, że nie było to miłe.

Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim moje koleżanki (mam nadzieję, ze się nie obrazicie) i ja również jestem za abyśmy pisały do siebie po imieniu. Słoneczko, Twój pomysł jest jak najbardziej na miejscu.

My tu gadu, gadu a tu jakieś makarony, wstążeczki. Czy ktoś będzie gotował danie włoskie? Bo osobiście takie uwielbiam.

Najpierw musimy pomóc Saskja.

Wejdę na poprzednią stronę i zobaczę o co pytasz, bo ten wątek całkowicie mi umknął.

Besta77 z tego co widać salon jest jakby mniej więcej w tej samej tonacji. Zastanawiasz się nad wprowadzeniem jednego lub dwóch kolorów, całkiem w innej tonacji. Według mnie jest to jak najbardziej potrzebne, ponieważ okna zleją Ci się z całym wnętrzem. Wiesz, dekoracja ma zwracać uwagę wszystkich, którzy pojawiają się w Twoim salonie. I pomysł wprowadzenia dwóch kolorów jest tu jak najbardziej na miejscu. Wiesz dlaczego dwa kolory a nie jeden? Pod warunkiem, że nie będą się przeplatać na oknach ze sobą lecz wisieć obok siebie. Kurcze, zaczynam pisać po chińsku.

Chodzi mi o to, abyś np. na dwa okna dała kolor nr 1, zaś na dwa następne np kolor nr 2. Dlatego, że samo wprowadzenie dwóch kolorów wzbogaci wnętrze i wniesie nowe tła do już istniejących. Poza tym oddzieli ściany od siebie. Dlatego modne dziś jest np malowanie każdej ściany w pomieszczeniu na inny kolor lub przynajmniej na dwa kolory. Sprawa tych makaroników. Absolutnie masz rację, ze taki szeroki pas na górze nie tylko wizualnie skróci okna, ale tym samym zostaną one poszerzone. A to im trzeba zdecydowanie.

Zresztą takie makarony z szerokim pasem wyglądają znaczniej bogato, elegancko niż zwykłe. Wiadomo, są droższe. Ale dostanę za chwilkę po plecach od tych, co mają zwykłe makarony.... i będą mieli rację. Ale ja już jestem taka cholera.

Czytam kolejne posty i za chwilę wracam. Muszę zobaczyć te wstążeczki bo to mnie bardzo zainteresowało.

Hej, skoro mamy tu specjalistke utytulowana, to ja osmiele sie o cos zapytac... :wink: Mam wysoki sufit (3,90), ale dosc male okna, wiec wymyslilam, ze zawiesze zaslony prawie pod samym sufitem. Potrzebuje tkaniny, ktora bedzie po pierwsze biala (ewentualnie lekko zlamana) i na tyle przeswitujaca, zeby wpuszczala swiatlo, ale na tyle "czysta", zeby uporzadkowala mi przestrzen, krotko mowiac - zeby byla gladka. Bedzie tego jakies 3,70 na dlugosc, wiec powinno byc chyba dosc sztywne. Dziewczyny proponowaly danis. Moze masz jakis inny pomysl? :roll:

dabell.

Jeśli napiszę coś niezrozumiałego to przebacz, zmęczenie materiału.

Zacznijmy od okna na półpiętrze. Osobiście widzę tam firankę prostą, wąską czyli np imitacja rolety. Jeśli natomiast chcesz taką firankę spiętą pośrodku drewnianą "spinką" to pamiętaj tylko o tym, że po upięciu takiej firany masz prześwit zarówno z lewej jak i z prawej strony na dole firanki. Jeśli natomiast rozmawiamy już o salonie, to nie bój się tych zasłon w innym kolorze. Nawet w pomarańczu w odcieniu rudego. Zapewniam Cię, że jeżeli powiesisz takie na wszystkich oknach to nie ma takiej możliwości, że ten kolor zdominuje wnętrze. Za dużo koloru w odcieni drzwi i schodów w obrębie salonu, żeby zdominować te kolory. Jak dla mnie pasują tam doskonale wyłącznie zasłony ale na przelotkach. Tak ja to widzę. I napisz nam, co Ty o tym sądzisz.

Saskja.

Ja chyba na serio już jestem zmęczona bo kurcze nie wiem o jaki bambusowy kijek Wam chodzi dziewczyny? :lol: Czy macie na myśli ten kijek co jest w środku tej ala roletki. Widzę też, że wisi ona na karniszu. A może to Ty ją chcesz sama zawiesić na takim kijku? Zakumałam? No w mordę, sama już nie wiem. Ale to nic, jeśli rzeczywiście chcesz powiesić taką roletę na bambusowym kijku, to masz rację, że z przesuwaniem jej będzie mały problem. Mniejszy może być tylko w przypadku, gdy uszyjesz znacznie szerszy tunel niż wymaga tego kijek. Może to jednak wyglądać niezbyt estetycznie. Co do tej wstążeczki. Wygląda ona tak z kilku powodów. W roletę na dole włożony został patyk, myślę że nie jest on zbyt ciężki, zresztą nie może, ale jednak jak widać spełnia swoją rolę obciążając wystarczająco roletę. Jeśli zawiążesz odpowiednio wstążki tak, aby "trzymały" ten obciążnik to gwarantuję, że uzyskasz taki efekt. Niektóre firmy podklejają wstążki klejonką w celu uzyskania takiego naprężonego efektu. Należy jednak pamiętać o tym, że tak usztywnione wstążki bardzo, ale to bardzo gniątą się i nie masz już za bardzo pola manewru w celu np podwieszenia wyżej rolety. Zagniecenia będą bardzo widoczne. Odległości wstążek od boku mają znaczenie natomiast na sam wygląd takiej rolety. W tym przypadku trzeba wziąć pod uwagę fakt, że chcemy powiesić jakąś dodatkową dekorację na karniszu z przodu. Nie może ona zasłonić całego efektu i wstążki muszą być widoczne, widoczne w dobrej odległości.

Słoneczko. Dabell wkleiła zdjęcia. Ale masz rację, łatwiej gdy można spojrzeć nie tylko na okna ale i na wnętrze. Na pv często mam zadawane pytania jak wkleja się zdjęcia. Wiesz, nie wszyscy mają do tego głowę. Więc to też tłumaczę i widzę, że moja nauka przekłada się na zajefajne zdjęcia. Gdyby nie mój mąż to zapewne też bym nie wiedziała. Myślę, że to też może być przyczyna tego, że dziewczyny nie wklejają zdjęć. Jak uważasz?

Alfonso.

Słoneczko ma rację, możemy pomóc Ci wspólnie i myślę, ze nie tylko ja się odezwę ale również inne koleżanki. Potrzebne są zdjęcia. Co do tego zielonego to stawiam na groszkowy. Co ty na to?

A tak w ogóle to chciałam podziękować i Sdesign, i AgaBobik bo również znają się na rzeczy i to bardzo dobrze, jak mogą to pomagają. I mam nadzieję, że może kiedyś się spotkamy i pogadamy. O firankach? W życiu, o facetach. Tylko i wyłącznie.

Jak już ja się nauczyłam, to każdy to zrobi ;)

Zdjęcie musi być na serwerze i mieć w adresie rozszerzenie "jpg". Potem tylko wpisuje się ten adres między tagi i (jest przycisk nad okienkiem do wpisywania tekstu) i zdjęcie już widać :)

A wszystko jest opisane w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/jak-wkleic-zdjecia,t138412.htm

Poradźcie, jaką taśmę użyć do zasłon z grubej, ciężkiej tkaniny? Zapewne powinna być jak najszersza, ale jaki sposób i gęstość marszczenia?

Do tej pory używałam tylko tych najzwyklejszych, ołówkowych, ale coś mi mówi, że to nie jest dobry pomysł w tym wypadku :roll:

Asiu, tak na szybko możesz coś podpowiedzieć?

Bo "już" po dwóch latach powiesiłam szyny i chciałabym uszyć zasłony, zanim wena nie ucieknie na kolejne dwa :roll: :oops:

Uwaga. Teraz mam zmęczenie kompa. Coś mi się buntuje.

OK. Zadajesz super pytanie. Poważnie. Jak otrzymuję do uszycia zasłonę dość grubą i cieżką a do tego zwykłą, wąską taśmę (5cm, standardową) to mam ochotę moją koleżankę z tegoż właśnie sklepu udusić. I nie wytłumaczysz, że do takich zasłon nadają się TYLKO TAŚMY SZERSZE A DO TEGO W MIARĘ SZTYWNE. Nie ma takiej możliwości, ażeby taka zasłona dobrze się zmarszczyła, a poza tym wygląda i układa się ładnie. Poszukaj nawet bawełnianej, białej szerokiej taśmy bo to ona jest najsztywniejsza. Możesz mieć problem, osobiście w tej chwili takiej nie posiadam. Co do wyboru szerokości. Tutaj postępuj tak jak z firaną 1:2, czyli jeśli masz karnisz 1 mb to musisz mieć 2 mb. Więcej nie polecam bo możesz przedobrzyć. Zdecydowanie. I taka taśma ma właśnie marszczenie 1:2.

Ja już uciekam bo za 4 godziny muszę być juz na nogach.

Pozdrawiam.

Przy okazji ja się też podczepię. Z zadanie proste nie jest :)

Chodzi o naszą sypialnię.

Na ścianie są płytki w kolorze czekolady i złota.

Podłoga jasny jesion kolorowy.

Na jednej ze ścian będzie ciemne, czerwone wino.

Reszta - dla kontrlastu - neutalny kremik.

Meble będę ciemne - mahoń/wenge/palisander/orzech.

Okna i drzwi mahoń. Drzwi do łazienki - będą ze szkła. Jeszcze dojdzie w rogu sauna - więc dość jasne drewno i szkło.

Chcę, by w sypialni było dość "ciężko", może nawet trochę mrocznie, ale bardzo ciepło. Kompletny brak koncepcji - plus wkurzający kształt okna. Widzę tam raczej coś ciężkiego w burgundzie, starym złocie może ciemna czekolada.

Ot i wyzwanie :)

A okno, którym się trzeba zająć to to okno :)

http://lh3.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/St8fQcp-E_I/AAAAAAAAGEI/EWE9dExF2aA/s640/IMG_1593.JPG

ściana po prawej (ta z "obrazkiem") będzie w kolorze wina.

A to wzmiankowane płytki :

http://lh6.ggpht.com/_O2ApINdcJzQ/St4RIgeJRoI/AAAAAAAAF_0/onfHpqdq49M/s640/IMG_1582.JPG

choć mało widoczne...:(