Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Dzięki Osowa za podpowiedź w innym wątku. Mówisz "kółeczka do staników";) Ja raczej myślałem o takich tapicerskich łącznikach (czy jak to się nazywa) w kształcie metalowych kułeczek. Bo mosiężne podkładki metalowe odrzuciliśmy jako niszczące sznurek ostrymi krawędziami.

No to poszukam pasmanteryjnego sklepu.

Pozdrawiam

Osowa, spóżniłam sie troche - ale jestem pełna uznania.

Wiem wiele osób deklarują że pięknych okien niczym zasłaniać nie będą . Ja też do takich należałam. Teraz bawię się w dekorację okiem - bo dodaje to ciepła , przytulności, no i ... troche osłania. Mieszkamy teraz prawie w lesie, ale całkiem gołych okien już nie chcę. Ale cuda tworzysz!

Dzięki Osowa za podpowiedź w innym wątku. Mówisz "kółeczka do staników";) Ja raczej myślałem o takich tapicerskich łącznikach (czy jak to się nazywa) w kształcie metalowych kułeczek. Bo mosiężne podkładki metalowe odrzuciliśmy jako niszczące sznurek ostrymi krawędziami.

No to poszukam pasmanteryjnego sklepu.

Pozdrawiam

Cieszę się , że mogłam Ci pomóc - służę radą .

Pozdrawiam dekoracją okien

• 1 month później...

puk puk :) czy tu zagląda osowa ??? :)

strasznie :wink: mnie zainspirował ten wątek, podziwiam autorkę ( rolet :) ) za talent i umiejętność jasnego wyłożenia tematu :)

mam pytanie ( bo jakoś to mi umknęło w wątku :oops: ) : jak zamontować te rolety ??

na zdjęciach widziałam, że one raczej są montowane na karniszu ( lub innej "zawieszce" ), nad oknem

chciałabym zrobić takie rolety na drzwi balkonowe w pokoju synka

konkretnie: zależy mi by były jakoś ( jak ? :roll: ) przytwierdzone do ramy drzwi i wypełniały tylko szybę - drzwi są dość często otwierane, a poza tym aktualny karnisz ( choć skróciłam go bardzo, żeby przylegał do ściany) + zasłona "zabierają" przestrzeń i pomniejszają i tak mały pokój :(

osowo ( osowa ? :oops: ) doradź proszę :)

monik

Witaj Monik

Jeśli tylko ktoś mnie woła – przychodzę :wink:

Rozwiązanie na Twoje okno – oczywiście , że się znajdzie ... Najprostszym sposobem , gdy masz okna plastikowe jest po prostu przyklejenie rzepa ( taka specjalna taśma ) do ramy okna , a drugiej jej części przyszycie do roletki –wtedy demontaż jest szybki . Możesz też oczywiście zamocować haczyki do zazdrosek i na nich umocować rolety - to rozwiązanie jest bardziej praktyczne : szczególnie przy ciężkich materiałach .

Nie ma rzeczy niemożliwych - czasem są tylko nieodnalezione ...

Pozdrawiam pomysłami

osowa :D dziękuję serdelecznie :)

rzepy odpadają - zbyt intensywnie dziecię się tam kręci :roll: i życzenia nie mam ciągle wokół rolety gmerać, by wisiała jak należy :wink:

a teraz tak : rozumiem, że w ramach okien ( plasticzanych) mam nawiercić ( cienkim wiertłem :) ) dziurki i w nie wsunąć hmm, ten "patyk" mocujący, tak ?

b. zalezy mi na tym, żeby roleta była stabilna i żeby za mocno nie pocharatać ramy :roll:

i jeszcze cię podręczę :-? - jak ( na czym ?) zawijasz sznurek, który dynda po zwinięciu rolety ?

dzięki dzięki za cierpliwość :)

monik

Ps. bardzo się wzruszyłam :oops: twoją opowieścią o drzewie :) gratuluję i zazdroszczę :oops:

Cieszę się , że moje opowiadanie Ci się podobało – to miłe , dziękuję .

:p

A co do uchwytów – wystarczą plastikowe haczyki mocowane na przylepce : u mnie są już parę lat i zdają egzamin ( do kupienia w sklepach z firanami i karniszami ) . Można też przykleić haczyki z przyssawkami , gdyby jednak się okazało , że i te są za słabe – pozostaje faktycznie nawiercenie – wkręcenie w ramę .

Pozdrawiam z fantazją 8)