Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

marnika, to zależy, co na nich będzie wisieć. Ja np. kupiłam do okien o szerokości 120 cm karnisze 160 z myślą, że trzeba je będzie skrócic. Teraz widzę, że bzdura, nie tylko że nie skrócę, ale wolałabym ciut dłuższe, bo będę miała zaslony na szelkach, a one zabierają sporo miejsca na karniszu. Jeśli nie mają mi "kraść" światła dziennego, to powinny być zsunięte na ścianę.

Tak samo "działają" zasłony na kółkach.

Przylazłam tutaj ze swoimi wątpliwościami...

Teraz o tych nieszczęsnych oknach...

Wydumałam takie coś

http://foto2.m.onet.pl/_m/8a4c500c74abae23e8bc69f6d87385ea,10,19,0.jpg

Problematyczne jest najbardziej lewe okno, przyklejone bezpośrednio do ściany. Wieczorem po prostu będziemy rozsuwać zasłony na całość...

No i jeszcze karnisze...

Nie może być zwykły podwójny, bo chciała bym zasłony z kółkami w materiale. A takie potrzebują dużo miejsca z tyłu, bo będą się zagniatać i nieładnie wyglądać.

Wymyśliłam więc, że na firany dam karnisze oddzielnie na każde okno, przyczepione do ściany, a na zasłony wyżej jeden karnisz na całość, przyczepiony do sufitu. Nad oknami mam 50 cm ściany.

Jak myślicie.... dobrze będzie????

Pomożecie?????

Przylazłam tutaj ze swoimi wątpliwościami...

Teraz o tych nieszczęsnych oknach...

Wydumałam takie coś

http://foto2.m.onet.pl/_m/8a4c500c74abae23e8bc69f6d87385ea,10,19,0.jpg

Problematyczne jest najbardziej lewe okno, przyklejone bezpośrednio do ściany. Wieczorem po prostu będziemy rozsuwać zasłony na całość...

No i jeszcze karnisze...

Nie może być zwykły podwójny, bo chciała bym zasłony z kółkami w materiale. A takie potrzebują dużo miejsca z tyłu, bo będą się zagniatać i nieładnie wyglądać.

Wymyśliłam więc, że na firany dam karnisze oddzielnie na każde okno, przyczepione do ściany, a na zasłony wyżej jeden karnisz na całość, przyczepiony do sufitu. Nad oknami mam 50 cm ściany.

Jak myślicie.... dobrze będzie????

Pomożecie?????

Przelotki na podwójnym karniszu nie wyglądają źle i jest na nie miejsce , weź tylko pod uwagę aby odległość pomiędzy rurkami karnisza wynosiła 5 cm.

Zastanawiam się tylko tylko jak wysoko chcesz przy Twojej opcji karnisza zamontować karnisz na firanę nad nadprożem okiennym ,żeby potem karnisz z zasłonami nie wyglądał śmiesznie.

Witam wszystkich

mam pytnie chcę uszyć firanki na przeklotkach, nie wiem, czy taki temat był już poruszany.

Ale pytam. czy ktoś wie jak to zrobić, to znaczy co ile centymetrów ma być przelotka, jak doszyć ten pas z przelotkami do reszty firany.

Z góry dziękuję za informacje.

Zazwyczaj nabijam przelotki co 11 cm jeśli zasłona ma wisieć w formie ozdoby, natomiast jeśli chcesz zasłonic nią okno to nabij co 14 cm. Pamiętaj że zawsze musisz nabić parzystą ilość przelotek.

Co do tkaniny to w zależności jaką chcesz mieć szerokość- powiedzmy że to będzie na gotowo 12 cm, a więc tak- bierzesz kawałek materiału szerokości 28 cm zaprasowujesz po jednej i drugiej stronie po 2 cm, składasz na pół i wszywasz w tą tkanine firankę . Nie zapomnij o taśmie usztywniającej pod przelotki.

Ja z pytaniem do specjalisty od dekoracji okien, mam na myśli AsiaMariusz. Chciałabym uszyć jako dekorację firanki kilka różyczek, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Ile materiału potrzeba i jak to zrobić żeby takie cudeńko wyszło?