Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mogę palić w tym piecu (KOSTRZEWA WARMET SDS CERAMIK 18.5KW)od góry?

jerkoz

Recommended Posts

witam.

Proszę mi wyjaśnić,wytłumaczyć.Posiadam piec Kostrzewa warmet sds ceramik 18.5kw.Zawsze rozpalam w nim od dołu zasupując uprzednio całą komorę.Teraz dowiedziałem się,że ekonomiczniej jest rozpalać od góry,tylko czy jest to możliwe w tym piecu?Czy ten piec to porażka pod tym względem.Liczę sie z małymi przeróbkami-ale zapewne warto.Załączam zdjecie budowy kotła.

Pozdrawiam Jerzy.

to jest piec dolnego spalania ( oczywiście przy szczelnie zamkniętej klapie krótkiego obiegu) i całkiem dobry jeśli działa na naturalnym ciągu a nie na dmuchawie (nie widzę tylko czy ma dostarczanie powietrza wtórnego do palnika. W piecu tym opał podpala się od dołu tylko trochę inaczej niż to opisujesz. W pierwszej kolejności rozpala się małą ilością opału. Do momentu załapania cugu można otworzyć klapę krótkiego obiegu, później zdecydowanie należy ją szczelnie zamknąć. Jak powstanie już troczę żaru to przez dolne drzwiczki przesuwa się ten żar do palnika i dopiero wtedy należy zasypać kocioł do pełna. Aby nie dymiło przy zasypywaniu/dokładaniu, dół kotła w tym momencie należy szczelnie zamknąć a drzwiczki zasypowe przed całkowitym otwarciem w pierwszej kolejności rozszczelnić na ok 5 mm do załapania ciągu.

Jeśli chcesz zrobić z tego kotła górniaka to musisz szczelnie zaślepić przelot pomiędzy 1 a 2 wymiennikiem i oczywiście palić na otwartej klapie krótkiego obiegu. Ale ja zdecydowanie polecam ci palić w tym kotle od dołu. Napisz jakie masz z nim problemy to może się w nim co nieco poprawi i będzie ok. Napisz co nim ogrzewasz (ile metrów, jakie ocieplenie, okna itd.), jakiego opału używasz i opisz jak go obsługujesz.

Pisząc górniaka masz na myśli rozpalanego od góry?Jesli tak to mam zaślepić przelot pomiędzy 1 a 2 wymiennikiem na górze za klapą krótkiego obiegu tak?
Tak mam na myśli rozpalanego od góry. Może być i na górze tylko ważne aby było to szczelnie zrobione.

Nikt ci nie zabroni palić w tym kotle od góry tyle że twoje działanie przypomina wkładanie wolnossącego silnikia 1.9 D do sportowego auta. Mam nadzieje że masz dobrze wentylowaną kotłownie bo przy otwieraniu drzwiczek dymu bedzie co nie miara. Opisz problem z tym kociołkiem, napewno jest lepszy sposób.

Tak mam na myśli rozpalanego od góry. Może być i na górze tylko ważne aby było to szczelnie zrobione.

Nikt ci nie zabroni palić w tym kotle od góry tyle że twoje działanie przypomina wkładanie wolnossącego silnikia 1.9 D do sportowego auta. Mam nadzieje że masz dobrze wentylowaną kotłownie bo przy otwieraniu drzwiczek dymu bedzie co nie miara. Opisz problem z tym kociołkiem, napewno jest lepszy sposób.

Ja chcę po prostu wydłużyć stałopalność .