jerkoz 03.11.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 witam. Proszę mi wyjaśnić,wytłumaczyć.Posiadam piec Kostrzewa warmet sds ceramik 18.5kw.Zawsze rozpalam w nim od dołu zasupując uprzednio całą komorę.Teraz dowiedziałem się,że ekonomiczniej jest rozpalać od góry,tylko czy jest to możliwe w tym piecu?Czy ten piec to porażka pod tym względem.Liczę sie z małymi przeróbkami-ale zapewne warto.Załączam zdjecie budowy kotła. Pozdrawiam Jerzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 03.11.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Może znajdziesz coś tu;http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/246-piec-kostrzewy-warmet-sds-ceramik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 05.11.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Rozpalanie w Twoim kotle masz drzwiczkach popielnikowych. Przy rozpalaniu i dokładaniu opału należy otworzyć dźwignię górno-dolnego spalania oraz wsunąć tylną dźwignie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 05.11.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 to jest piec dolnego spalania ( oczywiście przy szczelnie zamkniętej klapie krótkiego obiegu) i całkiem dobry jeśli działa na naturalnym ciągu a nie na dmuchawie (nie widzę tylko czy ma dostarczanie powietrza wtórnego do palnika. W piecu tym opał podpala się od dołu tylko trochę inaczej niż to opisujesz. W pierwszej kolejności rozpala się małą ilością opału. Do momentu załapania cugu można otworzyć klapę krótkiego obiegu, później zdecydowanie należy ją szczelnie zamknąć. Jak powstanie już troczę żaru to przez dolne drzwiczki przesuwa się ten żar do palnika i dopiero wtedy należy zasypać kocioł do pełna. Aby nie dymiło przy zasypywaniu/dokładaniu, dół kotła w tym momencie należy szczelnie zamknąć a drzwiczki zasypowe przed całkowitym otwarciem w pierwszej kolejności rozszczelnić na ok 5 mm do załapania ciągu. Jeśli chcesz zrobić z tego kotła górniaka to musisz szczelnie zaślepić przelot pomiędzy 1 a 2 wymiennikiem i oczywiście palić na otwartej klapie krótkiego obiegu. Ale ja zdecydowanie polecam ci palić w tym kotle od dołu. Napisz jakie masz z nim problemy to może się w nim co nieco poprawi i będzie ok. Napisz co nim ogrzewasz (ile metrów, jakie ocieplenie, okna itd.), jakiego opału używasz i opisz jak go obsługujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkoz 05.11.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Pisząc górniaka masz na myśli rozpalanego od góry?Jesli tak to mam zaślepić przelot pomiędzy 1 a 2 wymiennikiem na górze za klapą krótkiego obiegu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ordy 05.11.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 jerkoz masz piec dolnego spalania, ogólnie pozbawionego najważniejszej wady kotłów górnego spalanie (odpalanego od góry) czyli braku możliwości dokładania opału w czasie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkoz 05.11.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 ORDY Możesz to jaśniej wyjaśnić.To mogę palić od góry czy nie?A co z tymi przerobkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 06.11.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Pisząc górniaka masz na myśli rozpalanego od góry?Jesli tak to mam zaślepić przelot pomiędzy 1 a 2 wymiennikiem na górze za klapą krótkiego obiegu tak? Tak mam na myśli rozpalanego od góry. Może być i na górze tylko ważne aby było to szczelnie zrobione. Nikt ci nie zabroni palić w tym kotle od góry tyle że twoje działanie przypomina wkładanie wolnossącego silnikia 1.9 D do sportowego auta. Mam nadzieje że masz dobrze wentylowaną kotłownie bo przy otwieraniu drzwiczek dymu bedzie co nie miara. Opisz problem z tym kociołkiem, napewno jest lepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerkoz 06.11.2013 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Tak mam na myśli rozpalanego od góry. Może być i na górze tylko ważne aby było to szczelnie zrobione. Nikt ci nie zabroni palić w tym kotle od góry tyle że twoje działanie przypomina wkładanie wolnossącego silnikia 1.9 D do sportowego auta. Mam nadzieje że masz dobrze wentylowaną kotłownie bo przy otwieraniu drzwiczek dymu bedzie co nie miara. Opisz problem z tym kociołkiem, napewno jest lepszy sposób. Ja chcę po prostu wydłużyć stałopalność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 07.11.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 a jak teraz to u ciebie wygląda. Ile kilo na ile godzin. Jaki budynek. Jaka moc kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts