Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krakowskie Party u Asi - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) zapraszam już dziś :) póki co na tarasie ( betonowym) siadamy jak już nie mamy na nic siły... prawie codziennie po pracy jesteśmy na budowie i wciąż jest coś do zrobienia, posprzątania, poprzenoszenia... ale kiedyś będzie miło - wklejam pierwsze zdjęcie z moim prywatnym krajobrazem za oknem :)zdjecie (4) (1024x768).jpg

Kasiu, mamy zrobiony projekt. Nasz architekt adoptujący nie był zbyt dobry, ale poznaliśmy przez znajomego innych architektów i zrobili nam projekt. Dużo nam to dało, zwłaszcza projekt instalacji elektrycznej i wod-kan, bo my zmienialiśmy na poddaszu układ pomieszczeń.

Asiu, ogrzewanie podłogowe macie w całym domu? W garażu również? Teraz jak już schną wylewki, to już zrobiło sie domowo :) Okno i widok z niego - bajka!

Koniecznie daj znać skąd braliście styropian :)

Tak, zdecydowaliśmy się w całym domu zrobić podłogówkę, dodatkowe grzejniki mamy tylko w łazienkach, a właśnie w garażu nie ma podłogówki tylko grzejniki. Tylko podzieliliśmy tą podłogówkę na strefy i są osobne obwody w różnych pomieszczeniach. Mieliśmy robić wypusty pod grzejniki i je ukryć pod tynkiem w razie gdyby podłogówka się nie sprawdziła, ale kilkoro znajomych potwierdziło, że z instalacją gazową podłogówka jest super i że nigdy tych grzejników nie zamontujemy. Bałam się efektu ciepłej podłogi, ale te różne obwody mają pozwolić na większą regulację tego ogrzewania. W agrażu za to zrobiliśmy mega długi 4 m odpływ liniowy :) A styropian - Attic na Zawiłej w KRK, dwa rodzaje - Parking do garażu ( ok. 4 t/m2) a drugi Dach - podłoga ( musi mieć minimum 2100 kg/m2)

Tak, zdecydowaliśmy się w całym domu zrobić podłogówkę, dodatkowe grzejniki mamy tylko w łazienkach, a właśnie w garażu nie ma podłogówki tylko grzejniki. Tylko podzieliliśmy tą podłogówkę na strefy i są osobne obwody w różnych pomieszczeniach.

My mamy dokładnie tak samo :) Garaż - grzejnik, reszta podłogówka i w łazienkach ręcznikowce.

Dzieki za info w sprawie styropianu :)

Asiu, zastanawiałaś się już nad drzwiami wewnętrznymi? Co będziecie mieć na podłodze w domu? A jak tam wybór drzwi zewnętrznych?

My mamy dokładnie tak samo :) Garaż - grzejnik, reszta podłogówka i w łazienkach ręcznikowce.

Dzieki za info w sprawie styropianu :)

Asiu, zastanawiałaś się już nad drzwiami wewnętrznymi? Co będziecie mieć na podłodze w domu? A jak tam wybór drzwi zewnętrznych?

Hej Agulla,

miałam kilka dni przerwy - po wylewkach wyrwaliśmy się na krótkie wakacje, bo już kończyła mi się cierpliwość i pozytywna energia :) Jednak to tempo budowy w połączeniu z pracą zawodową - zabójcze:)

A odpowiadając na Twoje pytania:

Podłogi:

w sypialniach i w części salon/jadalnia będą deski drewniane możliwe do położenia na podłogówce. Póki co pojeździliśmy po producentach zorientować się co do technicznych wymogów, żeby wiedzieć jak zaplanować grubość wylewki. ale modelu i koloru nie wybrałam. Być może będą dobierane indywidualnie.

A reszta podłogi w tej ogólnej części - płytki. Spodobały mi się bardzo w Max-Fliz, białe z szarym "maziajem" - na żywo wyglądają super, na zdjęciu dużo gorzej. I mają idealny do naszego projektu wymiar 75x75cm

zdjecie.jpg

Czekam na opinie :)

łazienki - płytki lub żywica - powklejam to co znalazłam w osobnym wpisie, ok?

Drzwi wewnętrzne - jeszcze nie wiem, na razie z gotowych najlepiej wyglądają i kosztują - Lagrus Talia białe lakier - półmat. Ale może będzie robił stolarz.

Drzwi zewnętrzne - z uwagi na to, że zrezygnowałam z oddzielania wiatrołapu - stawiamy na wysoką izolacyjność i stabilność - szukamy aluminiowych. Mamy kilka wycen - na dniach decyzja co do bramy ( raczej Hormann) i drzwi - napiszę.

A co u Was? lecicie do przodu?

Asiu,

Wakacji zazdroszczę! My z uwagi na nasze urwisy nie wyjeżdżamy w tym roku nigdzie, planujemy za to weekendowy wyjazd jak będą schły wylewki :) Podejrzewam, że z takich wakacji z nimi wróciłam bardziej zmęczona niż normalnie. W przyszłym roku jak podczas wakacji będą miały 2,5 roku to jedziemy nad morze :)

Ja chciałam jednolitą podłogę w całym domu, stąd wybór padł na quickstep. Drewno w cały domu to jednak nie ten przedział cenowy :/ Ale podłoga drewniana jest piękna....

Zdjecie Twojej płytki rzeczywiście nie wygląda obłędnie, ale tak to już jest ze zdjeciami płytki czy podłogi, muszę Ci uwierzyć na słowo, że są piękne :) Jak będę w najbliższym czasie w MaxFlizie, to spojrzę na nie :) Żywica na podłodze - BOMBA!

Drzwi wewnętrzne bardzo ładne! Też chciałam dębowe, ale kiedy rozmawiałam ze stolarzem, który miałby je wykonywać, to twierdził, że w tak świeżym domu mogą pojawić jakieś spaczenia, bądź odkształcenia, bo jednak drewno pracuje. Tym bardziej jak chcę bezprzylgowe, to moze być taka sytuacja. Zaczęłam patrzeć zatem na portę i jak na razie to wypatrzyłam ten model: http://www.porta.com.pl/porta_grande,p1,m663,s10.html widziałam je na żywo i całkiem fajne. Model C.0.

My mamy 13 drzwi w tym 2 chowane w ścianie, więc koszt nie jest mały - bezprzylgowe, z klamkami, zamkami magnetycznymi to koszt prawie 17 000. A ja miałam nadzieje, że w 15 tys się zmieszczę.

Ten model drzwi zewnętrznych, kóre wrzuciałm do dziennika to drzwi drewniane firmy AGMAR (swoją drogą mają piękne drzwi dębowe wewnętrzne). Sprzedawca mówił, że nie będą się odkształcać ani spaczać, bo teraz już produkują je w innych technologiach jak dawnej. Widzielismy też drzwi tej formy ale w innym modelu i łądnie się prezentuja i co najważniejsze współgrają w winchesterem. W aluprof dostaliśmy wycenę na 12000... Więc sama rozumiesz... Te 6500.

Pozdrawiam,

Agnieszka

• 3 weeks później...
Asiu, kominek się pięknie prezentuje :) korzystałaś z tego miejsca, które Ci polecałam? Jakie teraz macie plany na najbliższy czas?

Kominek zamówliliśmy na Klimeckiego, bo cena była najlepsza. I jesteśmy zadowoleni - kominek nam się podoba, wymiarem idealny, a ekipa montująca - super. Od poniedziałku za 3 dni ruszamy z ociepleniem poddasza, gładzie, regipsy, w międzyczasie chcemy zagospodarować działkę, żeby ułożyć kostkę, przynajmniej na podjeździe.

Ale wczoraj zamówiliśmy płytki do garażu i kotłowni - 90m2 :cool:

Asiu - podgladam Twoj dziennik od jakiegos juz czasu w poszukiwaniu fajnych pomyslow do swojego Party, ktore mam nadzieje juz niedlugo zaczac. W Twoim wpisie #85 z 31.07 (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220713-krakowskie-Party-u-Asi&p=6567805&viewfull=1#post6567805) zamiescilas 2 zdjecia rur do rekuperacji - co to za rury, jaka jest ich srednica? Kto robil Wam projekt i czy do rekuperacji macie rowniez jakis gruntowy wymiennik ciepla?

Witaj,

projekt robił nam wykonawca - mogę przesłać nr na priv, z tego co wiem jest ze świętokrzyskiego, do nas do Krakowa przyjeżdżał bez problemu. Średnicę rur zmierzę Ci jak będziemy na budowie, ale wydaje mi się, że 120 mm. A co do wymiennika ciepła - my nie inwestowaliśmy w takie rozwiązania, bo to procentuje tylko długofalowo. My nie nastawiamy się na mieszkanie w tym miejscu przez całe życie, więc zbilansowaliśmy sobie koszty vs zyski i nam się nie opłacało tego robić. Więc w tym temacie nie pomogę. Poczytałam Twój wpis - dobry pomysł o zwiększeniu metrażu i fajne zmiany wymyśliliście. My budujemy pierwszy dom i uczymy się na własnych błędach :o Do dziś żałuję, że nie pokombinowałam z układem kuchnia - jadalnia - salon, Powodzenia, zapraszam częściej!

Asiu - podgladam Twoj dziennik od jakiegos juz czasu w poszukiwaniu fajnych pomyslow do swojego Party, ktore mam nadzieje juz niedlugo zaczac. W Twoim wpisie #85 z 31.07 (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220713-krakowskie-Party-u-Asi&p=6567805&viewfull=1#post6567805) zamiescilas 2 zdjecia rur do rekuperacji - co to za rury, jaka jest ich srednica? Kto robil Wam projekt i czy do rekuperacji macie rowniez jakis gruntowy wymiennik ciepla?