Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krakowskie Party u Asi - komentarze

Recommended Posts

Asiu widze ze w Twoim domku bedzie panowala biel szarosc i czern :) Po raz kolejny musze napisac ze mi sie podoba :-) Co to za urzadzenie masz w lazience na scianie przy wannie ?(regulator temperatury? )

Widac ze masz super ekipe wykonczeniowa bo plyteczkiw lazience polozone sa idelanie :-)) Jezeli mozesz napisz prosze ile kosztuja takie drzwi z ukryta oscieznica. Rozumiem ze one sa do malowania w kolorze sciany? U mnie tez spizarka przy kuchni i fajnie byloby ja jak najbardziej ukryc :)

Jaka masz wysokosc pomieszczen? U nas 2,65 ale w kuchni jest nizej i zastanawiam sie na wyrownaniem wszystkiego :rolleyes:

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolory będą, ale póki co gołe ściany i beton:) ogólnie jestem zwolenniczką czystej formy i neutralnego tła, a potem dodatkami można co jakis czas zmieniać wygląd pomieszczeń i sie tak szybko nie nudzi :) drzwi to Asilo Discret do malowania, jak są zamknięte to prawie ich nie widać. Kosztowały ok 1500 zł. Tylko najlepiej zamontować oscieznice przed tynkami, u nas nie dojechały i trzeba było podkuwać. Przy wannie czujnik temperatury, mamy kilka niezależnych obwodów podlogowki i szukaliśmy neutralnych miejsc pomiaru, abym nad wanną będzie jeszcze szafka wiec powinno być ok. Płytki faktycznie perfect chociaż marudzili bo większość mamy w dużym wymiarze - te w łazience 100cm szer. I nie wszystkie były idealnie proste. Wysokość w części kuchnia/jadalnia/salon 270cm, obnizylismy o ok 10 cm podwieszonym sufitem ze względu na lampy wpuszczane. Jutro przyjeżdża blat - czarny satynowy :)))

Asiu dziekuje :hug:Fachowcy moga marudzic ale najwazniejsze zeby nie odstawili fuszerki i efekt koncowy byl zadawalajacy :-)

Mowisz ze jutro kuchnia nabierze innego wymiaru ? Pewnie juz sie nie mozesz doczekac :)

Ja mam zamiar wprowadzic troszke kolorkow w dodatkach i tkaninach .

Zobaczylam na wizkach ze planujesz betonowa sciane.Jesli nie masz jeszcze wybranego fachowca zobacz sobie prace p .Rafala .Robil imitacje betonow kilku osobom z forum i byly bardzo zadowolone http://www.ludiangallery.eu/main.php

Jest to imitacja betonu -nie gotowe betonowe plyty. Nie wiem tylko od jakiej ilosci metrow "oplaca" mu sie przyjechac na południe ;)[TABLE]

[TR]

[TH=colspan: 3][/TH]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Edytowane przez kakusek

hej, blat podobno zamontowany ale mnie nie ma w KRK więc nie mam jak zobaczyć :) Z dobrych newsów to jutro montaż schodów, a w przyszłym tygodniu podłogi. Z fatalnych wieści - kanalizację podepną dopiero pod koniec miesiąca :(((

Dzięki za info o betonie. W projekcie jest - czy będzie w realu nie wiem, a na pewno nie teraz, bo mamy tyle wydatków, że już takie detale zostawiam na kiedyś. Zastanawiam się za to nad jakimś czarnym albo ciemno grafitowym materiale na ścianę za TV. Masz jakiś pomysł? Malować farbą czy może właśnie jakiś tynk strukturalny ?

I szukam też fajnych a nie zabójczo drogich włączników.

Help!:)))

Asiu dziekuje :hug:Fachowcy moga marudzic ale najwazniejsze zeby nie odstawili fuszerki i efekt koncowy byl zadawalajacy :-)

Mowisz ze jutro kuchnia nabierze innego wymiaru ? Pewnie juz sie nie mozesz doczekac :)

Ja mam zamiar wprowadzic troszke kolorkow w dodatkach i tkaninach .

Zobaczylam na wizkach ze planujesz betonowa sciane.Jesli nie masz jeszcze wybranego fachowca zobacz sobie prace p .Rafala .Robil imitacje betonow kilku osobom z forum i byly bardzo zadowolone http://www.ludiangallery.eu/main.php

Jest to imitacja betonu -nie gotowe betonowe plyty. Nie wiem tylko od jakiej ilosci metrow "oplaca" mu sie przyjechac na południe ;)[TABLE]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

[TABLE]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[TD][/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Asia koniecznie musisz mic juz teraz wykonczana sciane przy narozniku? Ja bym zostawial biala kupila naroznik i wtedy zdecydowala jak wyglada tamten kacik.Moze wystarczy jakas grafika lub tapeta? Jesli docelowo na pewno maja byc betony to ja bym na razie nic tam nie robila.

Z pstryczkow to ja mam wybrane niezbyt drogie Ospel seria AS. Najlpeiej zrob wycene calosciowa wszystkiego co potrzebujesz i zobaczysz jaka jest roznica w cenie np pomiedzy fajna seria Berker K1 (raczej duzo drozsza) lub Berker Kwadrat .

Mysle ze i cena jest wazna i to ze w serii bedziesz miala wszystkie potrzebne gniazdka wlaczniki itd jesli zalezy ci na "komplecie"

Ja nie mam cisnienia aby wszystko bylo jednakowe wiec tylko w sferze dziennej kupie ewentualnie cos drozszego a wreszcie domu wystarcza zwyklaki ;)

Asiu wolalas jasniejsze/ciemniejsze te schody? Mi kolorek sie podoba i jako laik powiedzialabym ze to dab natural a nie rustykalny ;)Zastanawiam sie od czego to wynika ze czasem na schodach widac łaczenie pomiedzy trepem a podstopnica a czasem nie .U ciebie to widac (moze jest tam jakas plytka fazka ) a np na tym zdjeciu nie b455a9deda44ea1egen.jpg Mozliwe ze chodzi o sposob montazu bo chyba na pokazanym zdjeciu obie plaszczyzny montowane sa pod katem 45 st .Wiesz moze w czym tkwi roznica?

Kuchnia z czarnym blatem prezentuje sie wysmienicie.Jak juz bedzie wykonczone to chyba rzucisz na pierwsze gotowanie ;)

Nie chcialas zrobic sobie ociekacza w blacie? Pomysl z wpuszczonym gniazdiem bardzo dobry. Ja planuje na wyspie z boku szafki .Bardzo chcialabym miec taki wpuszczany zlew bo jest to super praktyczne rozwiazanie przy wszystkich okruszkach lezacych na blacie . Nie wiem czy zdolam namowic meza na granitowy blat (koszty ) ale bede probowac bo uzytkuje teraz taki i jest swietny :yes:

Gosiu,

nie wiem w sumie od czego to zależy, u nas podstopnica i stopnica połączone w taki sposób, ale faktycznie może jest opcja żeby to połączyli inaczej. Chciałam żeby był kolor taki właśnie bardziej słoneczny niż rudawy. Ta sama firma robi nam podłogi drewniane i właśnie rustyk, więc już się boję jak to będzie pasowało. A co do blatu - chciałam ociekacz, ale nie mamy miejsca - po lewej stronie jest zmywarka, po prawej szafka z wyjeżdzającym narożnikiem. Nasz dom jest niewielki i właśnie w tej przestrzeni kuchnia - jadalnia - salon brakuje mi kilku metrów, stąd pewne kompromisy. Blat kamienny - super. Jak będziesz już na tym etapie dam Ci namiar na fajnego kamieniarza - jeden z lepszych fachowców z naszej budowy, a ceny naprawdę konkurencyjne.

Mam prośbę - jak widzę jesteś skarbnicą dobrych rad, więc może masz jakiś pomysł / zdjęcie na zrobienie czegoś a'la barek, lada żeby trochę zabudować płytę indukcyjną, ale żeby nie wyszedł z teo wielki kloc :)

f431856f758a59575f4278d9ead51b60.jpgIA25LNjbnM3fpZV9zX.jpg

Asiu wolalas jasniejsze/ciemniejsze te schody? Mi kolorek sie podoba i jako laik powiedzialabym ze to dab natural a nie rustykalny ;)Zastanawiam sie od czego to wynika ze czasem na schodach widac łaczenie pomiedzy trepem a podstopnica a czasem nie .U ciebie to widac (moze jest tam jakas plytka fazka ) a np na tym zdjeciu nie [ATTACH=CONFIG]298180[/ATTACH] Mozliwe ze chodzi o sposob montazu bo chyba na pokazanym zdjeciu obie plaszczyzny montowane sa pod katem 45 st .Wiesz moze w czym tkwi roznica?

Kuchnia z czarnym blatem prezentuje sie wysmienicie.Jak juz bedzie wykonczone to chyba rzucisz na pierwsze gotowanie ;)

Nie chcialas zrobic sobie ociekacza w blacie? Pomysl z wpuszczonym gniazdiem bardzo dobry. Ja planuje na wyspie z boku szafki .Bardzo chcialabym miec taki wpuszczany zlew bo jest to super praktyczne rozwiazanie przy wszystkich okruszkach lezacych na blacie . Nie wiem czy zdolam namowic meza na granitowy blat (koszty ) ale bede probowac bo uzytkuje teraz taki i jest swietny :yes:

Asia raczej mnie przeceniasz ;) ale sprubuije pomoc :) Nie wiem czy sie dobrze zrozumialysmy ale piszac o ociekaczu mialam na mysli cos takiego dsc0527w.jpg lub bardziej delikatny ociekacz.jpg.Wydaje mi sie ze zmywarka czy szafka wcale w tym nie przeszkadza. Nie kazdemu podobaja sie takie frezy ale jest to wygodne gdyz lekki spadek powoduje splywanie wody do komory i nie zsuwanie sie szklanki,kubka itd Nie wiem czy w obecnym momencie jest mozliwosc zrobienia jeszcze takiego ociekacza ( z pierwszego zdjecia ) bez demontazu blatu ale ten drugi(jesli bys sie zdecydowala) jest chyba mozliwy to to chyba sa jedynie plytkie frezy .

Druga sprawa ktora widze to otwory przy zlewie. Rozuemiem ze jeden jest na baterie a drugi? Jesli na korek do zlewu to przemysl jeszcze czy nie chcialabys przy zlewie pojemnika na plyn . No chyba ze ten drugi jest wlasnie do tych celow wiec odwoluje alert :)

Mowisz ze chcesz zamaskowac plyte :rolleyes: Hmmm w zasadzie to ja bym juz teraz nie robila tam zadnego barku bo tak jak piszesz moze wyjsc klocek .Wiekszosc zdjec ktore ogladalam i plyta byla na wyspie/polwyspie nie mialo zadnego podwyzszenia i wg mnie wyglada to najlepiej.

Znalazlam w moich inspiracjach kilka fotek ktore moze cie zainspiruja IMG_9069.jpgfornir-jabłoń indyjska.jpg czestochowa_foto_01.jpgczestochowa_foto_02.jpggliwice_foto_13.jpg

Jesli moge cos doradzic to zanim zdecydujesz czy dorabiac te "zaslonke" zrob sobie wizualizacje (czasem dziewczyny na forum robia takie na realnych zdjeciach np pestka ) bo wtedy bedziesz na sto procent wiedziec czy Ci sie podoba :-)

Jak pisalam osobiscie bym tego nie zaslaniala.Zawsze mozesz postawic tam waskie doniczki z ziola na czas gotowania ;) Tak zaslonila swoja plyte pinacolada :)b.jpgdsc0342a.jpgdsc0193sx.jpg

Wow, dzięki Kochana za tyle sugestii. Muszę pomyśleć nad tym wszystkim.

Co do ociekacza - już teraz wiem o co chodzi :) Był u nas ten temat, ale mój mąż stwierdził, że i tak pchamy wszystko do zmywarki, a jemu bardziej podoba się gładki blat. Niech ma :)

Ta dziurka to faktycznie - jedna na baterię a druga na pojemnik na płyn do zmywania :) Ale dzięki za czujność :)

Co do barku - ja też uwielbiam wyspy, bez żadnych zasłonek, ale u mnie przemawiają trochę względy bezpieczeństwa. Płyta indukcyjna jest na samym brzegu blatu, w dodatku w przejściu. Boję się tego tak zostawić i chcę czymś osłonić/odgraniczyć. A z drugiej strony nie mogę pociągnąć tego podwyższonego blatu na całej długości, bo tam blokuje nas duże okno. No i dlatego chyba najbardziej pasuje nam ten narożny.

IA25LNjbnM3fpZV9zX.jpg

Mnie jeszcze bardzo podoba się pomysł z donicami np na zioła. Muszę to faktycznie zwizualizować:)

No tak przy budowie trzeba isc na kompromisy z druga polowka zeby nie skonczylo sie rozwodem ;) Asiu tam do okna masz chyba jeszcze troszke miejsca wiec o tyle mozesz poszezyc swoj polwysep . jakiej szerokosci masz przejscie do kuchni? Dobrze sobie to wszystko pomierz zeby nie okazalo sie ze przejscie zrobi sie zbyt waskie .

Kuchnia pięknie się prezentuje, blat matowy jest? Fajny pomysł z tym gniazdkiem bo jak coś będziesz chciała Blenderowac na pewno się przyda :-) Ja myślę o takim blacie wyżej ale płytę bede chciala zamontowac mniej wiecej gdzie ty masz zlew, a zlew pod oknem:-) jutro poszukam w moich inspiracjach jakis zdjęć to ci przesle. ;-) Daj więcej zdjęć łazienki :-) Edytowane przez KasiaG77

150 cm to sporo miejsca wiec spokojnie mozesz zabrac jeszcze 30 cm na barek :yes: (dwa razy patrzylam na fotki bo nijak nie widzialam tych cm dopiero pozniej zakapowalam ze lodowka jest wysunieta :p)

Asia przede wszystkim z czego chcesz robic ten barek? Granit /biala plyta/drewno?

Czy ma on sluzyc wylacznie zaslonieciu plyty czy tez do picia kawy/jedzenia sniadania?

Jesli jedynie jako ochrona plyty to ja bym zrobila cos na styl podwyzszenia jak na drugiej fotce ktora ci wkleilam (kuchnia czarna ze wstaka jabloni )

Zaczelabym od sciany przy duzym oknie wykorzystujac te 10 cm plus kolejne 10-15 cm zabierajac z szerokosci szafki (mam nadzieje ze rozumiesz :rolleyes:)

Oczywiscie tutaj tez bedzie cie ograniczac plyta tak aby blat "barku" nie zachodzil na wstawiona juz plyte ale moze wyjdzie te 25 cm ?

Od strony przejscia do kuchni mozesz to zrobic szerzej i jesli ci sie podoba przygotowac korytko na ziola.

Dzięki Kasia, blat ma być matowy czarny. Dziś impregnowali, jak zrobię fotki to wstawię. Też się zastanawialiśmy czy nie zrobić tak jak w projekcie zlewu pod oknem a pod ścianą płyta, ale chciałam mieć blat pod oknem bez niczego. Ale wyślij proszę inspiracje. O którą łazienkę chodzi? Bo my pozmienialiśmy układ na poddaszu i mamy tam dwie łazienki, no i jest jeszcze ta mała łazienka/WC pod schodami. Wkleję fotki tylko póki co nie ma efektu bo jeszcze nie mamy szafek, ceramiki, baterii w komplecie, lamp, luster, czekamy na szyby i kabinę. Więc jeszcze nie wygląda to fajnie :(
Kuchnia pięknie się prezentuje, blat matowy jest? Fajny pomysł z tym gniazdkiem bo jak coś będziesz chciała Blenderowac na pewno się przyda :-) Ja myślę o takim blacie wyżej ale płytę bede chciala zamontowac mniej wiecej gdzie ty masz zlew, a zlew pod oknem:-) jutro poszukam w moich inspiracjach jakis zdjęć to ci przesle. ;-) Daj więcej zdjęć łazienki :-)

Gosia,

załamałam się, bo ja to jakoś nie zastanawiam się nad tymi wszystkimi rozwiązaniami. Mam teraz w pracy taki nawał obowiązków, że rzadko w ciągu dnia mogę pomyśleć nawet o tym co na budowie. Decyzje muszę podejmować szybko i wierzyć, że pierwsze wybory są najlepsze :) Będziemy z mężem dywagować nt Twoich pomysłów :) Chciałabym barek z granitu, ale nie wiem czy wystarczy materiału - musieliśmy kupić cały blok kamienny i trochę zostało, kamieniarz ma nam dać znać na jaką opcję wystarczy. A jak nie to pewnie pójdziemy w drewno :)

150 cm to sporo miejsca wiec spokojnie mozesz zabrac jeszcze 30 cm na barek :yes: (dwa razy patrzylam na fotki bo nijak nie widzialam tych cm dopiero pozniej zakapowalam ze lodowka jest wysunieta :p)

Asia przede wszystkim z czego chcesz robic ten barek? Granit /biala plyta/drewno?

Czy ma on sluzyc wylacznie zaslonieciu plyty czy tez do picia kawy/jedzenia sniadania?

Jesli jedynie jako ochrona plyty to ja bym zrobila cos na styl podwyzszenia jak na drugiej fotce ktora ci wkleilam (kuchnia czarna ze wstaka jabloni )

Zaczelabym od sciany przy duzym oknie wykorzystujac te 10 cm plus kolejne 10-15 cm zabierajac z szerokosci szafki (mam nadzieje ze rozumiesz :rolleyes:)

Oczywiscie tutaj tez bedzie cie ograniczac plyta tak aby blat "barku" nie zachodzil na wstawiona juz plyte ale moze wyjdzie te 25 cm ?

Od strony przejscia do kuchni mozesz to zrobic szerzej i jesli ci sie podoba przygotowac korytko na ziola.