krislord 03.11.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam Was Mam pytanie dotyczące izolacji na ścianach szczytowych - murarze postawili mi ściany do wysokości krokwi tak więc membrana dotyka w sumie ściany szczytowej. Ściany są z Ytonga 600. Czy brak izolacji cieplnej to duży błąd? Będzie w tym miejscu pionowy mostek cieplny... Jak można to naprawić? czy konieczne byłoby podcięcie ścian i włożenie styropianu? Podcięcie byłoby mocno problematyczne bo zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz krokwie są blisko ściany Czy jest inny sposób? Edytowane 4 Listopada 2013 przez krislord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 No na pewno to nadproże okna ciepłe nię będzie. 10cm do wycięcia i zastąpienia grafitowym styro. Styropian klei się jak styropian - na kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.11.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie ma tragedii bardzo dużo domów jest robionych jak twój . Kolega wyżej nie zrozumiał o co chodzi do końca chyba . Druga sprawa co do wklejania styro w nadproża to na pewno nie 10 cm . Dla czego logicznie patrząc nie masz tego w projekcie to jest widzi mi się dokładane aby było cieplej no i zmniejszasz nadproże jego szerokość mając ścianę 25 zmniejszysz je do 15 cm co będzie miało jakiś wpływ na konstrukcję Inna sprawa jak masz to w projekcie wtedy proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 04.11.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Nie wiem czy jasno się wyrazilem ale chodzi mi o brak ocieplenia na zakonczeniu scian szczytowych i czy to jest duzy błąd. W jaki inny sposób poza wycinaniem sciany mozna poprawic ten błąd? bede wdzieczny za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.11.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Napisałem chcesz zrywać ostatnie bloczki inaczej nie da rady albo zastosuj piankę na to co jest teraz taka moda pianka na wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Nie wiem czy jasno się wyrazilem ale chodzi mi o brak ocieplenia na zakonczeniu scian szczytowych i czy to jest duzy błąd. W jaki inny sposób poza wycinaniem sciany mozna poprawic ten błąd? bede wdzieczny za porady Twój zysk że jeszcze teraz to widzisz oczywiście ... nie wykuj tylko wywierć otwór ... i drutem jak do płytek odetnij kawałek po kawałku !. Niech izolacja nad tą ścianą będzie połączona z izolacją poddasza. Pewnie że to duży błąd ! kary godny błąd ! ponieważ jego zrobienie to jak zrobienie na despet ! takich murarzy to bym na zbity pysk wy pie... Pół biedy mostek termiczny ! ale pierwsza linia do kondensacji wilgoci ! na niechlujstwo i głupotę nie ma przyzwolenia ! powinni za to jeszcze zapłacić ! raz zmarnowali materiał i czas ! Zapomniałem dodać grubość tej izolacji niech będzie równa izolacji poddasza . Edytowane 4 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 05.11.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Dzisiaj przejechałem się po nowobudowanym osiedlu i w domach budowanych z Ytonga nie widac aby bylo dawane ocieplenie na gornej czesci sciany szczytowej (na skosie) - czy Ytong jest na tyle ciepłym materiałem że nie trzeba wklejać paska styropianu?Przepraszam ze dopytuje ale musze miec pelna jasność zanim zwróce uwagę "moim" murarzom - chce mieć jak najwięcej argumentów do tej rozmowy. PS. Scianki dzialowe mam wymurowane (kilka z nich) bezpośrednio pod krokwiami (jest ok 3 cm szczeliny) - jak tak włożyć ocieplenie? czy nie bedzie tam mostka termicznego (poniżej krokwi na styku z działówką) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 czy Ytong jest na tyle ciepłym materiałem że nie trzeba wklejać paska styropianu? Nie jest ! PS. Scianki dzialowe mam wymurowane (kilka z nich) bezpośrednio pod krokwiami (jest ok 3 cm szczeliny) - jak tak włożyć ocieplenie? czy nie bedzie tam mostka termicznego (poniżej krokwi na styku z działówką) ? Szkoda mi Ciebie, ale dobrze że jeszcze czas, zrobić poprawy Izolacja ma być pełna nad ściankami działowymi ! http://pasivnydom.blog.cz/1103/deliace-priecky-v-podkrovi zobacz na prawdę solidnie izolowany dom, ścianki muruje się po izolacji.. u Ciebie trudno się mówi, ale można naprawić, tak jak ścianę szczytową. http://pasivnydom.blog.cz/1004/parozabrana http://pasivnydom.blog.cz/0911/vyplnanie-stropu-mineralnou-vlnou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Nie ma tragedii bardzo dużo domów jest robionych jak twój . Kolega wyżej nie zrozumiał o co chodzi do końca chyba . Druga sprawa co do wklejania styro w nadproża to na pewno nie 10 cm . Dla czego logicznie patrząc nie masz tego w projekcie to jest widzi mi się dokładane aby było cieplej no i zmniejszasz nadproże jego szerokość mając ścianę 25 zmniejszysz je do 15 cm co będzie miało jakiś wpływ na konstrukcję Inna sprawa jak masz to w projekcie wtedy proszę bardzo. Doskonale zrozumiałem o co chodzi, nie pisalem tu o dociepleniu nadproża. Chodzi o ściecie 10 cm ściany kolankowej, po to,aby zastapić ja styropianem. Oprócz likwidacji mostka termicznego (szczegolnie przy nadprozu), plus jest taki, że styropian nie przetrze membrany, gdyby po jakimś czasie zdazyłoby sie jej obwisnać i ocierac o bloczek. To, że bardzo duzo domów jest tak robionych, to żadne pocieszenia, bo niby dlaczego miałbym sie pocieszać, że mam tak samo spieprzone, jak inni. Inni moich rachunków płacic nie będa. Edytowane 5 Listopada 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 o co chodzi, nie pisalem tu o dociepleniu nadproża. Chodzi o ściecie 10 cm ściany kolankowej ale ściana kolankowa to ta co trzyma murłatę/ płatew. To, że bardzo duzo domów jest tak robionych, to żadne pocieszenia, bo niby dlaczego miałbym sie pocieszać, że mam tak samo spieprzone, jak inni. Inni moich rachunków płacic nie będa. bardzo ładnie ujęte zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 ale ściana kolankowa to ta co trzyma murłatę/ płatew. No tak, myślę o szczytowej, pisze kolankowa. Do ścięcia szczytowa, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 05.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Aleś się zagotował:)A z tym przecieraniem się membrany to za błysnąłeś totalnie bez komentarza . A co do styropianu to od paru lat jest wklejany wcześniej nieliczni wklejali teraz trend taki Zwracam honor z tym nadprożem wcześniej Edytowane 5 Listopada 2013 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 No to wpadnij do działu dachy i zapytaj dekarzy o mozliwosć uszkodzenia membrany od krawedzi bloczków. Natomiast cieszy mnie, ze dostrzegasz trendy w budownictwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jeśli by to miało grozić paroizolacji, zgoda trzeba tego pilnować ostro. Zależeć będzie od rodzaju membrany wysoko-paroprzepuszczalnej, przyzwoita od byle czego się nie zadrze. Uważać trzeba, kwestia technologi i ułożenia roboty ! jak widać z tymi ścianami szczytowymi to jest praktyka na gminna ! nie wiem czego uczą w zawodówkach i technikach ! budowlanych. Ale coś to kiepsko wychodzi. Takich rzeczy nie widać, ale jak by ci przyszedł taki "majster" do domu i wykręcił grzejnik .. od razu byś wiedział że źle robi, tu tego wiele osób świadomych nie jest, Ci co są na szczęście w porę doszli do tego, jak np tu Kolega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.11.2013 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 nie wiem czego uczą w zawodówkach i technikach ! budowlanych. Niczego nie uczą. Bo tych szkół już prawie nie ma . . . Niestety Ci którzy dowodzą tym całym burdelem (czytaj Ministerstwo Edukacji) wymyślili sobie, że wszyscy muszą być po studiach, bo przecież po skończeniu się starego ustroju jak wyglądaliśmy w Europie, parę procent po studiach. A teraz mamy prawie wszystkich po studiach i co dalej ?? Ilu jest ludzi którzy się nad tym zastanowią, tylko pasjonaci zazwyczaj inwestorzy . . . A ilu jest na FM wykonawców którzy chcą zgłębić swoją wiedzę, na palcach policzysz. Zresztą już od projektu zaczynają się błędy, projektanci nawet nie mają pojęcia o takich szczegółach, zapomnij, że dostaniesz tak szczegółowy projekt . . . A większość wykonawców 90 - 95 % to patologia, reszta to rzetelni ludzie którzy walczą o przeżycie bo ceny konkurencji ich niszczą (to akurat cytat Kolegi z forum) Ciekawe to z linku który Kolega przesłał o murowaniu ścianek po płytach. Tylko przy dużych poddaszach trzeba pamiętać o dylatacjach. Chociaż widziałem spore poddasze które zostało zrobione bez (i wszystko na sztywno) i na szczęście nic nie postrzelało. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.11.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czyli jak zlikwidować ten błąd ściany szczytowej bo mam to samo co kolega ??, tylko ze jak mam poddasze nieużytkowe . Myślałem o piance na pistolet i wężyk długi i ogień ale membrana bedzie troche wypchnięta do blachy albo nie tak mocno czy tak może być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.11.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czyli jak zlikwidować ten błąd ściany szczytowej bo mam to samo co kolega ??, tylko ze jak mam poddasze nieużytkowe . Myślałem o piance na pistolet i wężyk długi i ogień ale membrana bedzie troche wypchnięta do blachy albo nie tak mocno czy tak może być ?? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=6058544&viewfull=1#post6058544 Jak coś robić to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 zeusrulez z piłą szblastą niezły patent właśnie wyciąć na grubość izolacji i płyt GK ... ścianki działowe, a szczytową też i dać tam styropian i zapiankować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.11.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Widziałem takie "fachowe" wykonanie na termowizji. Tragicznie to wygląda. Płyty tam akurat skos od ściany może 0.5metra miała ok. 20'C ściana murowana (działowa) 5'C i to pas o szerokości 30 cm równoległy do skosu. Facet który robił termowizję sam nie wiedział czy to wieniec czy co.Wykonawca twierdził, że wszystko dobrze zrobione, "przecież tam musi być mostek termiczny". Nie wspominam o wodzie na ścianie i lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.11.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Facet który robił termowizję sam nie wiedział czy to wieniec czy co. Wykonawca twierdził, że wszystko dobrze zrobione, "przecież tam musi być mostek termiczny". Nie wspominam o wodzie na ścianie i lodzie. dla tego skqrfysynów co tak robią lać batem ! Najgorsze jest właśnie to Wykonawca twierdził, że wszystko dobrze zrobione, no o tą pewność i samo uwielbienie i nie dostrzeganie własnych błędów . Ale ku tas .. ma argument taki że tak zrobił w 100 domach i jest "dobrze" to po co ty masz narzekać. Takie zachowania z całą surowością trzeba tępić ! Ciekawe jak by dostał co trzecią stówę za robotę taką robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts