Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ocieplenia na scianie szczytowej

Recommended Posts

Zrobiłem szkic [ATTACH=CONFIG]224118[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224119[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224120[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]224122[/ATTACH]

Może jakiś cudów nie ma ... jednak jak powinien wyglądać mur ściany szczytowej pod izolację, tu akurat 30cm na elewacji i 50cm między jętkami.

Rysunki fajne a jak ze szczegółami? np. wiadomo że drewno więżby okresowo zależnie od pór roku zmienia ,nieznacznie ale zawsze, swą wilgotność więc musi mieć możliwość pozbywania się wilgoci na zewnątrz, jak to umożliwisz skoro dasz tak grube przylegające z każdej strony warstwy styro i na dodatek skleisz i uszczelnisz je pianką pistoletową czyli OK.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do autora wątku. Izolacja ściany szczytowej to jedno. Ale gdzie ty masz wieniec na ścianie kolankowej? Rdzenie żelbetowe są, ale nie widzieć czemu nie ma na nich wieńca. Mam nadzieję że szpilki pod murłatę zostały zakotwione w stropie a nie w Ytongu? Jeżeli masz szpilki tylko w Ytongu i nie dali Bóg na dachu masz dachówkę betonową albo ceramiczną, to bierz chłopie nogi za pas.

Teraz się dopatrzyłem, że masz chyba dachówkę na dachu. Powiem ci że brak ocieplenia szczytu to małe miki, przy braku wieńca na ścianie kolankowej. No ale pewnie masz dobrego kierownika budowy i on to odebrał, może ja się nie znam. Pzdr.

Edytowane przez Crazy

Do autora wątku. Izolacja ściany szczytowej to jedno. Ale gdzie ty masz wieniec na ścianie kolankowej? Rdzenie żelbetowe są, ale nie widzieć czemu nie ma na nich wieńca. Mam nadzieję że szpilki pod murłatę zostały zakotwione w stropie a nie w Ytongu? Jeżeli masz szpilki tylko w Ytongu i nie dali Bóg na dachu masz dachówkę betonową albo ceramiczną, to bierz chłopie nogi za pas.

Teraz się dopatrzyłem, że masz chyba dachówkę na dachu. Powiem ci że brak ocieplenia szczytu to małe miki, przy braku wieńca na ścianie kolankowej. No ale pewnie masz dobrego kierownika budowy i on to odebrał, może ja się nie znam. Pzdr.

Z tego co widać na zdjęciu to wieniec jest wylany w traconym szalunku z BK.

• 1 year później...
dam ciekawostkę na dachu kopertowym nie dajecie nic na wieńcu i też jest przemarzanie i nikt o tym nie pisze czy tam nie występuje taka sama sytuacja jak wcześniej ,tam nic nie przemarza czy nikt jeszcze do tego nie doszedł a może też folia jest tam przecierana

Czy w takim razie między wieńcem a murłatą nie powinno być kilku cm styroduru?

Izolacja powinna zachować ciągłość wokół całej obudowy obiektu . Połączenia izolacji nie powinny być rozdzielone, a to jest częsta praktyka wśród wykonawców , szczególnie że często ściany i dach wykonują inne ekipy. Załączam schemat połączenia izolacji ściany i dachu w taki sposób że nie ma mostków termicznych i jest ciągłość izolacji.

połaczenie ściany z dachem.jpg