tomraider 13.11.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Zrobiłem szkic [ATTACH=CONFIG]224118[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]224119[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]224120[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]224122[/ATTACH] Może jakiś cudów nie ma ... jednak jak powinien wyglądać mur ściany szczytowej pod izolację, tu akurat 30cm na elewacji i 50cm między jętkami. Rysunki fajne a jak ze szczegółami? np. wiadomo że drewno więżby okresowo zależnie od pór roku zmienia ,nieznacznie ale zawsze, swą wilgotność więc musi mieć możliwość pozbywania się wilgoci na zewnątrz, jak to umożliwisz skoro dasz tak grube przylegające z każdej strony warstwy styro i na dodatek skleisz i uszczelnisz je pianką pistoletową czyli OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 14.11.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Do autora wątku. Izolacja ściany szczytowej to jedno. Ale gdzie ty masz wieniec na ścianie kolankowej? Rdzenie żelbetowe są, ale nie widzieć czemu nie ma na nich wieńca. Mam nadzieję że szpilki pod murłatę zostały zakotwione w stropie a nie w Ytongu? Jeżeli masz szpilki tylko w Ytongu i nie dali Bóg na dachu masz dachówkę betonową albo ceramiczną, to bierz chłopie nogi za pas.Teraz się dopatrzyłem, że masz chyba dachówkę na dachu. Powiem ci że brak ocieplenia szczytu to małe miki, przy braku wieńca na ścianie kolankowej. No ale pewnie masz dobrego kierownika budowy i on to odebrał, może ja się nie znam. Pzdr. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 14.11.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Do autora wątku. Izolacja ściany szczytowej to jedno. Ale gdzie ty masz wieniec na ścianie kolankowej? Rdzenie żelbetowe są, ale nie widzieć czemu nie ma na nich wieńca. Mam nadzieję że szpilki pod murłatę zostały zakotwione w stropie a nie w Ytongu? Jeżeli masz szpilki tylko w Ytongu i nie dali Bóg na dachu masz dachówkę betonową albo ceramiczną, to bierz chłopie nogi za pas. Teraz się dopatrzyłem, że masz chyba dachówkę na dachu. Powiem ci że brak ocieplenia szczytu to małe miki, przy braku wieńca na ścianie kolankowej. No ale pewnie masz dobrego kierownika budowy i on to odebrał, może ja się nie znam. Pzdr. Z tego co widać na zdjęciu to wieniec jest wylany w traconym szalunku z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 14.11.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Z tego co widać na zdjęciu to wieniec jest wylany w traconym szalunku z BK. Dokładnie tego nie widać, ale jeżeli tak jest to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 16.11.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pytanie ?Schemat mam rozumieć dosłownie ? Jeśli dasz ten styropian do góry zamiast ściany to na czym on się będzie trzymał na kleju wiatr go zerwie z czasem . Czy całość czymś zapierasz np: stelaż do ścian regipsowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 17.11.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Wieniec jest na scianie kolankowej (szalunek tracony)Styro bylby wklejony na sciane ale teraz pozostaje wlozyc tyle ile mozna pomiedzy membrane a sciane ( z wewnatrz zapierac go bedzie welna a z zewnatrz ocieplenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrAko 29.09.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 dam ciekawostkę na dachu kopertowym nie dajecie nic na wieńcu i też jest przemarzanie i nikt o tym nie pisze czy tam nie występuje taka sama sytuacja jak wcześniej ,tam nic nie przemarza czy nikt jeszcze do tego nie doszedł a może też folia jest tam przecierana Czy w takim razie między wieńcem a murłatą nie powinno być kilku cm styroduru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Przymarzanie ? nie to gorzej... to jest lej którędy ucieka energii cieplna .. wodę jak wypływa z wanny widać, a ciepło ? dopiero w kamerze termo widać jak świecą się takie miejsca .. a już przy -5 temp narożnika 15,7 st.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 30.09.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Izolacja powinna zachować ciągłość wokół całej obudowy obiektu . Połączenia izolacji nie powinny być rozdzielone, a to jest częsta praktyka wśród wykonawców , szczególnie że często ściany i dach wykonują inne ekipy. Załączam schemat połączenia izolacji ściany i dachu w taki sposób że nie ma mostków termicznych i jest ciągłość izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts