Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Branża stal/aluminium -jaką otworzyć działalność?

judyta87

Recommended Posts

Witam Was,

Przejdę od razu do rzeczy. Mój tata, 50+ (wieloletnie doświadczenie w spawaniu stali i aluminium) na koniec roku traci umowę o pracę.

Tata ma odłożone kilka tysięcy zł, ja chcę go wspomóc też kilkoma tysiącami. W sam raz, aby kupić tanią spawarkę, piłę, zrobić stół warsztatowy i kupić jeszcze kilka narzędzi.

Tata ma doświadczenie w projektowaniu prostych konstrukcji, ma też uprawnienia potrzebne i sporą wiedzę, ale brak mu przebojowości dlatego chcę jakoś mu pomóc. Bardzo proszę Was o wsparcie, zastanawiam się, co można robić z aluminium, aby móc mu zapewnić miesięcznie te 1500zł juz po wszystkich kosztach.

Sama szperałam w necie, trafiłam na fajne stoły aluminiowe z przeszklonym blatem. Przykład podaję poniżej.

http://www.stua.com/imagenes/collection/deneb/glass/stua-deneb-aluminium-glass-design-table-03.jpg

http://www.sediarreda.com/img/f44d002b3f/hires/md014/chrome-finish-structure-and-black-glass-top-chair-md004.jpg

Jak sądzicie, czy jest szansa, aby to się przyjęło? Czy lepiej byłoby zając się czymś innym?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Fajnie, że staracie się zrobić coś z zaistniałą sytuacją :) Trudno stwierdzić, czy takie stoły będą mieć popyt. Na pewno cena musi być odpowiednia tzn. nie wygórowana, by to ktoś chciał kupić, ale też taka, by trud się opłacał. Mój kumpel chciał robić gadżety motoryzacyjne np.: stół, którego blat był usadowiony na bloku z silnika V8. Może warto spróbować w tym kierunku. Może jakieś elementy architektury, takie jak balustrady ?

Witam Was,

Przejdę od razu do rzeczy. Mój tata, 50+ (wieloletnie doświadczenie w spawaniu stali i aluminium) na koniec roku traci umowę o pracę.

Tata ma odłożone kilka tysięcy zł, ja chcę go wspomóc też kilkoma tysiącami. W sam raz, aby kupić tanią spawarkę, piłę, zrobić stół warsztatowy i kupić jeszcze kilka narzędzi.

Tata ma doświadczenie w projektowaniu prostych konstrukcji, ma też uprawnienia potrzebne i sporą wiedzę, ale brak mu przebojowości dlatego chcę jakoś mu pomóc. Bardzo proszę Was o wsparcie, zastanawiam się, co można robić z aluminium, aby móc mu zapewnić miesięcznie te 1500zł juz po wszystkich kosztach.

Sama szperałam w necie, trafiłam na fajne stoły aluminiowe z przeszklonym blatem. Przykład podaję poniżej.

http://www.stua.com/imagenes/collection/deneb/glass/stua-deneb-aluminium-glass-design-table-03.jpg

http://www.sediarreda.com/img/f44d002b3f/hires/md014/chrome-finish-structure-and-black-glass-top-chair-md004.jpg

Jak sądzicie, czy jest szansa, aby to się przyjęło? Czy lepiej byłoby zając się czymś innym?

Pozdrawiam

Pierwszą rzeczą jaką bym zrobił to zorientował się czy takie rzeczy znajdują nabywców i za ile. Wizyta w sklepie, jednym drugim, popytać, popatrzeć co i za ile można znaleźć w internecie. To bardzo szybko pokaże czy w ogóle jest sens o czymś podobnym myśleć.

Problemem przy takiej produkcji jest po pierwsze design, po drugie jakość. Oryginalne wyroby sprzedadzą się na pewno, no ale bądź tu oryginalnym skoro pewnie, podobnie jak w branży meblowej wszystko co przychodzi do głowy gdzieś już jest. Duże firmy z branży zatrudniają specjalistów od wymyślania wzorów i nieźle im płacą. Są to z reguły ludzie z pomysłami, wizją i wiedzą jak projektować by towar się sprzedał. Nie jest łatwo z takimi konkurować. Druga rzecz to jakość. Taki towar musi być nieskazitelnie wykończony. Mam wielkie wątpliwości czy w domowo-warsztatowych warunkach da się taką jakość osiągnąć po sensownych kosztach. To co wygląda na proste w wykonaniu, wcale takie nie musi być. Dużej firmie opłaca się kupić wyspecjalizowane maszyny, w warsztacie trzeba to robić "na piechotę". Ten stolik aluminiowy, nogi ma wydawałoby się ze zwykłych aluminiowych kształtowników. Nie widać tego zbyt dobrze ale daję sobie głowę uciąć, że nie są to kształtowniki kupowane od metra, ich połączenia to też nie jest zwykły spaw a i powierzchnia jest w jakiś wymyślny sposób wykończona.

Możesz zrobić tak: idź do sklepu, znajdź stolik który ci się spodoba i uważasz, że jesteś w stanie takie coś wykonać i go zrób (możesz go też kupić na wzór). Porównaj to co wykonałaś i będziesz miała odpowiedź na pytanie czy jesteś w stanie konkurować jakością.

Zalożyć działnośc zawsze można ale jakoś mam wrażenie że troche od tyłu to zaczynasz. Zanim zainwestujesz w sprzęt znajdź zlecenia. Nie wymyślone stoly tylko cokolwiek.

Podpowiem spawanie ogrodzeń, bramy furtki, spawanie na zlecenie u klienta, jeżeli aluminium to firmy z branży ślusarki aluminiowej - często zlecają podkonstrukcje.

Witam Was, bardzo dziękuję Wam za wypowiedzi w moim temacie. Aktualnie czekamy na rozpatrzenie wniosku o dotację unijną. Jest to prawdopodobnie ostatni rok dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej, więc warto spróbować. Z popytem na tego typu produkty może być różnie, dlatego, że nie jest to masówka, a rzecz, która ma trafiać do eleganckich i stylowych wnętrz.

Skoro blaty byłyby szklane, pojawił się też pomysł, aby to szkło zadrukować. Nekoniecznie zdjęcimi, ale można użyć np ciekawych fraktali, lub kwiatów, które będą dość uniwersalnym wzorem.

Sprawa wykonania: nie boję się za bardzo, ponieważ tata robi naprawdę piękne spoiny i ma doświadczenie w spawaniu bardzo małych, jak i bardzo dużych elementów. Fakt, faktem, nawet z dotacją, ciężko będzie wykonać bez profesjonalnych maszyn p[ewne rzeczy. Ale od czego jest outsourcing :)

Bardzo ładne jest anodowane aluminium. Daje naprawdę świetny efekt wizualny :)

Niestety, każdy kij ma dwa końce. Z nowym produktem, ciężko będzie trafić do ekskluzywnych klientów, ale mam trochę doświadczenia w grafice i pozycjonowaniu stron www, więc mogłabym nieźle podziałać na tym polu :)

Pozdrawiam

Witam Was, bardzo dziękuję Wam za wypowiedzi w moim temacie. Aktualnie czekamy na rozpatrzenie wniosku o dotację unijną. Jest to prawdopodobnie ostatni rok dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej, więc warto spróbować. Z popytem na tego typu produkty może być różnie, dlatego, że nie jest to masówka, a rzecz, która ma trafiać do eleganckich i stylowych wnętrz.

Skoro blaty byłyby szklane, pojawił się też pomysł, aby to szkło zadrukować. Nekoniecznie zdjęcimi, ale można użyć np ciekawych fraktali, lub kwiatów, które będą dość uniwersalnym wzorem.

Sprawa wykonania: nie boję się za bardzo, ponieważ tata robi naprawdę piękne spoiny i ma doświadczenie w spawaniu bardzo małych, jak i bardzo dużych elementów. Fakt, faktem, nawet z dotacją, ciężko będzie wykonać bez profesjonalnych maszyn p[ewne rzeczy. Ale od czego jest outsourcing :)

Bardzo ładne jest anodowane aluminium. Daje naprawdę świetny efekt wizualny :)

Niestety, każdy kij ma dwa końce. Z nowym produktem, ciężko będzie trafić do ekskluzywnych klientów, ale mam trochę doświadczenia w grafice i pozycjonowaniu stron www, więc mogłabym nieźle podziałać na tym polu :)

Pozdrawiam

Jak to niektórzy mówią, najważniejsze jest pozytywne podejście. :) Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to by postawić właśnie na szkło i wzory a podporę, czy też nogi schować tak by nie rzucały się w oczy.