poek 03.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 W tym roku stałem się posiadaczem kotła na ekogroszek z automatycznym podajnikiem. Jest to mój pierwszy sezon, więc staram się wszystko poustawiać.Dom z lat 80tych. Nieocieplony.Piec Tekla Draco Duo Multi 35kWNa zaworze czterodrożnym mieszacz automatyczny sterowany sterownikiem kotła.Instalacja c.o. stara, piętro przerobione na miedź + nowe grzejniki. (główne zasilenie i powrót w kotłowni + parter = stare grube rury)Na wszystkich grzejnikach mam założone regulatory termostatyczne.Sterownik pokojowy podpięty pod piec (Auraton 2030) Zastanawiam się co będzie ekonomiczniejsze i wygodniejsze (jeśli da się to połączyć)1. Zawory na grzejnikach na 5 (miejscami mniej), sterownik pokojowy uaktywniony, pompa co wyłączana sterownikiem)2. j.w ale pompa włączona na stałe (większe zużycie prądu ale może szybciej "ruszy" obieg?)3. sterownik pokojowy wyłączony a temperatura ustawiana na grzejnikach Moim zdaniem wygrywa opcja nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.11.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ja pierniczę , jaki to jest duży dom ?Bo kocioł 35KW to jakiś kosmos ... Najekonomiczniej ? Wywalić kocioł i kupić odpowiedniej mocy i zacząć ocieplanie domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 03.11.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Kocioł dobierany przez instalatora.... Wybacz, ale moje pytanie dotyczyło czegoś innego. Nie będę wywalał kotła który ma kilka miesięcy. Gdybym mógł ocieplić domu..to już bym to robił.Pytanie dotyczyło samego sterowania już istniejącą instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 W tym roku stałem się posiadaczem kotła na ekogroszek z automatycznym podajnikiem. Jest to mój pierwszy sezon, więc staram się wszystko poustawiać. Dom z lat 80tych. Nieocieplony. Piec Tekla Draco Duo Multi 35kW Na zaworze czterodrożnym mieszacz automatyczny sterowany sterownikiem kotła. Instalacja c.o. stara, piętro przerobione na miedź + nowe grzejniki. (główne zasilenie i powrót w kotłowni + parter = stare grube rury) Na wszystkich grzejnikach mam założone regulatory termostatyczne. Sterownik pokojowy podpięty pod piec (Auraton 2030) Zastanawiam się co będzie ekonomiczniejsze i wygodniejsze (jeśli da się to połączyć) 1. Zawory na grzejnikach na 5 (miejscami mniej), sterownik pokojowy uaktywniony, pompa co wyłączana sterownikiem) 2. j.w ale pompa włączona na stałe (większe zużycie prądu ale może szybciej "ruszy" obieg?) 3. sterownik pokojowy wyłączony a temperatura ustawiana na grzejnikach Moim zdaniem wygrywa opcja nr 1. witam pewnie masz zamontowane/załączne sterowanie pogodowe (?) bo sterowanie tego kotła w standardzie ma czujnik zewnętrzny opcja nr 3 - najbardziej optymalna, w zależności od temperatury na zewnątrz, temperatura na kotle wg krzywej grzania, a w pomieszczeniach temperatura na termostatach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 03.11.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czujnika zewnętrznego nie mam. Wiem, że jest taka możliwość, ale w standardzie go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 03.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czujnika zewnętrznego nie mam. Wiem, że jest taka możliwość, ale w standardzie go nie ma. witam a jaki masz sterownik? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 03.11.2013 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 witam a jaki masz sterownik? pozdrawiam Taki jaki dał producent czyli COMPIT MULTI 540 Wiem że można do niego dołożyć czujnik zewnętrzny, tylko musiałbym go dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 03.11.2013 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Andrzej_M_, nie znam się na tym. To nie moja "działka". Faktem jest że nad paleniskiem umieszczone są 2 płytki ceramiczne. Przy paleniu w palenisku awaryjnym należy je wyjmować. Co do sprawności...powtórzę, nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 04.11.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Taki jaki dał producent czyli COMPIT MULTI 540 Wiem że można do niego dołożyć czujnik zewnętrzny, tylko musiałbym go dokupić. witam wg mnie warto zakupić ten czujnik zewnętrzny - to "tylko" około 50 zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.11.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 W tym roku stałem się posiadaczem kotła na ekogroszek z automatycznym podajnikiem. Jest to mój pierwszy sezon, więc staram się wszystko poustawiać. Dom z lat 80tych. Nieocieplony. Piec Tekla Draco Duo Multi 35kW Na zaworze czterodrożnym mieszacz automatyczny sterowany sterownikiem kotła. Instalacja c.o. stara, piętro przerobione na miedź + nowe grzejniki. (główne zasilenie i powrót w kotłowni + parter = stare grube rury) Na wszystkich grzejnikach mam założone regulatory termostatyczne. Sterownik pokojowy podpięty pod piec (Auraton 2030) Zastanawiam się co będzie ekonomiczniejsze i wygodniejsze (jeśli da się to połączyć) 1. Zawory na grzejnikach na 5 (miejscami mniej), sterownik pokojowy uaktywniony, pompa co wyłączana sterownikiem) 2. j.w ale pompa włączona na stałe (większe zużycie prądu ale może szybciej "ruszy" obieg?) 3. sterownik pokojowy wyłączony a temperatura ustawiana na grzejnikach Moim zdaniem wygrywa opcja nr 1. A moim zdanie nr.3 Na kotle ustawić odpowiednią temperaturę (np. 50-60 stopni) , na grzejnikach głowice termostatyczne i to wszystko. Sterownik pokojowy to bezsens. Wystarczy że jakiś pokój będzie miał mniejsze/większe zapotrzebowanie na ciepło niż ten w którym jest sterownik pokojowy i będziesz miał notorycznie przegrzewane/niedogrzewane takie pomieszczenia. Glowice termostatyczne na grzejnikach to najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 04.11.2013 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Aktualnie mam sterownik pokojowy w salonie, który jest największy i najtrudniej go nagrzać i utrzymać w nim ciepło, a w poszczególnych pomieszczeniach w miarę potrzeby ograniczam temp. głowicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.11.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Aktualnie mam sterownik pokojowy w salonie, który jest największy i najtrudniej go nagrzać i utrzymać w nim ciepło, a w poszczególnych pomieszczeniach w miarę potrzeby ograniczam temp. głowicami. Tylko po co sobie utrudniać życie ? Dajesz termostaty na grzejniki , ustawiasz temperaturę i ... zapominasz ... I masz gwarancję że temperatura w każdym pomieszczeniu będzie taką jaką ustawiłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poek 05.11.2013 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Przestawiłem wczoraj wszystko na termostaty. Wyłączyłem sterownik pokojowy i.....po kilku godzinach wróciłem do wcześniejszych ustawień. Szum wody przepływającej przez domykające się zawory doprowadzał mnie (i resztę domowników) do szału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts