mlody__15 04.11.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam. Mam na działce dom drewniany z 1945r który chcę wyremontować i podnieść do góry aby było poddasze użytkowe.I dostawić garaż z kotłownią. I tu jest moje pytanie czy ktoś robił taki remont? A może kogoś znacie takiego. Czy to sie w ogóle opłaca bo dużo moich znajomych twierdzi ze jest to podobny koszt do budowy nowego domu murowanego. Sam już nie wiem co zrobić Ile może wynieść taki generalny remont aby nadawał sie do zamieszkania.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borge 04.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Ile może wynieść taki generalny remont aby nadawał sie do zamieszkania.. Pozdrawiam. taki remony 'moze wyniesc' od pol troku do 20 lat w zaleznosci od posiadanych srodkow finansowych pozdrawiam BTW jakie pytanie, taka odpoweidz ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody__15 05.11.2013 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Właśnie nie chodzi mi o czas tylko o pieniądze ponieważ chciałbym wziąć kredyt na remont.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 05.11.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 wystarczy poszukać wałkowane po tysiackroć http://muratordom.pl/budowa/domy-drewniane/odnawianie-drewnianego-domu-rady-doswiadczonych-inwestorow,109_7492.htmlhttp://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=13643652 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 05.11.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam. Mam na działce dom drewniany z 1945r który chcę wyremontować i podnieść do góry aby było poddasze użytkowe.I dostawić garaż z kotłownią. I tu jest moje pytanie czy ktoś robił taki remont? A może kogoś znacie takiego. Czy to sie w ogóle opłaca bo dużo moich znajomych twierdzi ze jest to podobny koszt do budowy nowego domu murowanego. Sam już nie wiem co zrobić Ile może wynieść taki generalny remont aby nadawał sie do zamieszkania.. Pozdrawiam. Proszę pana. Nie można pytać o cenę ani o to czy się opłaca. Skoro Pan planuje jakąkolwiek inwestycje to znaczy że jakąkolwiek gotówkę Pan posiada. Dlatego najrozsądniej będzie, jak poprosi Pan wykwalifikowanego cieślę, inspektora nadzoru i wykonacie kilka oględzin uwzględniając Pana oczekiwania, bo skoro decyduje się Pan na inwestycję to wyobrażenie pewne o przyszłym domu na pewno jest. Przede wszystkim stan fundamentów, Następnie jakość drewna i konstrukcji domu. To jest podstawa do tego, czy w ogóle jest sens bawić się w remont. Porządna ekspertyza, która wyniesie pana maksymalnie 4 tysiące da Panu pewność i rozwieje wszelkie wątpliwości. Może ktoś zapytać 4 tysiące? Pewnie, że tyle! Bo porządni specjaliści zrobią kontrolne wykopy przy fundamentach, sprawdzą jakość, głębokość, stan gleby co ma wpływ na ewentualny drenaż i zabezpieczenie przeciw wilgoci. Zbadają jakość drewna, czy jest zdrowe, nie zbutwiałe i uszkodzone. Sprawdzą konstrukcję i jej poprawność biorąc pod uwagę adaptację poddasza.To są bezcenne informacje. W przeciwnym razie może pan wpakować się w duże koszty, które nie przewidzi ilość kredytu. pzdr i powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158639-Uratowa%C4%87-od-zniszczenia-przenosiny-chaty/page6 tu jest podpowiedź jak się zabrać do takiego czegoś. Bardzo podobny przypadek ja osobiście mam tj z remontem drewnianego domu. Jeśli miał bym lepsza działkę tj więcej miejsca obtaczam dom takim parkanem i daję izolacji tyle, aby grzać od wielkiego mrozu ! Dzisiaj I dostawić garaż z kotłownią bawić się w kotłownię przy dzisiejszych rozwiązaniach to jest pozbawione sensu. Izolacja po 3x izolacja ! jeść nie woła, o prąd też nie. Weź młotek ... i obstukaj każdy bal ... jak twardo dzwoni jest szansa że na wskroś jest zdrowy. Jeśli głuche dźwięki wydaje ... odpuść sobie jak będzie więcej jak 30% bali. Sprawdź narożniki i pod oknami czy kondensująca się woda nie spowodowała degradacji drewna ! Jeśli drewno jest w dobrym stanie ... odnów będziesz miał gotowe ściany, na zewnątrz zrób tak jak wyżej pod izolację te 30-40cm ... nie zbiedniejesz ... Może jakieś foto ? Pamiętaj jeśli drewno jest w dobrym stanie. I zachowało swoją "gęstość" to tylko mur ceglany może się z drewnem równać jeśli chodzi o pojemność cieplną ! jak Ci proponowali murowanie z BK to zrób im puk puk w czółko ! Drewno jak dla mnie to jest materiał nad materiały ! Raz zrobisz z tego ściany ! dwa gotowe wykończone itp masz bez tynków itp ... wielki magazyn ciepła ! Otulić ciepłą kurteczką i miodzio. Dodam że wszystkie bale z swojego domu, co dadzą się zachować wykorzystam w odbudowie, właśnie przez gigantyczne ciepło właściwe drewna 2,5 kJ /kg ! Gdzie się da w buduję max ilości drewna ! Edytowane 5 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mszarz 19.03.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam zajmuję się właśnie renowacją takiego budynku z 1905r jeszcze mszony prawdziwym mchem. Prześlij proszę zdjęcia na e-mail to postaram się pomóc. [email protected] Zapraszam również na stroną myciedomowdrewnianych.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts