Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Generalny remont domu drewnianego..

mlody__15

Recommended Posts

Witam.

Mam na działce dom drewniany z 1945r który chcę wyremontować i podnieść do góry aby było poddasze użytkowe.I dostawić garaż z kotłownią. I tu jest moje pytanie czy ktoś robił taki remont? A może kogoś znacie takiego. Czy to sie w ogóle opłaca bo dużo moich znajomych twierdzi ze jest to podobny koszt do budowy nowego domu murowanego. Sam już nie wiem co zrobić:bash: Ile może wynieść taki generalny remont aby nadawał sie do zamieszkania..

Pozdrawiam.

Witam.

Mam na działce dom drewniany z 1945r który chcę wyremontować i podnieść do góry aby było poddasze użytkowe.I dostawić garaż z kotłownią. I tu jest moje pytanie czy ktoś robił taki remont? A może kogoś znacie takiego. Czy to sie w ogóle opłaca bo dużo moich znajomych twierdzi ze jest to podobny koszt do budowy nowego domu murowanego. Sam już nie wiem co zrobić:bash: Ile może wynieść taki generalny remont aby nadawał sie do zamieszkania..

Pozdrawiam.

Proszę pana. Nie można pytać o cenę ani o to czy się opłaca. Skoro Pan planuje jakąkolwiek inwestycje to znaczy że jakąkolwiek gotówkę Pan posiada.

Dlatego najrozsądniej będzie, jak poprosi Pan wykwalifikowanego cieślę, inspektora nadzoru i wykonacie kilka oględzin uwzględniając Pana oczekiwania, bo skoro decyduje się Pan na inwestycję to wyobrażenie pewne o przyszłym domu na pewno jest.

Przede wszystkim stan fundamentów, Następnie jakość drewna i konstrukcji domu. To jest podstawa do tego, czy w ogóle jest sens bawić się w remont.

Porządna ekspertyza, która wyniesie pana maksymalnie 4 tysiące da Panu pewność i rozwieje wszelkie wątpliwości. Może ktoś zapytać 4 tysiące? Pewnie, że tyle! Bo porządni specjaliści zrobią kontrolne wykopy przy fundamentach, sprawdzą jakość, głębokość, stan gleby co ma wpływ na ewentualny drenaż i zabezpieczenie przeciw wilgoci. Zbadają jakość drewna, czy jest zdrowe, nie zbutwiałe i uszkodzone. Sprawdzą konstrukcję i jej poprawność biorąc pod uwagę adaptację poddasza.To są bezcenne informacje. W przeciwnym razie może pan wpakować się w duże koszty, które nie przewidzi ilość kredytu.

pzdr i powodzenia..

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158639-Uratowa%C4%87-od-zniszczenia-przenosiny-chaty/page6 tu jest podpowiedź jak się zabrać do takiego czegoś.

Bardzo podobny przypadek ja osobiście mam tj z remontem drewnianego domu.

Jeśli miał bym lepsza działkę tj więcej miejsca obtaczam dom takim parkanem i daję izolacji tyle, aby grzać od wielkiego mrozu !

Dzisiaj

I dostawić garaż z kotłownią
bawić się w kotłownię przy dzisiejszych rozwiązaniach to jest pozbawione sensu.

Izolacja po 3x izolacja ! jeść nie woła, o prąd też nie.

Weź młotek ... i obstukaj każdy bal ... jak twardo dzwoni jest szansa że na wskroś jest zdrowy.

Jeśli głuche dźwięki wydaje ... odpuść sobie jak będzie więcej jak 30% bali.

Sprawdź narożniki i pod oknami czy kondensująca się woda nie spowodowała degradacji drewna !

Jeśli drewno jest w dobrym stanie ... odnów będziesz miał gotowe ściany, na zewnątrz zrób tak jak wyżej pod izolację te 30-40cm ...

nie zbiedniejesz ...

Może jakieś foto ?

Pamiętaj jeśli drewno jest w dobrym stanie.

I zachowało swoją "gęstość" to tylko mur ceglany może się z drewnem równać jeśli chodzi o pojemność cieplną !

jak Ci proponowali murowanie z BK to zrób im puk puk w czółko !

Drewno jak dla mnie to jest materiał nad materiały !

Raz zrobisz z tego ściany ! dwa gotowe wykończone itp masz bez tynków itp ...

wielki magazyn ciepła !

Otulić ciepłą kurteczką i miodzio.

Dodam że wszystkie bale z swojego domu, co dadzą się zachować wykorzystam w odbudowie, właśnie przez gigantyczne ciepło właściwe drewna 2,5 kJ /kg !

Gdzie się da w buduję max ilości drewna !

Edytowane przez מרכבה

• 4 months później...