Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł z podajnikiem - jak zaplanować NOWĄ instalację ?

Gość jurdyk

Recommended Posts

Gość jurdyk

Z racji że jestem nowy Witam wszystkich bywalców forum !!!

Mam taki dylemat.

Mam nowo wybudowany dom o powierzchni 140m2. Będzie w nim kocioł na paliwo stałe Krzaczek SKP 3D 18kW z podajnikiem. Sterownik jaki w nim występuje to Tech ST-480 Zaznaczam że instalacja jest robiona od podstaw stąd chciałbym uniknąć błędów. W planach mam:

- ogrzanie 140m2 standardowymi grzejnikami

- ogrzewanie podłogowe ok. 40m2. Będzie tu najprawdopodobniej 4 obwody a każdy z nich max. 80m (łazienka 1, łazienka 2, hol z korytarzam. Kuchnia z kawałkiem jadalni)

- ogrzanie c.w.u. - bojler 140L

Na stronie producenta sterownika Tech ST-480 znalazłem schemat instalacji który najbardziej przypadł mi do gustu. Nie będzie u mnie pompy cyrkulacyjnej więc ją można pominąć.

W czym rzecz ?

- planuję zakup 3 pomp (podłogówka, c.o., c.w.u.)

- zawór czterodrożny z siłownikiem

- zawór trzydrożny bez siłownika

I teraz moje pytanie. Na tym schemacie jest zarówno zawór trzydrożny jak i czterorożny przy czym czterodrożny (ten który będzie u mnie z siłownikiem) jest na podłogówce. Czy nie lepiej byłoby mieć tego na odwrót tzn. zawór trójdrożny na podłogówce a cztero na c.o. ? I czy ten schemat instalacji jest poprawny ? Co byście w nim zmienili ? poprawili ?

A po co Tobie kocioł o mocy 3 krotnie za dużej do projektowego obciązenia cieplnego, czyzbys nie chciał ocieplac tego domu?

Po co dublować na 40 m2 ogrzewanie podłogowe i konwekcyjne( dom ma 140 m2, ogrzewanie 140 konwekcyjne a 40 m2 podłogówką)

Po co ogrzewac konwekcyjnie jak mozna miec 100% podłogówki?

Gość jurdyk

Kocioł taki polecił zarówno skład w którym kupuję jak i sam producent. W katalogu producenta ten kocioł jest do 130-170m2. Ja mam użytkowego 140m2 ale w jednej bryle budynku jest garaż dwustanowiskowy ok. 34m2 i tutaj też jest przewidziany niewielki grzejnik (i tu straty ciepła będą pewnie największe). A co do grzejników i podłogówki to podłogówka ma być tylko uzupełnieniem dla grzejników. Nie chcę mieć instalacji opartej tylko na podłogówce. Poza tym ja nawet w zimę chodze boso (zdarza się że i po dworzu :yes:) bo nie lubię jak mi w stopy gorącą a z podłogówką to bym nie przeżył. Dlatego ma być to tylko niewielki dodatej w holu, łazienkach i kuchni żeby żonka miała ciepło przy garach stać.

Decyzję już podjąłem - grzejniki i dopełnienie to namiastka podłogówki. Tylko jak to rozplanować żeby miało ręce i nogi ?

Kocioł taki polecił zarówno skład w którym kupuję jak i sam producent. W katalogu producenta ten kocioł jest do 130-170m2. Ja mam użytkowego 140m2 ale w jednej bryle budynku jest garaż dwustanowiskowy ok. 34m2 i tutaj też jest przewidziany niewielki grzejnik (i tu straty ciepła będą pewnie największe). A co do grzejników i podłogówki to podłogówka ma być tylko uzupełnieniem dla grzejników. Nie chcę mieć instalacji opartej tylko na podłogówce. Poza tym ja nawet w zimę chodze boso (zdarza się że i po dworzu :yes:) bo nie lubię jak mi w stopy gorącą a z podłogówką to bym nie przeżył. Dlatego ma być to tylko niewielki dodatej w holu, łazienkach i kuchni żeby żonka miała ciepło przy garach stać.

Decyzję już podjąłem - grzejniki i dopełnienie to namiastka podłogówki. Tylko jak to rozplanować żeby miało ręce i nogi ?

Moc kotła nie dobiera sie do zalecen składu budowlanego ani producenta tylko podstawie obliczen projektowego obciązenia cieplnego.

Gość jurdyk
W projekcie budynku mam zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 24kW. Ale nie z tym tu przyszedłem. Potrzebuję spiąć c.o., c.w.u i podłogówkę tak żeby to ładnie działało. Co myślicie o tym schemacie ?

Co się tyczy schematu to ja zamontował bym pompę na CWU nie przed bojlerem a miedzy zaworem 3d ;

http://www.esbe.eu/pl/pl-PL/Produkty/Produkty%20dla%20instalacji%20na%20paliwo%20sta%C5%82e/VTC500

a kotłem. A zawór na podłogówkę dałbym 3d z siłownikiem np. taki;

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/Produkty/Zestawy%20zaworow%20ze%20sterownikami

Powroty z podłogówki i grzejników powinny być wpięte wcześniej przed zaworem 3d .

w punkcie 3 bym napisał kociołek 7KW ponieważ mniejszych z podajnikiem nie ma a jeśli jeszcze prace się zbyt daleko nie posunęły to szukałbym innego sposobu ogrzania tego domku będzie równie tanio jak węglem lub niewiele drożej a o wiele bardziej bezobsługowo

jurdyk

to co masz w projekcie a to co wyjdzie z zapotrzebowania po wykonaniu obliczeń to dwa różne światy

większość projektów jakie oglądałem ma wpisane "maksymalna moc kotła 24KW" lub inną tego typu bzdurę

albo policz teraz albo będziesz płacił przez kolejnych kilka - kilkanaście lat za zaniechanie

Gość jurdyk

Hmm...

Sprawdziłem jak to wygląda z poziomu kalkulatora cieplowlasciwe.pl i sprawa wygląda ta:

Teraz mam (oczywiście instalacji jeszcze nie ma ale dane są tak jak teraz planuję to zrobić):

-- kocioł z podajnikiem 18kW

-- zużywam niby 3t miału (nie wiem ile pójdzie, domysły)

-- mam w domu 20st. C

i co ciekawe pisze że:

"Ogrzewanie jest bardzo efektywne

Sprawność twojej instalacji grzewczej to aż ~89%."

Natomiast kalkulator mówi że zapotrzebowanie na energę to max. 9,1kW a średnio w zimę 4,2kW

Z tym że jeżeli chodzi o dom to fakt że jest nowy, ocieplony styro 15cm ale ma duże przeszklenia, dużo drzwi tarasowych itp, dach czterospadowy. Jeżeli chodzi o dobór kotła to problem jest jeszcze inny. Dom zaprojektowany był na ogrzewanie gazowe. Niestety u mnie gazu nie ma a prąd nie wchodzi w grę (za drogo). A że domek był pod gazowe to w kotłowni miejsca tyle co kot napłakał. Stą ustawienie kotła które muszę mieć to:

--- czopuch do góry:

--- podajnik z tyłu

--- podajnik ślimakowy przystosowany do miału (z racji kosztów - miał 550zł, groszek 900zł)

A Krzaczek ma właśnie taki kocioł jaki ja potrzebuję. Jest także kocioł 14kW ale niestety nie ma możliwości zamontowania w nim podajnika z tyłu więc odpada. Uwierzcie mi ale cały miesiąc szukałem dobrego kotła i ten spełnia wszystkie moje wymogi (i chyba jako jedyny). W kalkulatorze jest info że potrzebuję kotła 10-13kW. Planuję zakup 18kW - czy przewymiarowany ? Hmm... Może trochę ale wydaje mi się że do przyjęcia.

Co do schematu.

Kocioł ma możliwość sterowania jednym zaworem (drugi po zakupie dodatkowej automatyki z czego rezygnuję). Planuję dwa zawory:

--- trzydrożny (bez sterownika)

-- czterodrożny (ze sterownikiem)

i teraz pytanko ? Jak rozplanować te zawory. Czy jeżeli grzejników byłoby 70% a podłogówki 30% to zawór 4D z siłownikiem i ochroną kotła zamontować na obiegu grzejników a 3D na podłogówce czy tak jak na schemacie 3D na grzejniki, 4D na podłogę ?

Jurdyk, kocioł raczej bym rzeczywiście brał 10 - 12 KW. A ten schemat który zalinkowałeś w pierwszym poście olej całkowicie, to nawet rysunek poglądowy nie jest. Raczej wyszczególnienie tego, co od TECH -a możesz do instalacji kupić i zamontować. Tak spięta instalacja nie ma prawa zadziałać. Oba mieszacze są zaplanowane w sposób fatalny, żaden z nich nie będzie działał poprawnie. Na CWU nie osiągniesz temperatury wyższej niż na CO. Ten 4D ma dużą szansę przy nastawach w okolicy środka skali skutecznie zablokować przepływ z powrotów do kotła. I tak dalej. Nawet nie patrz w stronę tego " dzieła " planując instalację. A co do doboru kotła, daj rysunek kotłowni z zamieszczonymi wszystkimi utrudnieniami - drzwi, okna, wlot do komina, jakieś ewentualne skrzynki wody czy podłogówki itp. No i oczywiście opisz wszystkie wymiary.

Gość jurdyk

Nie mam teraz możliwości zrobienia planu kotłowni ale wierzcie mi - jedyne rozsądne rozstawienie kotła to z podajnikiem z tyłu i dosunięty prawym bokiem do ściany. Wtedy też elegancko komin mam nad czpuchem a tylny zasobnik dosunie się właściwie do ściany, w takim ustawieniu przód kotła jest już tuż przy drzwiach a tył kotła dosunięty do ściany. Z lewej strony pozostaje jakieś 70-80cm na dojście do podajnika.

Co do samego rozprowadzenia instalacji to prośba o info (pomijając już ten załączony przez mnie schemat):

- czy mając 70% grzejniki i 30% podłogówka lepiej mieć zawór 4D z siłownikiem sprzężony z kotłem na obiegu grzejników czy podłogówki

- będę miał jakieś 4 pętle podłogówki z czego 1 na poddaszu. Czy nic nie stoi na przeszkodzie że ta jedna pętla będzie szła z rozdzielacza na parterze ?