Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Terminy i pozwolenia - remont kapitalny domu

jarswi

Recommended Posts

Witam

Dom z lat 50 cegła poniemiecka (ściany 50 cm)

Nie mam żadnych dokumentów - dom kupowałem 3 lata temu od właścicieli z kanady (jakieś pozwolenia na instalacje gazową i umowy tylko znalazłem)

Dom jest to parter z wysokim poddaszem, dach skośny, instalacja co z piecami gazowym i węglowym - grube rury i grzejniki żeliwne na parterze, stalowe na poddaszu (poddasze częściowo zrobione - 1 pokój i łazienka.

Parter to 3 duże pokoje (w tym 2 bardzo duże (30 i 55 m2)połączone drzwiami rozsuwanymi, mała stosunkowo kuchnia i łazienka. (parter 120m2)

Całośc budynku podpiwniczona - piwnice suche (tylko w 1 miejscu gdzie rynny były zapchane trochę wilgoci)

Planuję:

Poddasze

wymienić dachówkę karpiówke na podobną lub inną ceramiczną - belki zdrowe ale wiadomo że łat str\arych nie zostawię

rozebrać stare kominy i od nowa je wymurować (nad dachem)

wymienić instalacje odgromową

ocieplić poddasze (obecnie jest pokój i łazienka ) i dodać 2 pokoje - w dachu dodać 4 okna dachowe i zamontować panele słoneczne

taras wykończyć - obecnie jest bez balustrady kryty papą.

Parter

wymienić/ zmodernizować instalację co i wodną i kanalizacyjną - zmienić rury i grzejniki, dodać ogrzewanie podłogowe - likwidacja parkietu dębowego

wymienić okna

zainstalować instalacje wentylacyjną z rekuperorem

zlikwidować kuchnie samodzielną - przenieść ją do obecnego pokoju przy salonie (kuchnia z jadalnią)

wymiana drzwi wejściowych, wyrównanie tynków (może nida?) montaż częściowo sufitów podwieszanych - częściowo krycie nowych instalacji wentylacyjnych

Piwnice

wymiana starego pieca gazowego - przenieść go chciałbym do innego pomieszczenia piwnicznego - obecnie zainstalowany jest przy piecu węglowym (2 komin w pomieszczeniu obok gdzie jest przyłącze gazowe nadaje się do dołożenia wkładu )

wymiana okien

Całość

docieplenie styropianem - około 10cm

odkopanie ławy fundamentowej i zrobienie nowych izolacji

powikszenie tarasu na parterze (poszeżenie na filarach o 1m)

wymiana ogrodzenia, wjazd do wyłożenia pozbrukiem

przycięcie drzew i krzewów - starodrzew na całej działce

Obecnie do końca listopada mam lokatorów na pokoju na poddaszu - z żoną mogę na czas remontu przenieść się do 2 domu w/w

Firma z Poznania remont wyceniła na niecałe 300k - nie wiem czy brać kompleksowo 1 firmę czy zlecać poszczególne prace polecanym na tutejszym forum fachowcom.

Mam problem z usystemowaniem prac remontowych.

Doradźcie co kiedy robić - zima nadchodzi a nie wiem co można kiedy robić oraz czy muszę starać się o jakieś zezwolenia?