jarswi 04.11.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam Dom z lat 50 cegła poniemiecka (ściany 50 cm)Nie mam żadnych dokumentów - dom kupowałem 3 lata temu od właścicieli z kanady (jakieś pozwolenia na instalacje gazową i umowy tylko znalazłem)Dom jest to parter z wysokim poddaszem, dach skośny, instalacja co z piecami gazowym i węglowym - grube rury i grzejniki żeliwne na parterze, stalowe na poddaszu (poddasze częściowo zrobione - 1 pokój i łazienka.Parter to 3 duże pokoje (w tym 2 bardzo duże (30 i 55 m2)połączone drzwiami rozsuwanymi, mała stosunkowo kuchnia i łazienka. (parter 120m2)Całośc budynku podpiwniczona - piwnice suche (tylko w 1 miejscu gdzie rynny były zapchane trochę wilgoci)Planuję:Poddasze wymienić dachówkę karpiówke na podobną lub inną ceramiczną - belki zdrowe ale wiadomo że łat str\arych nie zostawięrozebrać stare kominy i od nowa je wymurować (nad dachem)wymienić instalacje odgromową ocieplić poddasze (obecnie jest pokój i łazienka ) i dodać 2 pokoje - w dachu dodać 4 okna dachowe i zamontować panele słoneczne taras wykończyć - obecnie jest bez balustrady kryty papą.Parter wymienić/ zmodernizować instalację co i wodną i kanalizacyjną - zmienić rury i grzejniki, dodać ogrzewanie podłogowe - likwidacja parkietu dębowego wymienić oknazainstalować instalacje wentylacyjną z rekuperoremzlikwidować kuchnie samodzielną - przenieść ją do obecnego pokoju przy salonie (kuchnia z jadalnią)wymiana drzwi wejściowych, wyrównanie tynków (może nida?) montaż częściowo sufitów podwieszanych - częściowo krycie nowych instalacji wentylacyjnychPiwnicewymiana starego pieca gazowego - przenieść go chciałbym do innego pomieszczenia piwnicznego - obecnie zainstalowany jest przy piecu węglowym (2 komin w pomieszczeniu obok gdzie jest przyłącze gazowe nadaje się do dołożenia wkładu )wymiana okienCałośćdocieplenie styropianem - około 10cmodkopanie ławy fundamentowej i zrobienie nowych izolacjipowikszenie tarasu na parterze (poszeżenie na filarach o 1m)wymiana ogrodzenia, wjazd do wyłożenia pozbrukiemprzycięcie drzew i krzewów - starodrzew na całej działce Obecnie do końca listopada mam lokatorów na pokoju na poddaszu - z żoną mogę na czas remontu przenieść się do 2 domu w/wFirma z Poznania remont wyceniła na niecałe 300k - nie wiem czy brać kompleksowo 1 firmę czy zlecać poszczególne prace polecanym na tutejszym forum fachowcom.Mam problem z usystemowaniem prac remontowych.Doradźcie co kiedy robić - zima nadchodzi a nie wiem co można kiedy robić oraz czy muszę starać się o jakieś zezwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts