sherif 04.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam ! Jakoś od czasu zamówienia materiałów sądziłem, że podział jest prosty: obróbka mniejszych powierzchni jak wiatrownica, deska okapowa - blacha płaska. Obróbka lukarn, kominów - blacha na rąbek. Jakoś żyłem poprostu w przekonaniu, że taki jest podział i zastosowanie. Dzisiaj dekarz powiedział mi, że na dobrą sprawę to może wszystko powyginać z blachy płaskiej, włącznie z rąbkami. Dodatkowo przy węższych kominach będzie ładniej bo może dostosować rozstaw rąbków. Trochę też przeraził mnie fakt, że blachy na rąbek mają ok 0,5m szerokości i w moim przypadku będzie to kilkanaście kawałków po 1m. Tak na zdrowy rozum, mniejsze kawałki, więcej łączeń i większe prawdopodobieństwo potencjalnych problemów z szczelnością. Obawiam się też o różnice w kolorze blachy płaskiej vs "na rąbek" (obie BudMat, ten sam kod koloru), póki co próbnik i blacha to deko inne odcienie Jakie są w takim razie plusy blachy " na rąbek" ? Czy rzeczywiście prostą da się tak wygiąć jak fabryczna "na rąbek" ? Czy łaczenie prostej będzie tak szczelne i trwałe jak "rąbek" (dekarz tweirdzi, że będzie delikatna różnica) ? W końcu czy warto lukarnę i dwa kominy robić z tej na rąbek i łączyć z prostą czy pojechać wszytsko z jednej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.11.2013 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Twój dekarz ma rację i jak widać doświadczenie. Źle wygląda obkładanie kominów rąbkiem fabrycznym. Blacha płaska będzie w identycznym kolorze. U mnie wygląda to tak. Okapy są tym samym matriałem co dach natomiast kominy indywidualne wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 17.11.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Twój dekarz ma rację i jak widać doświadczenie. Źle wygląda obkładanie kominów rąbkiem fabrycznym. Blacha płaska będzie w identycznym kolorze. U mnie wygląda to tak. Okapy są tym samym matriałem co dach natomiast kominy indywidualne wykonanie. Pozdrawiam. Dziękuje z odpowiedz. Stanęło, że lukarna jest z blachy na rąbek, kominy, wyginali sami. Jest jak Pan pisze - różnic koloru nie ma, a komin wygląda identycznie jak na Pana zdjęciach. Gdyby go zrobić z blachy na rąbek, nie było by tego efektu (symetryczności rąbków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts