DoMiN_83 04.11.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam. Proszę o pomoc przy wyborze ocieplenia jak i jego grubości. Nowy dom ze stropem drewnianym. Do belek jest przyczepiony stelaż z profili poprzeczny . Do profili przyklejona folia a do niej płyty gips-karton. Pomiędzy belkami a stelażem jest 30 cm przerwy. Myślałem aby użyć wełny mineralnej 1 warstwa 15 cm 2 warstwa poprzecznie 10 cm. Czy między 1 wełną a 2 zostawić szczelinę? Nie wiem czy to dobry pomysł i jaką wełnę wybrać? Poddasze kiedyś będzie użytkowe ale na pewno nie przez najbliższe 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Możesz tylko przykryj te belki aby nie przechodziły przez izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoMiN_83 06.11.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 OK dzięki za podpowiedź. Myślę że wełna Megarock powinna dać radę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 07.11.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jaka masz folie miedzy stelazem a plyta? Jesli paroizolacyjna, a poddasze bedzie uzytkowe to masz blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymeq80 10.11.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Właśnie szukam odpowiedzi na to pytanie Mam strop drewniany, poddasze użytkowe (pokoiki dla dzieci). Jaka ma być kolejność warstw OD DOŁU ? 1. Panel na suficie 2. Folia paraprzepuszczalna czy paraizolacyjna ? 3. Wełna mineralna 4. Czy nad wełną też folia i jaka ? 5. Deski. 6. Czy tutaj też folia i jaka ? 6. Mata wygłuszająca i panele (nie mam dużo miejsca więc inne rozwiązania nie wchodzą w grę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymeq80 14.11.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Właśnie szukam odpowiedzi na to pytanie Mam strop drewniany, poddasze użytkowe (pokoiki dla dzieci). Jaka ma być kolejność warstw OD DOŁU ? 1. Panel na suficie 2. Folia paraprzepuszczalna czy paraizolacyjna ? 3. Wełna mineralna 4. Czy nad wełną też folia i jaka ? 5. Deski. 6. Czy tutaj też folia i jaka ? 6. Mata wygłuszająca i panele (nie mam dużo miejsca więc inne rozwiązania nie wchodzą w grę). Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian.piotrowski5 15.11.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Mam podobną sytuację. Dołączam się do kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 16.11.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) W stropie miedzy kondygnacyjnym nie daje sie zadnej foli, ewentualnie mozesz dac membrane aby sie welna nie pylila, ale to jesli masz za duzo pieniedzy.Folia paroizolacyjna a paroprzepuszczalna to jest to samo. Daje sie ja na sciany, sufity ktore maja kontakt z dworem. Kolejnosc warstw od dolu, ktore ja bym zrobil: 1) panel na suficie2) welna mineralna3) pianka wygluszajaca na belki stropowe4) plyta osb duzo lepsza niz deski przykrecana wkretami lub przybita gwozdziami pierscieniowymi5) mata wygluszajaca6 panele Edytowane 16 Listopada 2013 przez selius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.11.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Jeżeli jest to strop pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi to problem jest natury akustycznej. Proponuję taki układ (OD DOŁU):1 .panel na suficie2. folia paroizolacyjna (jeśli to kuchnia, łazienka, czyli pomieszczenie wilgotne to koniecznie)3. skalna wełna (ROCKTON albo SUPERROCK gr.10-15cm)4. szczelina powietrzna ok. 1cm grubości5. deski podłogowe6. folia budowlana/paroizolacyjna7. izolacja akustyczna np. z twardej wełny skalnej STEPROCK HD gr.3cm8. 2 warstwy płyty OSB-3 gr.15mm, 4-stronne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts