Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bramy garażowe w podwójnym garażu

Recommended Posts

Witam.

Ma podwójny garaż w którym będą zamontowane dwie bramy 2500mmx2100mm. Pomiędzy tymi bramami znajduje się słup.

Proszę o porady jakie bramy wybrać aby od środka garaży wyglądało to estetycznie i było pomieszczenie funkcjonalne. Moje obawy dotyczą prowadnic (w przypadku bram uchylnych) po środku przestrzeni garażowej czyli w garażu będzie jeden wielki stelaż.

Może ktoś ma taki garaż i może załączyć zdjęcia od wewn. jak to wygląda?

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Robi,

powiedz do czego dążysz? Masz taki garaż i inaczej nie będzie. Prowadnice wszędzie są podobne, a ich odległość od sufitu zależy po części od tego, jak wysokie masz nadproże. Standardowo bywa ok 25-35 i prowadnice są tylko trochę wyżej niż górna krawędź bramy.

Jeśli masz wyższe nadproża, to możesz pytać o tzw prowadzenia podwyższone lub wysokie i wtedy prowadnice są prowadzone odpowiednio wyżej.

Masz prawo wyboru, ale tylko spośród nielicznych rozwiązań jakie są obecne na rynku.

No to źle to nie wygląda. Jakich wymiarów masz garaż? Jaka jest odległość prowadnic od sufitu?

Pozdrawiam

kazda z bramma 225 wysokosci, 2,5 szerokosci. Szyny sa podciagniete maksymalnie do gory bo z boku jak popatrzysz jest przejscie do domu i aby nie uderzyc glowa przy wchodzeniu szyny sa podciagniete. sama serokosc garazu to 6,7m

Na ile ja sie orientuje to szyn "ot tak" sie nie podciaga. Zamowiona brama ma okreslony system prowadzenia i nie jest przewidziane robienie pozniejszych modyfikacji. Wg Twojego zdjęcia to normalne bramy i normalne prowadzenie i tak Ci sie po prostu ułożyło. Chcecie mieć szyby wyżej - pytajacie o "podwyższone prowadzenie".

Na ile ja sie orientuje to szyn "ot tak" sie nie podciaga. Zamowiona brama ma okreslony system prowadzenia i nie jest przewidziane robienie pozniejszych modyfikacji. Wg Twojego zdjęcia to normalne bramy i normalne prowadzenie i tak Ci sie po prostu ułożyło. Chcecie mieć szyby wyżej - pytajacie o "podwyższone prowadzenie".

zle sie wyrazilem. bylo to juz zaplanowane w momencie zamawiania. nadproze jest wyzsze niz wyglada. postanowilemzrobic nieco wzsza brame aby szny byly mozliwie blisko sufitu aby nikt sie ne uderzyl w glowe wchodzac z mieszkalnej czesci budynku ktora jest 50cm wyzej od garazu.

Robi,

powiedz do czego dążysz? Masz taki garaż i inaczej nie będzie. Prowadnice wszędzie są podobne, a ich odległość od sufitu zależy po części od tego, jak wysokie masz nadproże. Standardowo bywa ok 25-35 i prowadnice są tylko trochę wyżej niż górna krawędź bramy.

Jeśli masz wyższe nadproża, to możesz pytać o tzw prowadzenia podwyższone lub wysokie i wtedy prowadnice są prowadzone odpowiednio wyżej.

Masz prawo wyboru, ale tylko spośród nielicznych rozwiązań jakie są obecne na rynku.

Witam.

Problem polega na tym, że nad częścią garażu mam pomieszczenia użytkowe których ściana zewnętrzna oparta jest na podciągu. Podciąg ten jest duży i na jakieś 35 cm wchodzi wgłąb garażu, więc u mnie pod sufit nie da się podnieść prowadnic. Dlatego chciałem obejrzeć zdjęcia aby wyobrazić sobie jak wyglądają po środku garażu prowadnice od 2 bram. Dlatego zastanawiam się jeszcze nad bramą rolowaną, tylko ona podobno jest chłodniejsza. Garażu w sumie i tak nie będę ogrzewał. Zamontuję ewentualnie jakiś grzejnik aby utrzymać tylko temp. na plusie oraz czasami podgrzać jak będzie potrzeba majsterkowania w garażu.

O właśnie o wygląd razem zmontowanych prowadnic z dwóch bram mi chodziło. U mnie różnica jest taka, że ta belka/podciąg która na tym zdjęciu jest wzdłuż garażu u mnie jest w poprzek garażu i jakieś 1,5m od bram.

Rozumiem, że od podłogi w garażu do prowadnicy pod sufitem jest około 2,1m?

Pozdrawiam