julo23 05.11.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam, zamierzam palić ekogroszkiem i chciałbym się dowiedzieć jak duży wpływ na zużycie węgla może mieć wielkośc zasobnika wody ? Pomiędzy 200L a 250L ? ew. 150L. Czy to będą zauważanle różnice w skali roku ? Mam możliwość palenia cały rok, lub ew. podłączyć grzałkę i w lato podgrzewać elektrycznie bo ten 250L zbiornik ma możliwość podgrzewania 100L grzałką. Posiada dwie wężownice i ponoć można zamontować też do niego solary.Obawiam się tylko czy 250L nie będzie to zbyt duża przesada, dla 4 osobowej rodziny.?Czy to jest duży błąd że zdecydowałem sie na tak duży zasobnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.11.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jeżeli piec chodzi 24h/dobę to wystarczy 150L.Brachol ma 140L w połączeniu z piecem gazowym i w zupełności wystarcza. Jeżeli przepalasz tylko okresowo to trzeba pomyśleć o większym.Większy zbiornik to większe straty do otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 05.11.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) No właśnie ... Czy będzie bardziej ekonomiczny 250L czy 150L? w sensie czy lepiej grzać częściej 150L i ją zużywać, czy może 250L gdzie woda tylko będzie uzupełniania i dogrzewana bo nie zuzyje jej sie całej ? Edytowane 5 Listopada 2013 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 05.11.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 witam napisz jaki kocioł węglowy znajduje się w twojej kotłowni tak jak pisze Yaiba83 przy automacie - gdy palisz na okrągło - zasobnik 140l 2 płaszcze, 150l z wężownicą wystaczy jeżeli tylko plaisz "okresowo" w kotle zasypowym (śmieciuchu), aż się wypali cały załadunek w komorze paleniskowej kotła - 200l z wężownicą będzie ok jeżeli nie masz zamiaru podłączać kolektorów to "daruj" sobie 2 wężownice, nie ma sensu przepłacać pozdrawiam Witam, zamierzam palić ekogroszkiem i chciałbym się dowiedzieć jak duży wpływ na zużycie węgla może mieć wielkośc zasobnika wody ? Pomiędzy 200L a 250L ? ew. 150L. Czy to będą zauważanle różnice w skali roku ? Mam możliwość palenia cały rok, lub ew. podłączyć grzałkę i w lato podgrzewać elektrycznie bo ten 250L zbiornik ma możliwość podgrzewania 100L grzałką. Posiada dwie wężownice i ponoć można zamontować też do niego solary. Obawiam się tylko czy 250L nie będzie to zbyt duża przesada, dla 4 osobowej rodziny.? Czy to jest duży błąd że zdecydowałem sie na tak duży zasobnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 05.11.2013 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 No właśnie hydraulik skonczył u mnie prace i założony mam (elektromet) 250L na 2 wężownice i dodatkowo na grzałkę elektr. na 100L. jeśli zdecydowałbym sie jednak nie palić w lato i nie grzać wody. Piec 24kW Sasa typ. multi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 05.11.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 No właśnie hydraulik skonczył u mnie prace i założony mam (elektromet) 250L na 2 wężownice i dodatkowo na grzałkę elektr. na 100L. jeśli zdecydowałbym sie jednak nie palić w lato i nie grzać wody. Piec 24kW Sasa typ. multi. Powiem Ci kolego że u siebie mam zasobnik 200 l i jak szanowna małżonka weźmie kąpiel w wanie ( fakt że lubi gorącą wodę) to po takiej kąpieli nie wiele tej ciepłej wody zostaje nawet na prysznic. Także z doświadczenia im większy zasobnik tym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MassiveR 07.11.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Większy, zdecydowanie lepiej taki sobie wziął i mieć na zapas tej wody niż wziąć mniejszy i się wkurzać potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.12.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam, zamierzam palić ekogroszkiem i chciałbym się dowiedzieć jak duży wpływ na zużycie węgla może mieć wielkośc zasobnika wody ? Pomiędzy 200L a 250L ? ew. 150L. Czy to będą zauważanle różnice w skali roku ? Mam możliwość palenia cały rok, lub ew. podłączyć grzałkę i w lato podgrzewać elektrycznie bo ten 250L zbiornik ma możliwość podgrzewania 100L grzałką. Posiada dwie wężownice i ponoć można zamontować też do niego solary. Obawiam się tylko czy 250L nie będzie to zbyt duża przesada, dla 4 osobowej rodziny.? Czy to jest duży błąd że zdecydowałem sie na tak duży zasobnik ? A chcesz palić w kotle w lecie? Jeśli stawiasz na wygodę, to dla czteroosobowej rodziny mam inne rozwiązanie - pompa ciepła do cwu. Np. nowoczesny vitocal 060A. Ma w sobie wzbudowany zasobnik albo 251 albo 254 litry - pompa dostępna jest w kilku wariantach. Może współpracować z kotłem stałopalnym - w lecie odciąża kocioł, w zimie może być po prostu zasobnikiem na cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts