Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostat - jak to działa i jak ma się do grzejników?

tmkszlc

Recommended Posts

Cześć,

Od dwóch miesięcy wynajmuję pierwsze mieszkanie. Jest w nim termostat Honeywell CM 507A. Chciałbym dowiedzieć się jak działa ogrzewanie w takim mieszkaniu w praktyce.

Tak więc:

- W mieszkaniu są trzy grzejniki i termostat na ścianie.

- Grzejniki mają pokrętło od 0 do 5.

- Termostat ma dwa tryby pracy (ręczny i automatyczny). Aktualnie korzystam z trybu automatycznego, który załącza grzanie w godzinach 6-8, 20-23 (grzej do 25 stopni). Grzejniki mam odkręcone na 3-5 w zalezności czy chcę mieć cieplej czy nie.

Moje pytania są następujące

1. Czy pracując w trybie automatycznym i grzejąc do 25 stopni koszty ogrzewania wzrosną*gdy ciągle będę miał odkręcone kaloryfery na maks? Czy nie ma różnicy czy kaloryfer ustawiony jest na 3, 4, 5 bo grzeje tylko w wyznaczonych godzinach?

2. Czy pracując w trybie ręcznym i ustawiając, że ma być ciągle 25 stopni (przez cały dzień), to czy wzrosnie koszt ogrzewania gdy wychodząc z domu ustawię grzejniki na 0? Jest to równoznaczne z ciągłym grzaniem?

Proszę o wytłumaczenie łopatologicznie, ponieważ nie bardzo wiem jak ma się termostat do grzejników i kosztów ogrzewania.