Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolety zewnętrzne podtynkowe do domu energooszczędnego

Recommended Posts

Tak, wiem, już o tym było sporo... ale: przekopałam wszystko chyba w ciągu ostatnich kilku dni, wykonałam sporo telefonów do producentów, sprzedawców rolet, technologów firmy, i nie wiem, kogo jeszcze, i nie udało mi się dojść do konkretnych wniosków... Pytanie brzmi: czy uda się zamontować roletę zewnętrzną podtynkową do domu energooszczędnego w standardzie NF40? tj takiego, który ma przejść próbę szczelności, i ma dość wyśrubowane wymogi odnośnie maksymalnych wartości mostków? Pytanie dotyczy domu w trakcie projektowania- wszystko jeszcze możliwe. Ściana dwuwarstwowa, beton komórkowy 24cm + styropian 20cm. Okno posadowione optymalnie, czyli w grubości ocieplenia, na styku z warstwą konstrukcyjną- zgodnie z (tu ulubione przez fachowców od okien :) ) tzw. ciepłym montażem. Poszukuję rozwiązania idealnego, tj spełniającego wymogi standardu NF40. Oświećcie mnie; czy istnieje rozwiązanie możliwe, sensowne, ekonomicznie uzasadnione, pozwalające na zastosowanie rolet (sens użycia rolet widzę, do tego mnie nie zniechęcajcie). Szersze okna mają 180cm, na parterze wszystkie mają wysokość 240cm. Jedno okno miało być przesuwne 200+200cm x240. Na elewacji widoczne rolety będą źle wyglądały, Integro nie mieści się przy ciepłym montażu, Be-Clevery odradzacie przy takich wielkościach okien, a Termolux czy Termo-Prestiż jest pomimo nazwy zbyt dużym mostkiem. Chyba, że da się to rozwiązać ciepłą belką nadproża? jak opakować to izolacją, by było ok? trzeba założyć, że muszę bazować na gotowych produktach, nie uda mi się przerabiać/ odwracać rolet, by wszystko grało. Pomocy, kto ma jakiś sprawdzony patent?

to może odpuścić montaż okien w warstwie ocieplenia? zamontować je klasycznie, na brzegu warstwy konstrukcyjnej i nadłożyć styropian na ramę okna na ok. 3cm? zrobilibyście to za cenę posiadania rolet, których wygodę osobiście doceniam, czy zrezygnowalibyście z rolet? gdzie tu znaleźć kompromis? robienie ocieplenia grubszego niż 20cm, to już większa sprawa, do takiej grubości jest produkowany. potem trzeba byłoby układać 2 warstwy i płacić więcej za robociznę, przy czym trzeba zaznaczyć, że ze względów termicznych 20cm jest wystarczające.

kontynuując pytanie, pokazany jest na forum filmik z montażem profilowanego podkładu parapetowego, który uszczelni dolną część otworu okiennego. może takie staranne osłonięcie ramy styropianem, również od spodu + odpowiedni warstwowy montaż okna, zabezpieczy na tyle wyraźnie ten mostek, że nie trzeba będzie wysuwać okna do warstwy izolacji? Czy ktoś zna liczby- dużo zmienia to posadowienie okna?

O ile pamietam normalnie jakiś tam współczynnik ma 0,5 zaś samo zakrycie ościeżnicy 2-3 cm już zmniejsza go do 0,19 - wrzuć w google pytanie poznasz dokładne dane

Długo zastanawiałem się nad roletami, zwyciężyło moje skąpstwo, rolet nie będzie, za mało pozytywów za wydaną kasę

Poszukuję rozwiązania idealnego, tj spełniającego wymogi standardu NF40.

Z tego co pamiętam z opracowania Agencji Poszanowania Energii, okna w standardzie NF40 montowane są w licu ściany konstrukcyjnej z węgarkiem nachodzącym na ościeżnicę. Przy takim sposobie montażu okien, roleta zmieści się pod ociepleniem. Całkiem inna sprawa, to próba osiągnięcia NF40 przy takich konstrukcjach okiennych o jakich Pan pisze. W mojej ocenie okna przesuwne są za słabe do blower door testu.

Z tego co pamiętam z opracowania Agencji Poszanowania Energii, okna w standardzie NF40 montowane są w licu ściany konstrukcyjnej z węgarkiem nachodzącym na ościeżnicę. Przy takim sposobie montażu okien, roleta zmieści się pod ociepleniem. Całkiem inna sprawa, to próba osiągnięcia NF40 przy takich konstrukcjach okiennych o jakich Pan pisze. W mojej ocenie okna przesuwne są za słabe do blower door testu.

w "Podręczniku dobrych praktyk" jest wzmianka:

Okna w budynkach NF40 i NF15 powinny spełnić następujące dodatkowe wymagania: montażu, w taki sposób aby zminimalizować mostki cieplne na połączeniu ościeżnica-ościeże. Należy stosować „ciepły montaż okien” czyli w warstwie izolacji. Przykłady poprawnego montażu podano w rozdziale dotyczącym mostków cieplnych,

a w dziale mostków:

aby osiągnąć standard NF40 konieczne jest zastosowanie takich rozwiązań dotyczących detali

konstrukcyjnych, aby wartość liniowego współczynnika przenikania ciepła w miejscach mostków wynosiła maksymalnie 0,10 W/mK,

tak na zdrowy rozum, to jedyne rozwiązanie, jak podpowiadacie, na moją sytuację, o ile uznają montaż okna w licu ściany konstrukcyjnej... aby spróbować cofnąć nadproże, zwiększając grubość styroduru między kasetą i nadrożem, dodatkowo nasunąć styropian na ramę okna. podpytam fachowców od liczenia mostków, czy to by miało dobre wartości liczbowe.

A z oknem przesuwnym- dzieki za sugestie, do tego nie doszłam.... pod górkę z tym wyyygórowanym standardem...

w "Podręczniku dobrych praktyk"

Nie znam pozycji, nie wiem kto owe dobre praktyki każe praktykować:-)

dodatkowo nasunąć styropian na ramę okna. podpytam fachowców od liczenia mostków, czy to by miało dobre wartości liczbowe

Zajrzyj do czegoś co się nazywa "Określenie podstawowych wymogów, niezbędnych do osiągnięcia oczekiwanych standardów energetycznych dla budynków mieszkaniowych oraz sposobu weryfikacji projektów i sprawdzenia wykonanych domów energooszczędnych. ETAP I Wytyczne do weryfikacji projektów budynków mieszkalnych, zgodnych ze standardem NFOŚiGW." Tu jest to już policzone:-), a o lepszych autorów "od mostków" trudno.

A z oknem przesuwnym- dzieki za sugestie, do tego nie doszłam.... pod górkę z tym wyyygórowanym standardem...

Zaraz tam pod górę:-). W sumie dwa warunki ma być szczelnie i "ciepło". Suwanki akurat do najszczelniejszych nie należą. Może można je zastąpić tu i ówdzie oknami stałoszklonymi.

Nie znam pozycji, nie wiem kto owe dobre praktyki każe praktykować:-)

Zajrzyj do czegoś co się nazywa "Określenie podstawowych wymogów, niezbędnych do osiągnięcia oczekiwanych standardów energetycznych dla budynków mieszkaniowych oraz sposobu weryfikacji projektów i sprawdzenia wykonanych domów energooszczędnych. ETAP I Wytyczne do weryfikacji projektów budynków mieszkalnych, zgodnych ze standardem NFOŚiGW." Tu jest to już policzone:-), a o lepszych autorów "od mostków" trudno.

Zaraz tam pod górę:-). W sumie dwa warunki ma być szczelnie i "ciepło". Suwanki akurat do najszczelniejszych nie należą. Może można je zastąpić tu i ówdzie oknami stałoszklonymi.

NFOŚ i KAPE, ale nie w formie wymogu, tylko zaleceń; treść dostępna tu:

http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/doplaty-do-kredytow/doplaty-do--kredytow-na-domy-energooszczedne/podrecznik-dobrych-praktyk/

ok, na razie nie otwiera mi się ten dokument, popróbuję jeszcze... niestety i tak mostki muszą być liczone na piechotę do dofinansowania.

jasne, takie okna planujemy, stałe lub rozwierane klasycznie, ale 1 okno w salonie jest w otworze 400x240cm, tu system suwany byłby wskazany, by było funkcjonalnie i estetycznie.

Edytowane przez mwie
złe wstawienie cytatów

Tak, wiem, już o tym było sporo... ale: przekopałam wszystko chyba w ciągu ostatnich kilku dni, wykonałam sporo telefonów do producentów, sprzedawców rolet, technologów firmy, i nie wiem, kogo jeszcze, i nie udało mi się dojść do konkretnych wniosków... Pytanie brzmi: czy uda się zamontować roletę zewnętrzną podtynkową do domu energooszczędnego w standardzie NF40? tj takiego, który ma przejść próbę szczelności, i ma dość wyśrubowane wymogi odnośnie maksymalnych wartości mostków? Pytanie dotyczy domu w trakcie projektowania- wszystko jeszcze możliwe. Ściana dwuwarstwowa, beton komórkowy 24cm + styropian 20cm. Okno posadowione optymalnie, czyli w grubości ocieplenia, na styku z warstwą konstrukcyjną- zgodnie z (tu ulubione przez fachowców od okien :) ) tzw. ciepłym montażem. Poszukuję rozwiązania idealnego, tj spełniającego wymogi standardu NF40. Oświećcie mnie; czy istnieje rozwiązanie możliwe, sensowne, ekonomicznie uzasadnione, pozwalające na zastosowanie rolet (sens użycia rolet widzę, do tego mnie nie zniechęcajcie). Szersze okna mają 180cm, na parterze wszystkie mają wysokość 240cm. Jedno okno miało być przesuwne 200+200cm x240. Na elewacji widoczne rolety będą źle wyglądały, Integro nie mieści się przy ciepłym montażu, Be-Clevery odradzacie przy takich wielkościach okien, a Termolux czy Termo-Prestiż jest pomimo nazwy zbyt dużym mostkiem. Chyba, że da się to rozwiązać ciepłą belką nadproża? jak opakować to izolacją, by było ok? trzeba założyć, że muszę bazować na gotowych produktach, nie uda mi się przerabiać/ odwracać rolet, by wszystko grało. Pomocy, kto ma jakiś sprawdzony patent?

IMO przy tym standardzie (NF40) montowanie okien w warstwie ocieplenia jest mocno dyskusyjne. Taki poziom zapotrzebowania na energię można spokojnie osiągnąć poprawnie montując ciepłe okna zlicowane z murem. Wtedy upraszcza się kwestia rolet. Popatrz sobie np na stronę Jareko, tam masz zdjęcia z "ciepłych" rozwiązań. Najefektowniejszym będzie zastosowanie niższych okien i wypełnienie przestrzeni okno - nadproże np prefabrykowanym nadprożem (dodatkowym, o dobrym U) z gazobetonu czy zastosowanie poszerzeń okna (zdjęcia na stronie Jareko).

Osobiście wybrałem rozwiązanie z przeprojektowaniem nadproży żelbetowych w kształcie odwróconego "L", dzięki temu zyskałem 6cm pomiędzy roleta a nadprożem, przestrzeń tą wypełniłem pianką Kingspana o U dwa razy lepszym niż styro, co odpowiada 12cm styro. Roleta też ma w sobie trochę styro + przy 20cm docieplenia ścian jeszcze z 1-2cm dojdzie z przodu (co prawdo mało to co da). Także będzie gorzej niż ściana, ale nietragicznie :)

tak, doszłam do tych samych wniosków, osoba od liczenia mostków i charakterystyki energetycznej potwierdziła tez to; najważniejsze, to nie przerywać warstwy ocieplenia, wywalczyć te 5-7 cm styropianu między roletą a ścianą. ilustruje to dobrze szczegół, który znalazłam u producenta okien, ma tę przewagę, że nie trzeba tu robić okna z przedłużką, jak na rozwiązaniach u Jareko, zatem otwór okienny będzie lepiej wyglądał od wnętrza:

http://www.okna-mikolajczyk.pl/images/rolety/roleta_integro_ocieplenie_20cm.pdf

do tego dodając kształtkę styropianową pod parapet, i nasuwając ocieplenie na ramę okna dodatkowo obniża się mostek.

tak, doszłam do tych samych wniosków, osoba od liczenia mostków i charakterystyki energetycznej potwierdziła tez to; najważniejsze, to nie przerywać warstwy ocieplenia, wywalczyć te 5-7 cm styropianu między roletą a ścianą. ilustruje to dobrze szczegół, który znalazłam u producenta okien, ma tę przewagę, że nie trzeba tu robić okna z przedłużką, jak na rozwiązaniach u Jareko, zatem otwór okienny będzie lepiej wyglądał od wnętrza:

http://www.okna-mikolajczyk.pl/images/rolety/roleta_integro_ocieplenie_20cm.pdf

do tego dodając kształtkę styropianową pod parapet, i nasuwając ocieplenie na ramę okna dodatkowo obniża się mostek.

Chcesz lepiej to daj pianke o mozliwie najnizszym U, zamiast styro. Duzo drozej nie bedzie (chyba ze budujesz palac :) ), a nadrpoza beda cieplejsze.

Styro czy pianke mozna dac jako szalunek tracony, wtedy od razu nadproze jest przygotowane pod rolete a ekipie od SSO latwiej je wylac.

tak, jak tu piszecie, to, co można dołożyć między nadproże a roletę, i ma niskie U to pianka PUR (0,023) i sztywna pianka Kingspan Kooltherm K5 (0,02). a lepiej pewnie byłoby zrobić nadproże gazobetonowe, skoro takie będą też ściany; niestety nie wiem jeszcze jak wypadają w porównaniu kosztowym.