Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gealan S8000IQ 83mm VS Bluevolution 82

Recommended Posts

Witam

Chodzi mi o samo porównanie profili do siebie.

Mam do wyboru okna na

Gealan S8000iq plus 83mm zabudowy z pakietem szklenia 3 szybowym U=0,6 (40mm) za kwotę 16000zł

Bluevolution 82 z pakietem 3 szybowym u=0,5 (48mm) za kwotę 16700zł

Co wybralibyście ??

Za blue przemawia do mnie szerszy pakiet szklenia, i trzecia środkowa uszczelka

..sprawdź jeszcze w Oknoplusie , oni robią te nowe okna Norskil na profilach Gealan S7000iQ a ten ma 2 uszczelki tą samą głębokość i szyba jest wklejana.

Pytałem - ale trzy okna nie do wykonania według nich, za małe promienie łuków. Ogólnie u mnie są trzy okna balkonowe o wymiarze 180x235 z tym, że łuk funkcjonuje jako stałe naświetle, a rama drzwi jest prostokątna 180x200. Przy norskil musiał bym mieć otwierane całe drzwi z łukiem czego chciałem uniknąć zw względu na statykę i wytrzymałość okna gdyż wtedy górna część skrzydła jest bez wzmocnienia stalowego .

Decyzja padła na Gealan s8000iq plus, 6 komorowe, zaokrąglone, szyba u=0.6, ciepłe ramki, listwy pod parapetowe.. Dostałem 5 lat gwarancji na łuki, i 7 lat gwarancji na resztę.

Okna będą mocowane na lico muru i zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem tzw "ciepłego montażu" tzn taśm paro przepuszczalnych i paroizolacyjnych. Wydatek w sumie nie zbyt wielki, bo sam koszt taśm to grosze, a taśmy zamontował bym sobie sam do okien przed ich montażem - ekipa zgodziła się że mogę na bieżąco im oklejać ramy.

Co o tym myślicie ??

Jeśli nie jesteś jakiś super cierpliwym i dokładnym typem, to myślę że pożałujesz podjęcia się tej pracy:), bo to wbrew pozorom wcale nie taka prosta sprawa. Koniecznie opisz swoje wrażenia po wszystkim i poszukaj w sieci kilku filmikow - warto wcześniej popatrzeć jak to robią inni:)