tomtom4AD 06.11.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czesc,mam zamiar zalozyc okna zeby zamknac SSO (dach juz jest, slaby - budowalny plot tez, nie ma bramy). Nie wiem czy to dobry pomysl z obawy przed zlodziejami (prac zimowych i tak nie planuje). Slyszalem historie ze cale ekipy kraza i wycinaja okna kilka dni po zalozeniu i nie zajmuje im to nawet 1.0h (ja mam 13 okien do zamonotowania). Masakra, tym bardziej ze mnie juz 2 razy okradli w tym roku. Co radzicie? Zabic dechami na zime czy wstawiac okna i robic monitoring / umowe z f-a ochroniarska, itp.? pozdrawiam i prosze o Wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 06.11.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 jak ci się nie pali to zamontuj wiosną a budynek się osuszy przez zimę a ty będziesz wstawał rano spokojnie z myślą że nie ukradli okien bo ich tam nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.11.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Kolega ma racje jak ci sie nie pali to nie wkładaj , w razie czego możesz otwory wszystkie zabić deskami , będziesz miał cyrkulacje powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 06.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Skoro nie planujesz prac zimowych (w sumie trochę Ci się dziwię, zawsze można coś tam podłubać, chociażby w elektryce - ale każdy ma swój harmonogram ) to nie zakładaj okien. Edytowane 6 Listopada 2013 przez powell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 06.11.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zamontuj na wiosnę, kup okna w zimie będą tańsze niż teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 06.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zabic dechami na zime czy wstawiac okna AAAA może to i to równocześnie? Złodzieje nie zauważą, że masz okna zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 06.11.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Czesc, mam zamiar zalozyc okna zeby zamknac SSO (dach juz jest, slaby - budowalny plot tez, nie ma bramy). Nie wiem czy to dobry pomysl z obawy przed zlodziejami (prac zimowych i tak nie planuje). Slyszalem historie ze cale ekipy kraza i wycinaja okna kilka dni po zalozeniu i nie zajmuje im to nawet 1.0h (ja mam 13 okien do zamonotowania). Masakra, tym bardziej ze mnie juz 2 razy okradli w tym roku. Co radzicie? Zabic dechami na zime czy wstawiac okna i robic monitoring / umowe z f-a ochroniarska, itp.? pozdrawiam i prosze o Wasze sugestie Najlepiej zamontować okna po zimie. same okna to nic nie dadzą , musisz mieć też drzwi wejściowe i to od nich zacznij montaż. Kradzież na budowie po zamontowaniu okna najczęściej odbywa się poprzez wyłamywanie ramy okna do środka przy pomocy dwóch masywnych śrubokrętów . wystarczy wstawić od środka pionową belkę , tak by ją było widać, uniemożliwiającą otwarcie okna a złodziej pójdzie szukać łatwiejszej okazji. żeby okno nie wymontowano, najszybciej jak się da je otynkuj a przynajmniej miejsca kotew co utrudni demontaż. ramy ,szyby można oznakować np. adresem czy nazwiskiem właściciela poprzez piaskowanie tak jak w samochodach. Też miałem włamanie na budowie, zniknęły wszystkie przedłużacze i parę narzędzi ręcznych, teraz już nic tam nie zostawiam. Edytowane 6 Listopada 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 06.11.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zabijanie okien od zewnątrz nie jest dobrym pomysłem - złodzieje wchodzą, swobodnie buszują po domu wymontowując okna (z zewnątrz nie widać, bo otwory zabite dechami), a później wpadają na 15 minut tylko załadować na samochód. Ja na zimę okna zakleiłem folią, w grudniu/styczniu pobrałem oferty na okna (najtańsze), i na koniec stycznia jednego dnia wstawiłem okna i alarm od firmy ochroniarskiej. Myślę, że alarm w 90% przypadków odstrasza potencjalnych intruzów, bo lepiej włamywać się do domów bez instalacji alarmowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.11.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 I oprócz tego ubezpieczyć dom w budowie. Są firmy, które ubezpieczają dom w budowie a jeszcze jak jest ogrodzenie, to i materiały na terenie ogrodzonej posesji to ubezpieczenie obejmuje. Koszt ubezpieczania to ok 100 zł / 100 000 sumy ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 To nie ma sensu, zapewne i tak kupowałbyś okna z montażem, a więc 8% VATu.Już się przekonałeś, że masz blisko złodziei i nie ryzykuj więcej. Taniej będzie zabrać lepsze rzeczy z budowy, a resztki desek, listew, cegieł ułożyć w budynku wyżej, np na piętrze lub strychu.Koniecznie, uważam, należy przynajmniej ofoliować otwory, bo są przypadki popękania, wysadzania zamokniętego chudziaka.My parter deskowaliśmy, orobiliśmy się jak woły robocze, ciężar,+koszty.Do zabezpieczenia piętra wykorzystaliśmy pocięte folie plandekowe, listwy po dwie na okno, tacker z długimi zszywkami i kołki rozporowe.1/ Przyszywaliśmy tackerem folię do listwy.2/przytwierdzaliśmy taką listwę za oknem na dole zwieszając folię w dół,3/ wciągaliśmy folię do budynku i przyszywaliśmy ją do drugiej długiej listwy;4/zawieszaliśmy tę listwę nad oknem w środku budynku.Żadna folia nie porwała się nie oderwała od pustaków ani od listwy.Montażyści okien zdjęli to przy montażu okien latem. mam zamiar zalozyc okna zeby zamknac SSO (dach juz jest, slaby - budowalny plot tez, nie ma bramy). Nie wiem czy to dobry pomysl z obawy przed zlodziejami (prac zimowych i tak nie planuje). Slyszalem historie ze cale ekipy kraza i wycinaja okna kilka dni po zalozeniu i nie zajmuje im to nawet 1.0h (ja mam 13 okien do zamonotowania). Masakra, tym bardziej ze mnie juz 2 razy okradli w tym roku. Co radzicie? Zabic dechami na zime czy wstawiac okna i robic monitoring / umowe z f-a ochroniarska, itp.? pozdrawiam i prosze o Wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nieprawda, ubezpieczenie domu w budowie rzadko obejmuje kradzież i dewastację. Jeśli to znajdziesz-daj znać! Dodaj jeszcze do tego jedno zero za niewielką wartość podanych przedmiotów łakomych złodziejom. Podstawowym wymogiem jest zamknięcie budynku, a drzwi z właściwymi wkładkami spełniającymi normy. Ja mam kończące się ubezp od zdarzeń tylko losowych z maksymalnymi zniżkami na wartość 200 tys zł ze składką jednorazową 300zł. I oprócz tego ubezpieczyć dom w budowie. Są firmy, które ubezpieczają dom w budowie a jeszcze jak jest ogrodzenie, to i materiały na terenie ogrodzonej posesji to ubezpieczenie obejmuje. Koszt ubezpieczania to ok 100 zł / 100 000 sumy ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 znam taki przypadek z zasuniętymi roletami w gęstej zabudowie... Właściciele wyjechali na urlop a żulernia się wprowadziła i jak myszki cichutko żerowali na zapasach przez 2 tygodnie Zabijanie okien od zewnątrz nie jest dobrym pomysłem - złodzieje wchodzą, swobodnie buszują po domu wymontowując okna (z zewnątrz nie widać, bo otwory zabite dechami), a później wpadają na 15 minut tylko załadować na samochód. Ja na zimę okna zakleiłem folią, w grudniu/styczniu pobrałem oferty na okna (najtańsze), i na koniec stycznia jednego dnia wstawiłem okna i alarm od firmy ochroniarskiej. Myślę, że alarm w 90% przypadków odstrasza potencjalnych intruzów, bo lepiej włamywać się do domów bez instalacji alarmowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 06.11.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nieprawda, ubezpieczenie domu w budowie rzadko obejmuje kradzież i dewastację. Jeśli to znajdziesz-daj znać! Dodaj jeszcze do tego jedno zero za niewielką wartość podanych przedmiotów łakomych złodziejom. Podstawowym wymogiem jest zamknięcie budynku, a drzwi z właściwymi wkładkami spełniającymi normy. Ja mam kończące się ubezp od zdarzeń tylko losowych z maksymalnymi zniżkami na wartość 200 tys zł ze składką jednorazową 300zł. Prawda, prawda, PZU ubezpiecza budynek w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 06.11.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 ubezpieczają ale przy wypłacie odszkodowania to już nie jest tak kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 a to sobie przeczytaj paragraf 7 z tego pliku.... http://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=88a8de82-acc2-4fd5-ac96-7eeb3bcac2a0&groupId=10172 Prawda, prawda, PZU ubezpiecza budynek w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 06.11.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) a to sobie przeczytaj paragraf 7 z tego pliku.... http://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=88a8de82-acc2-4fd5-ac96-7eeb3bcac2a0&groupId=10172 No i czar ubezpieczenia budowy prysł. Chociaż nad moją działką "statki powietrzne" przelatują dosyć często, więc może warto ? Jeżeli ktoś ma sprawdzone i poparte przez OWU informacje o możliwości ubezpieczenia budowy, to chętnie się dowiem, która ubezpieczalnia to robi. Sam stoję przed takim dylematem. Edytowane 6 Listopada 2013 przez powell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 a ja się chyba pobudowałam tuż pod tunelem Okęcie-Modlin :bash: No i czar ubezpieczenia budowy prysł. Chociaż nad moją działką przelatują "statki powietrzne" dosyć często, więc może warto ? Jeżeli ktoś ma sprawdzone i poparte przez OWU informacje o możliwości ubezpieczenia budowy, to chętnie się dowiem, która ubezpieczalnia to robi. Sam stoję przed takim dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.11.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 dużo firm ubezpiecza tzw dom w budowie, ale nie można zawrzeć opcji kradzieży... No i czar ubezpieczenia budowy prysł. Chociaż nad moją działką "statki powietrzne" przelatują dosyć często, więc może warto ? Jeżeli ktoś ma sprawdzone i poparte przez OWU informacje o możliwości ubezpieczenia budowy, to chętnie się dowiem, która ubezpieczalnia to robi. Sam stoję przed takim dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 A czy ktoś z Was zna osobę której ukradli okna? Osobiście? Bo że znajomym ukradli to juz nie raz słyszałem. Uważam że to bardzo sporadyczna forma kradzieży. Druga sprawa - ktoś z Was kupiłby okna z demontazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.11.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Druga sprawa - ktoś z Was kupiłby okna z demontazu? Z nas to może nie, ale nie raz pojawiają się ogłoszenia o sprzedaży okien z 'DE'. Skąd są- nie mam pojęcia, zapewne policja tego tez nie sprawdza. Osobiście znam osobę, której skradziono kaloryfery i słyszałem o wypruciu kabli elektrycznych (jak dla mnie totalny bezsens, ale złodzieje nie działają sensownie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts